Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mediji u BiH: 'Dolijao zločinac'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosanskohercegovački mediji, koji su cijelu noć nakon vijesti o uhićenju Radovana Karadžića emitirali posebne programe, nastavljaju s programima u čijim sadržajima dominira uhićenje bivšega predsjednika Republike Srpske.

Televizija BiH i Televizija Federacije BiH, osim emisija u kojima se prenose reakcije iz BiH, regije i cijeloga svijeta o Karadžićevu uhićenju, objavljuju dokumentarne filmove i reportaže o stradanjima srebreničkih Bošnjaka za čiju se tragediju tereti Karadžića. 

Pročitajte i ovo Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban razgovor Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama'' Za sebe kažu kako su nevidljiva djeca, zaboravljeni i marginalizirani od društva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tragične životne sudbine Oni su ''nevidljiva djeca'': Zaboravljeni su i marginalizirani od društva

Ovi mediji su, nakon vijesti o Karadžićevu uhićenju, cijelu noć svoje programe ispunjavali i dokumentarnim filmovima inozemnih produkcijskih kuća a u kojima se prikazuje Karadžićeva ratna uloga i njegov cjelokupan život od rođenja u Crnoj Gori, do dolaska u svojoj 15. godini u Sarajevo gdje je živio do početka proteklog rata. 

Radio BiH i Radio Federacije BiH su također svoje programe i danas i noćas dominantno posvetili uhićenju Radovana Karadžića.

Elektronički mediji u BiH povremeno objavljuju i ankete iz bosanskohercegovačkih gradova. Građani iz većinskih bošnjačkih područja u tim anketama izražavaju, bez iznimke, oduševljenje što je Karadžić uhićen napominjući da se uhićenje dogodilo sa zakašnjenjem, ali da je pravda ipak dostupna. 

Građani iz Republike Srpske u anketama izražavaju nezadovoljstvo uhićenjem Karadžića ističući kako je to dokaz da se za ratne zločine 'sudi samo Srbima'.

Sarajlije su uhićenje Radovana Karadžića noćas proslavili bučnim sirenama automobila na ulicama. Na nekoliko mjesta u Sarajevu su se okupile i manje skupine građana kličući 'Ovo je Bosna'.

Današnja izdanja bosanskohercegovačkih tiskovina nemaju vijesti o Karadžićevu uhićenju, jer je ta vijest objavljena kasno noćas nakon što su iz tiskara distribuirane tiskovine diljem BiH. No, današnja sarajevska izdanja dnevnih listova na udarnim mjestima objavljuju vijest o Karadžićevu uhićenju. Dnevni avaz, pod naslovom "Dolijao zločinac", ističe kako je vijest o uhićenju očekivala od vremena kada je Karadžić optužen za najteža zlodjela prema građanima BiH.

"Žrtve konačno mogu imati mir, obitelji očekuju pravdu, a cijela regija ulazi u novo razdoblje odnosa u kojima se dželati moraju suočiti s razmjerama svojih zločina, ali i narod u čije ime su oni počinjeni", piše Dnevni avaz. 

List napominje kako se treba nadati da će ruka pravde ubrzo stići i preostalu dvojicu bjegunaca - Gorana Hadžića i posebno Ratka Mladića.

Sarajevsko "Oslobođenje" preko cijele naslovne stranice objavljuje Karadžićevu fotografiju s naslovom "Uhićen Radovan Karadžić".

Banjalučke "Nezavisne novine" u svojem današnjem internet izdanju u informaciji o Karadžićevu uhićenju u prvi plan ističe kako je on "bivši vođa bosanskih Srba". List također ističe kako Radovan Karadžić govori engleski jezik, čime se sugerira da ga je to stavljalo u poziciju intenzivnih komunikacija s brojnim međunarodnim dužnosnicima tijekom proteklog rata, te da će mu to olakšati komunikaciju i za predstojećeg suđenja u Haaškom tribunalu.

Hrvatske stranke pozdravile Karadžićevo uhićenje

Hrvatske političke stranke u BiH u utorak su u odvojenim reakcijama pozdravile uhićenje Radovana Karadžića, izražavajući nadu da će i preostala dvojica haaških bjegunaca Ratko Mladić i Goran Hadžić biti uhićeni i izručeni Haaškom tribunalu.

HDZ 1990. je priopćio da Karadžićevo uhićenje dokazuje da još postoje snage kojima je stalo do prava i pravde.

"Karadžićevo uhićenje je bitna pretpostavka za proces pomirbe u BiH jer bez istine ne može biti pravde, a bez pravde ne može biti pomirbe", navodi HDZ 1990.

Član Predsjedništva HDZ-a BiH Bariša Čolak je izjavio da je Karadžićevo uhićenje pozitivno i za BiH i za Srbiju.

"Srbija je ovime pokazala da je opredijeljena za euroatlanske integracije i za suradnju s Haagom. Karadžićevo uhićenje je velika satisfakcija za žrtve masovnih zločina koji su se dogodili u BiH u proteklom ratu", rekao je Čolak.

Hrvatska stranka prava (HSP) BiH Đapić-Jurišić je priopćila kako će uhićenje Radovana Karadžića imati svoj puni smisao ako se "ukine njegova genocidna tvorevina Republika Srpska".

"U protivnom će Karadžić u srpskom narodu, umjesto zločinca koji je kriv za stradanje i egzodus više stotina tisuća ljudi, postati heroj", upozorava HSP BiH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene