Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važnost dodira

Biste li na ulici zagrlili potpunog neznanca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biste li vi na ulici zagrlili potpunog neznanca? Provjerila je to naša novinarka koja je središtem grada dijelila besplatne zagrljaje, a sve kako bi vam objasnila koliko je osjet dodira važan.

Dodir je naše najstarije osjetilo. Razvija se već u dvanaestom tjednu trudnoće kada je fetus velik svega sedam centimetara. S nama ostaje najdulje jer u trenutku smrti osjetilo dodira posljednje gubimo.

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

Pet milijuna receptora dodira raspoređeno je po cijelom našem tijelu. Najviše ih je na vrhovima prstiju. Njih čak 3000. Zahvaljujući njima osjećamo bol, težinu, teksturu predmeta. Neka istraživanja kažu da ćemo odluke lakše donositi ako u rukama držimo glatki predmet. Teže, ako diramo nešto neravno i hrapavo

>> Ženski dodir potiče muškarce na veći rizik

Prvi dodir majke i djeteta nakon porođaja iznimno je bitan pa se ono što prije treba položiti na majčine grudi. 'Na taj način se pokrenu unutarnji mehanizmi, hormoni, dijete se prije umiri i zagrije. Majka se također prije poveže emotivno i hormonalno s djetetom', kaže nam primalja Željka Živković. Takav prvi dodir nisu imali mali Noa i njegova mama Monika. Rođen dva i pol mjeseca prije termina odmah je morao u inkubator, a izostanak prvog dodira bio je šok i za njega i za mamu. Zato sada sve nadoknađuju. 'Dodir je neobično važan. Posebno za dijete. Kada dođe majka, vidi se na monitorima da se i puls ubrzava, da nam često na respiratoru i prodišu spontano', kaže neonatolog dr. Branimir Peter.

Terapeutsku moć dodira na svojim klijentima svakodnevno primjenjuje refleksoterapeut Leon Flatz. Najčešće se radi na stopalima. Njih Leon doživljava kao daljinski upravljač jer pojedina zona na stopalu predstavlja pojedini organ ili dio tijela.

Kristijan Bezuh ima 28 godina i obožava slikanje. Osjet dodira jedina mu je veza sa svijetom koji ga okružuje. On je gluhoslijepa osoba i život bez konstantnog dodira sa svojim prevoditeljem za njega je nemoguć.

Kažu da su nam potrebna najmanje četiri zagrljaja na dan kako bismo lakše preživjeli, osam da bismo se održali, a dvanaest da bismo napredovali. Zašto ga se onda toliko bojimo? Ili tome ipak nije tako. Eksperiment je pokazao suprotno. Novinarka Provjerenog u svega sat vremena podijelila čak 109 zagrljaja i na taj način, između ostalog, dodirnula čak deset nacija. A kada ste vi posljednji put nekoga zagrlili? Nije li vrijeme da to učinite baš sad?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene