Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nakon nuklearnog testa Sj. Koreje

Trump žestoko upozorio: ''Spremni smo koristiti sva raspoloživa nuklearna sredstva''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća upozorila je da su Sjedinjene Američke Države protiv Sjeverne Koreje spremne koristiti sva raspoloživa nuklearna sredstva koja im stoje na raspolaganju.

Bijela kuća upozorava da je SAD protiv Sjeverne Koreje spreman koristiti sva raspoloživa nuklearna sredstva ako i dalje bude prijetila Washingtonu ili njihovim saveznicima. U nedjelju je američki predsjednik Donald Trump nazvao japanskog premijera Shinza Abea kako bi potvrdio obveze Washingtona prema svojim saveznicima u regiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napetost raste SAD ne isključuju mogućnost izravnih razgovora sa Sjevernom Korejom Slika nije dostupna Napetost raste Američki bombarderi letjeli iznad Koreje dok Trump razmatra mogućnosti

"Predsjednik Trump ponovno je potvrdio odluku Sjedinjenih Američkih Država u obrani naše domovine, teritorija i saveznika koristeći sve raspoložive diplomatske, konvencionalne i nuklearne sposobnosti na raspolaganju", izjavila je Bijela kuća. Japanski premijer Shinzo Abe rekao je u ponedjeljak da će Japan učiniti sve što je u njegovoj moći, u suradnji sa SAD-om, da se obrani od projektila ispaljenih od Sjeverne Koreje i da poveća svoje obrambene potencijale.

Oba su čelnika osudila nuklearni test Sjeverne Koreje te ponašanje Pjongjanga nazvali "destabilizirajućim i provokativnim akcijama". Trump je također potvrdio obrambene obveze dviju zemalja i obećao nastaviti blisku suradnju, navodi se u priopćenju. U nizu tvitova u nedjelju Trump je Sjevernu Koreju nazvao varljivom nacijom i prijetnjom. "Najnoviji razvoj nuklearnih sposobnosti u Pjongjangu je neprijateljski i opasan za Sjedinjene Države", rekao je američki predsjednik.

Nakon objava na Twitteru Trump je održao sastanak sa svojim šefom osoblja Johnom Kellyjem i ministrom obrane Jamesom Mattisom u Bijeloj kući kako bi razmotrio odgovarajuću opciju. Mattis je kasnije upozorio da će bilo kakav napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike izazvati "snažan vojni odgovor". Istaknuo je da, iako SAD nije tražio potpuno uništavanje Sjeverne Koreje, imao je mogućnost učiniti isto.

Pjongjang je uspješno testirao hidrogensku bombu koja se može montirati na Interkontinentalni balistički raketni program (ICBM), priopćila je državna televizija u nedjelju. Neposredno prije provođenja šest nuklearnih testova Sjeverna Koreja priopćila je da posjeduje sve autohtone tehnologije i proizvodne kapacitete za izvođenje vrlo snažnog napada na nuklearni elektromagnetski puls (EMP), koji bi, ako bi eksplodirao na visokoj nadmorskoj visini, mogao paralizirati infrastrukturu elektroničkih sustava bilo koje zemlje. SAD smatra potencijalni napad EMP-a kao stvarnu prijetnju naciji koja može nanijeti katastrofalnu štetu, piše RT.

Japan i SAD traže da se provede "najveći pritisak" na Sjevernu Koreju nakon njezina šestog nuklearnog testa, složili su se japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono i američki državni tajnik Rex Tillerson u telefonskom razgovoru u ponedjeljak, prenosi agencija dpa. Nakon tog razgovora Kono je novinarima rekao da SAD i Japan žele hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem će se razmotriti nove mjere protiv Pjongjanga, navodi se u japanskim medijskim izvješćima.

Kono nije precizirao o kakvim se sankcijama radi. U telefonskom razgovoru između japanskog premijera i južnokorejskog predsjednika Moon Jaea dvojica sugovornika izrazila su potporu novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti, navodi se u medijskim izvješćima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene