442197
442197
442197
442197
442197

NOVI ŠOK Budućnost građana EU u Velikoj Britaniji je 'na kocki'

  • , 04.07.2016., 10:34
  • Autor:
  • komentara

Theresa May, najizglednija kandidatkinja za preuzimanje vodstva britanske konzervativne stranke nakon Davida Camerona, odbila je odbaciti ideju deportiranja građana Europske unije iz Velike Britanije, zbog strahova od velikog priljeva migranata tijekom procesa izlaska iz EU.

 
 
 
 
Budućnost građana EU u Velikoj Britaniji pod upitnikom? (Foto: AFP)
Budućnost građana EU u Velikoj Britaniji pod upitnikom? (Foto: AFP)

U Velikoj Britaniji među pripadnicima konzervativaca vlada strah da bi proces razdruživanja s EU mnogi migranti mogli shvatiti kao posljednji vlak za ukrcaj na brod spasa. Theresa May, najizglednija kandidatkinja za novu šeficu britanskih konzervativaca, smatra kako bi garantiranje prava građanima EU u Velikoj Britaniji tijekom faze pregovaranja oko izlaska Britanije iz EU, moglo za posljedicu imati ogroman priljev migranata u tu zemlji, koji bi tamo tražili ista prava u posljednji trenutak, prenosi Independent.

Budućnost građana u EU, stoga, ostaje karta na pregovaračkom stolu između Velike Britanije i EU, jednom kad sama faza izlaska počne. Neimenovani izvor za Independent naglašava da May razmišlja na takav način, da bi, ako obeća prava građanima Europske unije koji borave u Velikoj Britaniji, da tamo mogu ostati na neodređeno vrijeme, ista pravila morala onda vrijediti i za sve građane EU koji bi tamo došli tijekom faze izlaska Britanije iz EU.

"Svi građani EU bi htjeli doći ovamo dok bi još imali šansu", ističe isti izvor, no naglašava da je to isključivo pregovaračka pozicija Velike Britanije, odnosno moguća buduća takva pozicija, obzirom da se promjena vodstva još nije dogodila, kako u stranačkim redovima, tako ni na vlasti.

May je proteklog tjedna tijekom pokretanja svoje kampanje za preuzimanje vodstva u konzervativnoj stranci istaknula da ne postoji imperativ prihvaćanja slobode kretanja ljudi u u njezinom trenutnom obliku. Tako bi građani EU za May postali pregovarački adut, u slučaju da želi zadržati pristup Velike Britanije europskom tržištu s ograničenjima.

Šef stranke liberalnih demokrata Tim Farron, izjavu i stav May oko pozicije građana EU u Velikoj Britaniji smatra nečuvenim te dodaje da njegova stranka to pitanje uopće ne bi niti postavljala, jer su građani EU dobrodošli ostati u Velikoj Britaniji.

"Pozivamo ministricu May da dade čvrste garancije kako bi budućnost svih Europljana koji borave u Velikoj Britaniji i ostala u Velikoj Britaniji", poručio je Farron.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se