Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatske političke stranke i udruge pozdravljaju Karadžićevo uhićenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelni ljudi hrvatskih političkih stranaka pozdravili su danas uhićenje Radovana Karadžića, a očekuju da će Karadžićevo uskoro slijediti i uhićenje Ratka Mladića.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je kako je i očekivao da će do uhićenja doći kad srbijanske vlasti za to pokažu volju. "Vjerujem da je ista priča i kad je riječ o Mladiću", kazao je Friščić, koji drži i da je Karadžićevim uhićenjem stvorena nova pozicija Srbije kad je riječ o EU i Haškom sudu.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Liste se predaju do petka Novčane kazne prijete strankama koje se ne budu pridržavale ovog pravila Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič smatra da nema mjesta euforiji ističući kako je riječ o iskoraku Srbije, ali još daleko do zadovoljštine žrtvama.

Smatra da "duga potraga za Karadžićem i činjenica da je uhićen u autobusu pokazuje da velike sile do sada nisu imale pretjeranu volju da ga uhite". Tko zna tko se vozi u nekom drugom autobusu, kazala je Adlešič te dodala kako se HSLS nada skorom uhićenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ustvrdio je kako se na uhićenje Karadžića jako dugo čekalo i da se po svemu sudeći ranije znalo gdje se on nalazi. Dok preostala dvojica haških osumnjičenika Ratko Mladić i Goran Hadžić ne budu u Haagu Srbija neće dovršiti posao u suradnji s Haškim sudom i progonom ratnih zločinaca, rekao je Milanović.

Predsjednica HNS-ova Kluba zastupnika Vesna Pusić Karadžićevo uhićenje smatra dobrim i važnim iskorakom, koji je nažalost, došao s deset do 12 godina zakašnjenja. "Svi krivci za ratove na ovom području ne mogu biti kažnjeni, ali važno je da kažnjeni budu oni glavni", rekla je Pusić.

Drži da Karadžićevo uhićenje pokazuje dobar smjer Tadićeve politike u Srbiji i važan preduvjet stabilizacije cijele regije. Dodala je kako se sada čeka uhićenje Mladića, nakon čega se, kaže, Srbija može baviti time da postane normalna država.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin ocijenio je da je uhićenje Karadžića dobro za Srbiju, Hrvatsku i EU te vjerodostojnost međunarodne zajednice. "To je legitimacija za Srbiju, ali i još jedna šansa za demokratske snage u svim zemljama ove regije, kao i za jačanje hrvatsko-srpskih odnosa. Nakon Miloševićeva izručenja 2001. bilo je jasno da će daleko lakše biti izručiti Karadžića, a sutra i Mladića", rekao je Kajin.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da je dobro što je uhićen Radovan Karadžić, a nada se da se neće stati na tome već da će biti privedeni pred lice pravde oni koji su odgovorni za zločine i koji su nanijeli tešku sramotu Srbima.

"Konačno i dobro da je uhićen Radovan Karadžić, jedan od najodgovornijih za zločine na prostoru BiH", rekao je Pupovac dodavši da je to dobro zato što će pravda dobiti priliku, žrtve zadovoljštinu, a politika šansu za nove odnose u BiH i na prostorima bivše Jugoslavije.

Pupovac je čestitao novoj vladi Srbije i predsjedniku Borisu Tadiću što su nakon konstituiranja vlade napravili upravo to što su napravili.

Nada se da na tome neće stati, nego da će oni koji su odgovorni za zločine i koji su nanijeli tešku sramotu Srbima biti privedeni licu pravde, a Srbija i Srbi dobiti priliku za građenje novih odnosa zajedno s drugim europskim narodima, posebno susjednim zemljama.

Mate Granić za FTV: Uhićenje Karadžića najveći iskorak srbijanske vlade

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić izjavio je u utorak rano ujutro za Televiziju Federacije BiH (FTV) kako je uhićenje Radovana Karadžića "najveći iskorak srbijanske vlade".

Po Granićevim riječima, Karadžić je najviše pridonio masovnim zločinima na ovim prostorima, a posebice u BiH.

U tom kontekstu Granić je istaknuo kako događaji u BiH nisu bili bez snažnog utjecaja velikih sila, pa bi Karadžićevo uhićenje moglo doprinijeti istini.

"Mnoge će stvari izaći na vidjelo. Malo je nevinih u zbivanjima u BiH pa će se vidjeti postupci i velikih sila kao što su Sjedinjene Američke Države i Francuska", rekao je Granić, osvrčući se na moguće posljedice Karadžićevog uhićenja.

Istaknuo je kako je međunarodna zajednica predložila podjelu BiH na Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

I ratni član Predsjedništva BiH Ivo Komšić izjavio je kako bi Karadžićevo uhićenje moglo doprinijeti rasvjetljavanju istine o zbivanjima u BiH.

"Karadžić je bio vođa politike stvaranja velike Srbije u BiH. On je važan svjedok, imao je tajne pregovore sa mnogima i sada je vrijeme da o tomu progovori", rekao je Komšić.


Đakić: Pozdravljamo uhićenje Karadžića, no predugo se čekalo 

Predsjednik Udruge hrvatskih ranih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) pozdravio je danas uhićenje Radovana Karadžića ističući da se predugo čekalo na to uhićenje.

Đakić je naglasio da se Karadžić skrivao u Srbiji i dodao da se odugovlači i s uhićenjem drugih osumnjičenih za ratne zločine - Ratka Mladića i Gorana Hadžića što ne bi smjelo biti bez sankcija.

Riječ je o ustupcima Srbije Europskoj uniji koja je 13 godina skrivala te zločince, ocijenio je Đakić.

Dečak pozdravio uhićenje Karadžića 

Predsjednik Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata umirovljeni general Đuro Dečak pozdravio je danas uhićenje Radovana Karadžića dodavši da će braniteljska populacija biti u potpunosti zadovoljna kada budu uhićeni i drugi osumnjičeni ratni zločinci Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Moramo biti zadovoljni zbog uhićenja Karadžića jer znamo da je Republika Srpska bila centar odakle su se organizirali napadi na Republiku Hrvatsku, tako da je Karadžić odgovoran ne samo za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini već i u Hrvatskoj, dodao je Dečak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene