Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nostalgično o bivšem državnom tajniku

Kineski predsjednik sastao se s Kissingerom, nazvao ga "starim prijateljem"

Henry Kissinger i Xi Jingping
Henry Kissinger i Xi Jingping Foto: Afp
Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se s veteranom američke diplomacije Henryjem Kissingerom u Pekingu u vrijeme dok Peking i Washington žele otopliti zahlađene odnose.

Henry Kissinger se sastao sa Xijem u diplomatskom kompleksu Diaoyutai gdje se primaju strani gosti. Kineski predsjednik rekao je Kissingeru da "stari prijatelji" poput njega nikada neće biti zaboravljeni, na sastanku u četvrtak u Pekingu u vrijeme dok Kina i SAD žele otopliti zahlađene odnose.

Kissinger (100) se u proteklih nekoliko dana u Pekingu također sastao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem i ministrom obrane Li Shangfuom.

Pročitajte i ovo Savjeti i pravila kako se postaviti u slučaju prometne nesreće Pokrovitelj Osiguraj me Treba li micati auto s ceste u slučaju nesreće? Mnogi se dvoume oko ovog važnog pravila

"Kina i SAD su na raskrižju i moraju odlučiti kojim putem krenuti", rekao je Xi stogodišnjem bivšem američkom diplomatu. Kissinger je bio državni tajnik i savjetnik za nacionalnu sigurnost u administracijama predsjednika Richarda Nixona i Geralda Forda, a imao je ključnu ulogu u normaliziranju veza između Washingtona i Pekinga u 1970-ima.

"Kineski narod nikada neće zaboraviti stare prijatelje i kinesko-američke odnose, zauvijek će obilježavati ime Henry Kissinger", dodao je Xi. Kissingera jako cijene u Kini koju je redovito posjećivao nakon umirovljenja. "Odnosi naših dviju zemalja ključni su za svjetski mir i napredak čovječanstva", izjavio je veteran američke diplomacije.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena Oglasio se i HAK Stiže novo nevrijeme: Za dio Hrvatske upaljen narančasti meteoalarm

Do njegova posjeta dolazi u vrijeme kada dvije supersile pokušavaju zaustaviti daljnje propadanje odnosa koji su trenutno na povijesnom dnu. Razlozi za napetosti između Kine i SAD-a su brojni, od Ukrajine i Tajvana do trgovinskih sporova. U sklopu napora Washingtona da obnovi kanale komunikacije, u četvrtak je posjet Kini završio predsjednikov izaslanik za klimu John Kerry. Državni tajnik Antony Blinken bio je u Kini prošloga mjeseca.

Washington je objavio da je upoznat s Kissingerovim putovanjem u Kinu, ali je napomenuo da on ne djeluje u ime američke vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene