Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik sa zapovjednicima

OBAMA ZABRINUT 'Ovo će biti duga borba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obama je istaknuo da je kampanja još na početku. 'Bit će dana napredovanja i bit će razdoblja' nazadovanja, rekao je, ali je dodao da je 'naša koalicija ujedinjena u ovom dugoročnom nastojanju'.

Predsjednik Barack Obama rekao je u utorak u Washingtonu vojnim zapovjednicima dvadesetak država koalicije predvođene SAD-om da je duboko zabrinut zbog napredovanja radikalne skupine prema gradu Kobaniju na sjeveru Sirije i zapadnom Iraku.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Slika nije dostupna Uživaju u neviđenom luksuzu! Ovako izgledaju kad se ne skrivaju pod 'crninom'

No Obama nije najavio mogućnost promjena u dugoročnoj strategiji koja će u predstojećim mjesecima doživjeti uspone i padove, premda se osjeća sve jači pritisak na koaliciju da spriječi Islamsku državu u zauzimanju još većeg teritorija.

'Ovo će biti duga borba', rekao je Obama vojnim zapovjednicima na sastanku u zrakoplovnoj bazi Andrews u blizini Washingtona. On je svoj govor održao nakon zračnih napada izvedenih pod vodstvom SAD-a na ciljeve Islamske države u okolici Kobanija u blizini turske granice, gdje kurdski borci nastoje odvratiti napade radikalne islamističke skupine.

Rekao je kako je trenutačno fokus usmjeren na borbe u Anbaru dodavši: 'Duboko smo zabrinuti zbog situacije u sirijskom gradu Kobaniju i njegovoj okolici, koja pokazuje koliku prijetnju predstavlja ISIL za Irak i Siriju.' Američke postrojbe nastojale su spriječiti ulazak al Qaedinih militanata u Anbar tijekom rata u Iraku, ali sada bi taj grad mogle zauzeti milinatni Islamske države.

Koalicijski zračni napadi nastavit će se na oba područja, dodao je Obama.

Na sastanku vojnih zapovjednika iz 22 zemlje su i predstavnici Turske i Saudijske Arabije, a predvodi ih general Martin Dempsey, zapovjednik američkoga združenog stožera.

Evo što su islamisti poručili Obami!

Američki dužnosnik rekao je Reutersu nakon razgovora da su snage Islamske države, unatoč zračnim napadima, ipak napredovale na terenu, dodavši da se ipak osjeća da će koalicija na kraju pobijediti. 'Kratkoročno su uspjeli napredovati. Dugoročno, to će se promijeniti', rekao je američki dužnosnik dodajući da će koalicija prilagoditi svoju taktiku s obzirom na činjenicu da se borci Islamske države skrivaju među stanovništvom pa ih je teže otkriti.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Alistair Baskey rekao je da se sastanci održavaju 'u sklopu nastojanja da se izgradi koalicija i integriraju mogućnosti svake zemlje da pridonese široj strategiji'.

Obama je istaknuo da je kampanja još na početku. 'Bit će dana napredovanja i bit će razdoblja' nazadovanja, rekao je, ali je dodao da je 'naša koalicija ujedinjena u ovom dugoročnom nastojanju'.

Američka je vojska najavila da su američki i saudijski zrakoplovi u posljednja dva dana izveli 21 napad na područje oko Kobanija. Cilj napada bilo je prekinuti opskrbu i zaustaviti dolazak pojačanja.

Bijela kuća priopćila je da su sastancima nazočili predstavinici Australije, Bahreina, Belgije, Kanade, Danske, Egipta, Francuske, Njemačke, Iraka, Italije, Jordana, Kuvajta, Libanona, Nizozemske, Novog Zelanda, Katara, Saudijske Arabije, Španjolske, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a.

Ključan je bio dolazak Turske, s obzirom na to da je Ankara pod pritiskom da mora odigrati aktivniju ulogu protiv Islamske države te je ovoga tjedna pristala opremiti i uvježbati sirijske naoružane skupine koje se bore protiv militanata kao i protiv sirijske vlade.

Američki i turski dužnosnici rekli su da dvije zemlje razgovaraju o mogućnosti da zemlje koalicije koriste turske objekte u borbi protiv Islamske države. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene