Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karadžić je živio u Beogradu i radio kao liječnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radovan Karadžić je živio u Beogradu s lažnim identitetom i bavio se alternativnom medicinom. Na konferenciji za novinare Rasima Ljajića i tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića, rečeno je da je Karadžić pod imenom Dragan Dabić radio u jednoj beogradskoj privatnoj ordinaciji.

Pročitajte i ovo Naručivanje kod doktora Imaš pravo, ostvari ga "Pa ne naručujem se na frizuru, trebam liječničku pomoć": Mnogi pacijenti sve nezadovoljniji praksom doktora opće medicine, evo što učiniti Operacija kukova - 5 Na sudu već 10 godina Operacija joj je trebala poboljšati kvalitetu života, a sada je invalid: "Ne mogu si priuštiti ni cipele"

>> Uhićen Radovan Karadžić, jedan od najtraženijih ljudi na svijetu

>>
Prvi incident: Zbog Karadžića novinare vijeđao i gađao limenkom!

>>
Karadžić je uhićen u autobusu još prošlog petka?

>> Do Karadžićevog izručenja proći će nekoliko mjeseci?

>> Mediji u BiH: 'Dolijao zločinac'

>> Gdje se sve skrivao Radovan Karadžić?

>> Karadžić redovito držao predavanja i surađivao s časopisom

Ljajić je rekao da je neko vrijeme praćena skupina osoba, za koje se pretpostavljalo da su bili u Karadžićevoj mreži te da je on na taj način lociran.

Karadžić je koristio lažne dokumente na ime Dragana Dabića, a sam Karadžić nije državljanin Srbije. 

Prema njihovim riječima Karadžić bio vrlo uvjerljiv u skrivanju identiteta, a za život je zarađivao baveći se alternativnom medicinom. Radio je u privatnoj ordinaciji. Ni zaposleni u ordinaciji niti njegovi stanodavci nisu znali njegov pravi identitet.

Posljednje mjesto Karadžićeva prebivanja bilo je Novi Beograd. Prema Ljajiću Karadžić je uhićen u blizini Beograda i nije se opirao.

Na konferenciji za novinare prikazana je fotografija na kojoj se vidi Karadžić s dugom sijedom kosom i dugom bradom te naočalama okruglih okvira, teško prepoznatljiv i prerušen.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je haaški optuženik Radovan Karadžić uhićen u ponedjeljak u večernjim satima u okolici Beograda, no nije iznosio pojedinosti akcije već je samo rekao da je bila dugo i dobro pripremana.

"Sigurnosni je rizik bio sveden na minimum kako po službe koje su izvele akciju tako i po samog Karadžića", rekao je Vukčević i odbacio neke tvrdnje da su srpske službe sigurnosti dobile obavijesti o najtraženijem haaškom optuženiku od stranih sigurnosnih službi.

Stotinjak novinara na konferenciji za tisak nije moglo postavljati pitanja, jer kako je objasnio predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu Rasim Ljajić, operativna saznanja iz uhićenja Karadžića mogu poslužiti kod uhićenja preostale dvojice haških optuženika. Ljajić je naglasio odlučnost Srbije da u cijelosti ispuni obveze prema Haaškom sudu.

"Haaški optuženik Radovan Karadžić nije državljanin Srbije i koristio je lažni identitet i dokumente na ime Dragana Dabića, pojavljivao se na javnim mjestima i radio u jednoj privatnoj liječničkoj ordinaciji gdje se bavio alternativnom medicinom i tako zarađivao novac", rekao je Ljajić novinarima.

Da bi ilustrirao koliko je Karadžić bio neprepoznatljiv, odnosno uvjerljiv u skrivanju svog identiteta, Ljajić je pokazao fotografiju Karadžića.

Ljajić je kazao da se još radi na rekonstrukciji kretanja Karadžića, da će se operativna saznanja koristiti i u potragama za preostalom dvojicom haaških optuženika, pa su zbog toga ograničene informacije koje se mogu objaviti.

"Pokazali smo da ne biramo mjesto ni vrijeme ni optuženika koji će biti uhićen i izručen. Međunarodni pritisak je bio na uhićenju Mladića i malo tko je očekivao uhićenje Karadžića", rekao je Ljajić.

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je također da je istražni sudac "donio rješenje po kojem su ispunjeni uvjeti za izručenje Haaškom tribunalu Radovana Karadžića, optuženog za genocid u Bosni i Hercegovini".

Po njegovim riječima, Karadžić je saslušan tijekom noći i uglavnom se branio šutnjom.

Karadžić ima pravo na žalbu na rješenje o izručenju Tribunalu u roku od tri dana. Nakon toga izvanraspravno vijeće Okružnog suda u Beogradu ima tri dana vremena za odluku o žalbi. Na odluku tog vijeća nema mogućnosti žalbe.

Konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde Srbije.

>> Nikolić: ’Ja bih se bojao Boga’

>> Karadžićev brat: 'On zna koliko je i koliko nije kriv'

>> Srebrenica: Uhićenje Karadžića razdoblje nove istine

>> Mesić: Karadžićevo uhićenje velik iskorak za srbijansku vlast

>> Glavni haaški tužitelj odgodio put u Beograd, Karadžića čeka u Haagu

>> Karadžić se branio šutnjom

>> Dodik: Uhićenje Karadžića relaksirat će položaj Republike Srpske

>> Mate Granić za FTV: Uhićenje Karadžića najveći iskorak srbijanske vlade

>> Svjetski mediji o uhićenju Radovana Karadžića

>> Brat uhićenog Radovana Karadžića: 'Predaja nije u njegovom stilu'

>> Lajčak pozdravio Karadžićevo uhićenje

>> Bijela kuća pozdravila uhićenje Karadžića

>> Silajdžić: Ovo je veliki dan za međunarodnu pravdu

>> Karadžić uhićen u Beogradu?

>> Karadžićeva supruga: Važno je da je živ

>> Radikali očekivano 'u šoku' zbog uhićenja Karadžića

>> Rehn: Uhićenje Karadžića je dobro za europske nade Srbije

>> Srbijanski MUP opovrgnuo sudjelovanje u uhićenju Karadžića

>> NATO pozdravio uhićenje Karadžića

>> Glavni haški tužitelj pozdravio Karadžićevo uhićenje

>> Tko je Radovan Karadžić?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene