Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstvena kriza u SAD

Građani zabrinuti, kancerogena tvar pronađena na posuđu koje se proizvodi već 70 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posuđe koje mnogi koriste moglo bi biti kancerogeno, upozoravaju pojedine američke udruge koje su svoju zabrinutost proširile na cijelu naciju.

Supstanca koja se koristi, primjerice na posuđu na koje se 'ne lijepi' hrana, od 1940-ih, u Americi uzrokuje 'nacionalnu zdravstvenu krizu kojoj se ne nazire kraj', smatraju neprofitne organizacije koje se bave zaštitom okoliša, javlja Business Insider.

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni

Zabrinutost za toksičnu kemikaliju perfluorooktansku kiselinu, poznatu pod kraticom PFOA, proširila se SAD-om, a građani strahuju da voda zagađena tom kemikalijom možda ugrožava njihove zdravlje. Međutim, zabrinutost se proširila od kad je postalo poznatije da se ta kiselina nalazi i na pojedinom posuđu.

'Poznati problem kontaminacije proširio se s regionalnog na problem nacionalne zdravstvene krize koja se širi i ne vidi joj se kraj', upozorili su lideri skupne za zaštitu okoliša.

Perfluorooktanska kiselina korištena je na potrošačkim proizvodima od 1940-ih, često u posuđu na koje se 'ne lijepi' hrana prilikom termičke obrade.

U posljednjim desetljećima istraživanja su pokazala da ova kemikalija doprinosi razvoju raka kod laboratorijskih životinja, uključujući tumore na jetri, testisima, gušterači.

Pojedina istraživanja kod ljudi ukazala su na povezanost PFOA i pojave raka, ali istraživanje još nije gotovo. Iz američke agencije za zaštitu okoliša napominju kako je ta kemikalija štetna samo u iznimno velikim dozama.

Već se prije pisalo da navedena kiselina nije neoubičajena u svakodnevnoj prehrani, naročito onih koji preferiraju brzu prehranu. Uobičajeno je, primjerice, omatati takve namirnice u papir obrađen površinski perfluorooktanskom kiselinom, a posebno se njezina uporaba veže uz kokice koje se peku u mirkovalnoj pećnici.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene