443669
443669
443669
443669
443669

NAJVEĆA KARTA SVEMIRA IKAD Svaka točka predstavlja stotine tisuća svjetlosnih godina

  • , 18.07.2016., 21:01
  • Autor:
  • komentara

Stotine znanstvenika koji rade na programu Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS), napravili su najveću dosad trodimenzionalnu kartu svemira, koja prikazuje više od 1,2 milijuna galaksija.

 
 
 
 
Najveća karta svemira (Foto: bnl.gov)
Najveća karta svemira (Foto: bnl.gov)

Najveća dosad napravljena trodimenzionalna karta svemira, možda na prvi pogled ne izgleda kao što zvuči, no ako uzmete u obzir da svaka točka prikazuje jednu galaksiju, na poziciji gdje je bila prije 6 milijardi godina, onda se može steći dojam da je riječ o nečem doista velikom.

Iako je na priloženoj fotografiji riječ o jednom dijelu te karte, odnosno 1/20 svemira, ona pokriva područje širine 6 milijardi svjetlosnih godina, visine 4,5 milijardi svjetlosnih godina te dubine 500 milijuna svjetlosnih godina, piše Brookhaven National Laboratory.

Najveća karta svemira (Foto: bnl.gov)

Dakle, to je jedan pravi prozor u prošlost našeg svemira, jer što dalje gledate, to je izvoru svjetla koje dopire do vas, trebalo više vremena da i stigne.

Isto tako, samo za referencu, svaka točka na fotografiji, promjera je više stotina svjetlosnih godina.

Program Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS) koristi teleskop smješten u Novom Meksiku u SAD-u.

Znanstvenici tu kartu nisu namjenili entuzijastima koji žele zaviriti u slabo istražene i nezamislivo udaljene kuteve svemira, već pokušavaju razumjeti neka od zasad neobjašnjenih svojstava svemira, poput toga što su to tamna materija i tamna energija. U tu svrhu im je i bila potrebna upravo takva, ogromna i detaljna karta.

"Problem je dosad bio da ako uzmete podatke najsjajnijih galaksija na nebu, onda je riječ o susjednim galaksijama. Za kozmologa, to je kao pogled u dvorište. Ne želim samo pogled u dvorište. Želim kartu svemira", pojasnio je David Schlegel iz američkog nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley, voditelju programa BOSS.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se