442513
442513
442513
442513
442513

Srpski mediji: Mađari bi vratili 17.000 ljudi, noću sijeku žicu

  • , 06.07.2016., 16:56
  • Autor:
  • komentara

Mađarske vlasti pokušavaju vratiti 17.000 migranata u Srbiju, kako piše B92.

 
 
 
 
Izbjeglice u Srbiji (Foto: AFP)
Izbjeglice u Srbiji (Foto: AFP)

Tijekom prošle noći u Srbiju je iz Mađarske prebačeno 190 ljudi, ali ne kroz punktove na Horgošu već na improviziranim prolazima kroz 'mađarski zid', javlja B92.

Dodaju kako se vraćanje migranata obavlja noću, tako što se napravi improvizirani punkt negdje duž ograde, uz koju danonoćno patroliraju mađarska policija i vojska.

Reporter B92 javlja da je na Horgošu tranzitni centar u kojem je pod šatorima smješteno oko 500 ljudi, koji namjeravaju legalno ući u Mađarsku. Ukupno se dnevno pusti do 30 ljudi i to 15 na Horgošu, a 15 na Kelebiji.

Među onima koje su Mađari vratili je i 16-goidšnji Afganistanac Fajazkoji je prije nekoliko tjedana nelegalno ušao u Mađarsku, ali je preko noći deportiran u Srbiju. To je učinjeno nakon što su mađarske vlasti donijele odluku da pojačaju 'dubinsku kontrolu' na granici sa Srbijom, piše B92.

'Ja sam noćas ušao u Srbiju. Nekoliko kilometara odavde su nam otvorili žicu i rekli da moramo čekati ovdje da legalno uđemo u Mađarsku. I ja sada čekam da dam otiske prsta i da ponovo prijeđem granicu'. kaže Fajaz.

Ali s obzirom na to da Mađari dnevno iz Srbije puste svega tridesetak migranata, Fajaz će se načekati. Trenutno na ulazak u Mađarsku čeka 500 migranata.

'Od ponoći do 12 sati u Mađarsku je pokušalo ilegalno ući 826 migranata. Policajci i vojnici su njih 675 spriječili u tome da prijeđu zaštitnu ogradu, dok su 151 migranta, u skladu s novim mjerama, vratili van ograde. Migranti su surađivali i nisu se bunili', naveo je direktor mađarske policije Karolj Pap.
 


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se