Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Do Karadžićevog izručenja proći će nekoliko mjeseci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo 13 godina u bijegu, Radovan Karadžić koji je sinoć uhićen u Srbiji do početka suđenja čekat će najmanje nekoliko mjeseci. Kako javlja AP, složenost ovog slučaja dovest će do prolongiranja početka suđenja pred sudom u Haagu.

Vlast u Srbiji koja je uhitila Karadžića prvo mora potvrditi njegov identitet i upoznati ga s točkama optužnice koje uključuju optužbe za genocid, istrebljivanje stanovništva i progone.

Nakon toga mogao bi biti pokrenut spor pred sudom u Beogradu, a tek poslije toga Srbija bi ga mogla izručiti Haagu, na što Karadžić može uložiti žalbu.

Glasnogovornica suda Nerma Jelačić izjavila je kako ne zna koliko bi dugo proces u Beogradu mogao potrajati, ali se nada da će njegovo izručenje Haaškom sudu biti što brže.

U Haagu njegovo uhićenje ocjenjuju kao 'prekretnicu u primjeni međunarodnog prava'.

Jednom kad stigne u haaški zatvor, Karadžić će biti smješten u isti blok u kojem je bio Slobodan Milošević.

tako analitičari AP-a navode kako će se Karadžić prvi put u javnosti pojaviti tek dolaskom u Haag, dok se tijekom čitanja optužnice bude izjašnjavao o svojoj krivnji. 

Ako to ne učiniti, Sud će prihvatiti da se izjasnio kako nije kriv.

Karadžićev odvjetnik najavio da će uložiti žalbu 

Odvjetnik bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića najavio je da će uložiti žalbu na rješenje suda kojim je odobren postupak izručenja njegova branjenika Haškom sudu.

Istražni sudac Okružnog suda Vijeća za ratne zločine u Beogradu Milan Dilparić saslušao je tijekom noći Karadžića i donio rješenje o ispunjenju pretpostavki za njegovo izručenje Haagu.

Odvjetnik Svetozar Vujačić kazao je da ga je Karadžić angažirao u ponedjeljak navečer. 

Nakon ulaganja žalbe teče rok od tri dana u kojem nadležno sudsko vijeće mora donijeti odluku i na tu odluku više ne postoji mogućnost žalbe. Nakon toga Ministarstvo pravosuđa donosi odluku o izručenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene