Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzna izjava Therese May

NOVI ŠOK Budućnost građana EU u Velikoj Britaniji je 'na kocki'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Theresa May, najizglednija kandidatkinja za preuzimanje vodstva britanske konzervativne stranke nakon Davida Camerona, odbila je odbaciti ideju deportiranja građana Europske unije iz Velike Britanije, zbog strahova od velikog priljeva migranata tijekom procesa izlaska iz EU.

U Velikoj Britaniji među pripadnicima konzervativaca vlada strah da bi proces razdruživanja s EU mnogi migranti mogli shvatiti kao posljednji vlak za ukrcaj na brod spasa. Theresa May, najizglednija kandidatkinja za novu šeficu britanskih konzervativaca, smatra kako bi garantiranje prava građanima EU u Velikoj Britaniji tijekom faze pregovaranja oko izlaska Britanije iz EU, moglo za posljedicu imati ogroman priljev migranata u tu zemlji, koji bi tamo tražili ista prava u posljednji trenutak, prenosi Independent.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Zagovaratelj izlaska iz EU Johnson i službeno postao britanski premijer, te poručio: ''Moj je posao realizirati ono što ste tražili na referendumu - Brexit'' Theresa may i Donald Tusk (Foto: AFP) saga će se nastaviti Europska unija nudi ponudu koja se ne odbija: Odgoda Brexita za još godinu dana?

Budućnost građana u EU, stoga, ostaje karta na pregovaračkom stolu između Velike Britanije i EU, jednom kad sama faza izlaska počne. Neimenovani izvor za Independent naglašava da May razmišlja na takav način, da bi, ako obeća prava građanima Europske unije koji borave u Velikoj Britaniji, da tamo mogu ostati na neodređeno vrijeme, ista pravila morala onda vrijediti i za sve građane EU koji bi tamo došli tijekom faze izlaska Britanije iz EU.

"Svi građani EU bi htjeli doći ovamo dok bi još imali šansu", ističe isti izvor, no naglašava da je to isključivo pregovaračka pozicija Velike Britanije, odnosno moguća buduća takva pozicija, obzirom da se promjena vodstva još nije dogodila, kako u stranačkim redovima, tako ni na vlasti.

May je proteklog tjedna tijekom pokretanja svoje kampanje za preuzimanje vodstva u konzervativnoj stranci istaknula da ne postoji imperativ prihvaćanja slobode kretanja ljudi u u njezinom trenutnom obliku. Tako bi građani EU za May postali pregovarački adut, u slučaju da želi zadržati pristup Velike Britanije europskom tržištu s ograničenjima.

Šef stranke liberalnih demokrata Tim Farron, izjavu i stav May oko pozicije građana EU u Velikoj Britaniji smatra nečuvenim te dodaje da njegova stranka to pitanje uopće ne bi niti postavljala, jer su građani EU dobrodošli ostati u Velikoj Britaniji.

"Pozivamo ministricu May da dade čvrste garancije kako bi budućnost svih Europljana koji borave u Velikoj Britaniji i ostala u Velikoj Britaniji", poručio je Farron.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene