Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučajno otkriveno

Škola strave: Cijelom jednom razredu djevojčica osakaćene genitalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U školi u gradu Norrköppingu na istoku Švedske, otkriveno je čak 60 slučajeva FGM-a, osakaćenih genitalija u djevojčica.

U gradu Norrköppingu na istoku Švedske, školski su liječnici doznali nevjerojatnu istinu koja ih je šokirala. Prema pisanju lokalnih medija, u jednoj tamošnjoj školi, otkriveno je čak 60 slučajeva FGM-a (Female Genital Mutilation), obrezivanje genitalija u djevojčica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana

Strava u Britaniji: 16 godina bio u vezi s vlastitom kćeri, dobili troje djece

U jednom razredu koji broji 30 djevojčica, njih 28 ih je bilo podvrgnuto infibulaciji, jednoj od najekstremnijih metoda u sklopu koje su i klitoris i stidne usne u potpunosti odsječene, a genitalije su zatim sašivene na način da ostane tek mali vaginalni otvor, piše The Independent.

Policija je u vrlo kratkom roku izdala naredbu za detaljnu istragu ovog nevjerojatnog zločina. U školu su pozvane sve raspoložive ekipe kako bi djevojčicama pružile svaki vid potrebne pomoći.

Osim što žensko obrezivanje kao posljedicu vrlo često ima mentalna oboljenja, nisu rijetke ni kronične vaginalne i zdjelične infekcije, neredovite menstruacije, teži bubrežni problemi i neplodnost.

Strava u kontejneru - Ostavljeni pretučeni i mrtvi mališani, stari svega 5-6 dana

'Prvo smo otkrili najekstremnije slučajeve. Jedna je djevojka imala takve menstrualne bolove da smo je istog trenutka iz škole morali prebaciti u bolnicu', opisala je koordinatorica za zdravlje učenika u Norrköppingu Petra Blom Andersson.

Još od 1982. godine žensko je obrezivanje u Švedskoj protuzakonito, a prije 15-ak godina kažnjivo je postalo i odvođenje djece na obrezivanje u inozemstvo, što je postala učestala praksa roditelja porijeklom iz afričkih i bliskoistočnih zemalja gdje je sakaćenje ženskih genitalija ukorijenjeno u tradiciji.

'Trenutno radimo na tome da obavijestimo sve roditelje da bi mogli završiti u zatvoru ako odvedu svoju djecu na obrezivanje u inozemstvo', dodala je Petra Blom Andersson.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, diljem svijeta danas živi više od 125 milijuna žena podvrgnutih ovom zahvatu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene