Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađenje?

'Mnogi u Srbiji misle da Rusija ili Kina ulažu u Srbiju, ali to nije istina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija više neće dobivati nove uvjete za ulazak u EU, ali realnost je da u iduće četiri godine neće biti novog proširenja Unije, poručila je u srijedu zastupnica u Europskom parlamentu i izvjestiteljica za BiH Doris Pack u Novom Sadu.

"U iduće četiri godine neće biti novog pridruživanja, jer zemlje kandidati nisu na razini za ulazak u EU. Svaka zemlja je na svojoj razini i u isto vrijeme svaka od njih drži svoju sudbinu u svojim rukama. Ne možemo mi za njih obaviti posao, već njihovi političari", istaknula je Pack na predavanju u Novom Sadu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Ona je rekla da Srbiji neće biti nametnuti novi uvjeti u vezi pridruživanja te da je najvažniji uvjet Europske unije bio uspostava dobrih odnosa s Kosovom i Prištinom, prenijela je agencija Beta.

"To je učinjeno i to je sada to, nema više uvjeta. Izjava srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića o novim uvjetima Njemačke nije istinita, jer su svi uvjeti poznati od početka", istaknula je Doris Pack.

Njezina je ocjena da dio odgovornosti za odnose Srbije i Kosova snosi i EU, jer pet zemalja članica Unije još nije priznalo Kosovo, niti su, kako je rekla, dužnosnici EU izvršili dovoljno velik pritisak na njih da to učine.

EU upozorila Srbiju da u slučaju Thacija poštuje Bruxelleski sporazum

"Ne možemo uvijek upirati prst u Srbiju jer ona mora promijeniti svoj Ustav da bi priznala Kosovo, ali ne i ovih pet zemalja (članica EU). Ako su doista zainteresirani za unapređenje odnosa Beograda i Prištine o zašto onda visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Catherine Esthon i Federica Mogerini nisu izvršile veći pritisak na ovih pet zemalja da priznaju Kosovo", zapitala je Pack.

Komentirajući Izvješće o napretku Srbije na putu ka EU ona je istaknula kako je najveći problem pravosuđe koje gotovo uopće ne funkcionira te uska veza između biznisa i politike, zbog čega je visoka razina korupcije, a uz sve to i činjenica da država u svojim rukama još ima mnogo poduzeća i gospodarskih resursa koji hitno moraju biti privatizirani.

Pack je kritizirala zemlje članice EU ocijenivši da ne pokazuju dovoljno zainteresiranosti za to da države na Balkanu budu primljene u članstvo, što dovodi do jačanja utjecaja drugih zemalja u regiji.

"Sve dok je proces spor, ljudi će misliti da ih EU ne želi i da partnere treba tražiti na drugim stranama, odnosno u Rusiji. Mnogi u Srbiji misle da Rusija ili Kina investiraju mnogo novca u Srbiju, ali to nije istina. Najveći dio novca dolazi od EU, ali to nitko ne zna, jer im političari to ne govore", naglasila je europska zastupnica Doris Pack na predavanju "Zapadni Balkan na EU kolosjeku", koje su u Novom Sadu organizirali Europski pokret u Srbiji i Neovisno društvo novinara Vojvodine, uz potporu Fondacije Konrad Adenauer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene