Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pečat na aferu Watergate

VIDEO: Objavljen i posljednji dio TAJNIH SNIMKI razgovora Richarda Nixona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljen je i posljedni dio tajno snimanih telefonskih razgovora bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona, dok sjećanja na aferu Watergate polako blijede.

Tajne snimke telefonskih razgovora Richarda Nixona, koje su jučer objavljene, predstavljaju posljednji dio od 3.000 sati razgovora, snimljenih u periodu između veljače 1971. i srpnja 1973. godine.

Pročitajte i ovo Henry Kissinger i Xi Jingping Nostalgično o bivšem državnom tajniku Kineski predsjednik sastao se s Kissingerom, nazvao ga "starim prijateljem" Donald Trump prljave političke igre Prošlo je 50 godina, a prema njemu se i dalje sude svi ostali skandali: No, je li Trump ''podigao'' ljestvicu?

>> Nixon je bio gay, tukao suprugu i bio u vezi s mafijašem?

Ovaj posljednji dio predstavlja razdoblje od tri mjeseca prije početka afere Watergate, koja je Nixona prisilila na davanje ostavke na mjesto predsjednika SAD-a.

Odnosi s Kinom

U snimkama koje su objavljene, između ostalog, Nixon razgovara s bivšim američkim državnim tajnikom Henryjem Kissingerom oko odnosa sa Kinom. Kissinger u tom razgovoru, snimljenom 4. lipnja 1973., Nixonu prenosi poruku da je opet pozvan u Kinu, nakon prvog posjeta, koji se dogodio u veljači 1972. godine.

'Možemo to napraviti na jedan od slijedeća dva načina: ili otići u UN, ili još bolje, jednostavno doći u Washington u privatni posjet', rekao je Kissinger Nixonu, a prenosi AP.

'Ne, ono što bi on (kineski predsjednik) trebao napraviti, jest da dođe u UN, a da onda navrati ovdje i priredit ćemo mu lijepu večeru, znaš, bez glavešina, bit će sve osim uobičajene procedure', odgovorio mu je Nixon.

Nixona je brinuo i sam poziv u Kinu, jer je smatrao da bi kineski predsjednik trebao prije doći u SAD. 'Izgledalo bi to pomalo čudno, da ja opet trčim u Kinu, a on ne dođe ovdje', zaključio je Nixon.

U konačnici, prvi kineski posjet na najvišoj razini dogodio se tek 1979. godine, kad je SAD posjetio Deng Xiaoping.

Osobni razgovori s Brežnjevim

Osim razgovora o odnosima s Kinom, među objavljenim razgovorima nalazi se i Nixonov razgovor Leonidom Brežnjevim, s kojim se Nixon našao u Ovalnom uredu Bijele kuće. Razgovor se vodio i o Breženjevovoj obitelji, a bivši ruski čelnik je tad i pokazao zadrške oko posjeta Nixonovog doma Casa pacifica u Kaliforniji.

'Sa svom ovom nadom, čisto i osobno, i na ovom sastanku, dozvoli mi da kažem kako sam sigurno u ovu zemlju došao vrlo dobre volje i s dobrim namjerama te velikom nadom u nadolazeće pregovore', rekao je Nixonu Brežnjev u snimci na ruskom jeziku.

Razgovor u pitanju, dogodio se prije početka povijesnog sedmodnevnog summita, koji je bio dio šire Nixonove strategije detanta s SSSR-om.

Ipak, nisu baš svi razgovori Richarda Nixona namjenjeni javnoj objavi. Oznaku tajnosti još uvijek nosi oko 700 sati razgovora, zbog nacionalnesigurnosti i zaštite privatnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene