Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavni haaški Karadžića čeka u Haagu, Rusija se zalaže za pravedno suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz odgodio je svoj posjet Beogradu, u koji je trebao doputovati danas, nakon što su srbijanske vlasti priopćile da je uhićen haaški optuženik Radovan Karadžić, potvrdila je njegova glasnogovornica Olga Kavran.

Brammertz će, umjesto posjeta Beogradu, pomno pratiti informacije iz Beograda u očekivanju Karadžićevog brzog prebacivanja u Haag, kazala je Kavran.

Pročitajte i ovo Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u Slika nije dostupna Upozorenje UN-a Ban Ki-moon: Počinitelji zločina u Libiji bit će izvedeni pred lice pravde

U svojoj izjavi nakon uhićenja Radovana Karadžića, glavni haaški tužitelj je ocijenio da je to "ključno postignuće u suradnji s Haaškim sudom". Naglasio je kako je dan Karadžićeva uhićenja vrlo značajan za žrtve koje su na to čekale više od desetljeća, kao i za međunarodnu pravdu, zato što jasno pokazuje da "nitko nije izvan dosega zakona i da će prije ili kasnije svi bjegunci biti privedeni pravdi".

Tužitelj Brammertz se u Beogradu trebao u utorak i srijedu sastati s predsjednikom Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem i tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem, kao i s predsjednikom Borisom Tadićem i novim premijerom Mirkom Cvetkovićem i drugim visokom državnim dužnosnicima.


Glavni tajnik NATO-a: "Važan čin suradnje" Beograda

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozdravio je u utorak vijest o uhićenju optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića u Beogradu kao "važan čin suradnje" srbijanskih vlasti s Haškim tribunalom, navodi se u priopćenju za medije.

"Pohvaljujem srbijanske vlasti za taj važan čin suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije", kazao je de Hoop Scheffer.

Izrazivši nadu u skoro izručenje Karadžića haškome pravosuđu gdje će mu se suditi, glavni tajnik je poručio da se "napredna i stabilna budućnost Zapadnog Balkana može graditi jedino na pravdi i pomirbi".

"Stoga, ohrabrujem Srbiju i druge zemlje u regiji da nastave ulagati napore kako bi uhitile optužene ratne zločince koji su još na slobodi, uključujući Ratka Mladića", zaključuje Jaap de Hoop Scheffer.

Merkel: Uhićenje je dobra vijest za cijeli Balkan

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je uhićenje ratnog vođe bosanaskih Srba Radovana Karadžića, nazvavši to "dobrom viješću za cijeli Balkan".

"Ovo je povijesni trenutak. To je dobra vijest za cijeli Balkan. Ovo je ključni korak prema pravdi, miru i pomirenju u regiji", kazala je Merkel u priopćenju.

"Žrtve mogu biti uvjerene da teška kršenja ljudskih prava ne mogu proći nekažnjeno", dodaje se u priopćenju njemačke čelnice.

Također je kazala da je srbijanski predsjednik Boris Tadić "kroz ovaj odvažni korak naglasio europsku orijentaciju Srbije". 

Britanska vlada toplo je pozdravila uhićenje osumnjičenika za ratne zločine Radovana Karadžića, ocijenivši to "dobrom viješću" koja će Srbiji otvoriti svjetliju budućnost u Europi.

"Uhićenje će pomoći zatvaranju poglavlja dugogodišnjih sukoba i utrti put svjetlijoj, europskoj budućnosti Srbije i cijele regije", kazao je ministar vanjskih poslova David Miliband.

Bivši visoki predstavnik EU-a za BiH Paddy Ashdown opisao je uhićenje kao "iznimno važan dio pravde za svijet u cijelosti".

Karadić je bio umiješan u "najstrašnije i najcrnje razdoblje zločina" od Drugog svjetskog rata, kazao je Ashdown. Dodao je da sasvim slučajno u utorak putuje u Sarajevu te se raduje što će se moći pridružiti "slavlju" zbog uhićenja bivšeg vođe bosanskih Srba.

Kosovski premijer Hashim Thaci, koji se nalazi u posjetu SAD-u, kazao je da će "Karadžićevo uhićenje pomoći u promicanju mira". "Dobra je to vijest za sve", dodao je Thaci.

Norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Store također je pozdravio uhićenje dugogodišnjeg bjegunca.

"Očekujem da će nastaviti put u Haag kako bi mu se moglo suditi za djela za koja je optužen", kazao je Store. "Ovo ima veliku važnost s obzirom na to kako će ostatak svijeta i oni koji su pretrpjeli nepravdu gledati na Srbiju", dodao je.

Predsjednik bugarskog parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku Solomon Passi kazao je da je uhićenje Karadžića "olakšanje za Europu". "Ovo je uskrsnuće novog života u Europi za Srbiju i BiH", rekao je Passi, dodavši da će uhićenje pomoći da se na Balkanu "prebrodi ostavština prošlosti".

Solana očekuje pozitivnu ocjenu o punoj suradnji Srbije s Haaškim sudom

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izrazio je uvjerenje da će Haaško tužiteljstvo ocijeniti da postoji puna suradnja Srbije s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu nakon uhićenja Radovana Karadžića.


"Trebamo razgovarati s glavnim tužiteljem Haaškog suda, a ja sam skoro siguran da će on reći da postoji puna suradnja", rekao je Solana po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Solana je rekao kako očekuje da će glavni tužitelj Serge Brammertz ocijeniti da "suradnja koju je srbijanska vlada pokazala ide u dobrom smjeru".

Srbija je krajem travnja potpisala SSP i prateći Privremeni sporazum, ali se on ne može početi primjenjivati dok Vijeće EU-a ne ocijeni da postoji puna suradnja s Haškim sudom.

Bilo je predviđeno da ministri vanjskih poslova u utorak bez rasprave prihvate zaključak u kojem bi pozdravili formiranje nove vlade u Srbiji, ali će zbog uhićenja Radovana Karadžića, tekst zaključaka posve sigurno biti promijenjen.

Holbrooke i žene Srebrenice o uhićenju Karadžića 

Američki diplomat i bivši američki izaslanik za Balkan tijekom 90-ih, poznat po svojoj ulozi u potpisivanju Daytonskih sporazuma, Richard Holbrooke, nazvao je u utorak Radovana Karadžića europskim Osamom bin Ladenom i "pravim, istinskom arhitektom masovnog klanja".

Karadžić je nestao odmah nakon sporazuma u Daytonu 1995. i raspoređivanja NATO snaga početkom 1996. godine.

Povodom njegova uhićenja oglasila se i Munira Subašić, predsjednica udruge "Majke Srebrenice i Žepe", ocijenivši da je "uhićenje Radovana Karadžića potvrda da će se svaki ratni zločinac na kraju suočiti s pravdom".

"Nadam se da će ljudi koji su zbog Karadžića morali šutjeti početi otkrivati lokacije masovnih grobova i dopustiti nam da saznamo istinu o našim voljenima", kazala je Subašić.

Ban Ki Moon: Hapšenje Karadžića povijesni trenutak 

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon pozdravio je sinoć uhićenje haškog optuženika Radovana Karadžića, ističući da je to "povijesni trenutak za žrtve".

"To je povijesni trenutak za žrtve koje su čekale 13 godina da Karadžić bude izveden pred lice pravde", navodi se u priopćenju Ban Ki Moona koje je u New Yorku objavila njegova press služba. 

Haški sud je 14. listopada 2002. otpečatio izmijenjenu i dopunjenu optužnicu protiv Karadžića.

Nova optužnica ima 11 točaka, kojima se Karadžiću stavlja na teret genocid i suučestništvo u genocidu, zločini protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Vijeće Europe: Uhićenje Karadžića je "odlična vijest"

Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis u utorak je pozdravio informaciju o uhićenju, u ponedjeljak navečer, Radovana Karadžića, ocijenivši tu vijest "odličnom", prenijeli su mediji.

"Taj je čovjek odgovoran za jedno od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u Europi u zadnjih šezdeset godina", stoji u priopćenju što ga je Davis objavio u Strasbourgu, izrazivši zadovoljstvo što je njegovo uhićenje uslijedilo "samo nekoliko tjedana nakon komemoracije za žrtve masakra u Srebrenici".

Činjenica da je uhićen u Srbiji, članici Vijeća Europe od 2003., "uvelike će pridonijeti" poboljšanju percepcije Srbije u ostalom dijelu Europe, smatra Davis.

Reakcije u EU-u nakon uhićenja Radovana Karadžića 

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn izjavio je u utorak da očekuju raspravu na Vijeću ministara EU-a "o daljnjim koracima o europskoj budućnosti Srbije" nakon uhićenja Radovana Karadžića.

"Očekujem raspravu na Vijeću ministara na kojoj će se razgovorati o daljnjim koracima o europskoj budućnosti Srbije. Uhićenje Karadžića trebalo bi utjecati na odnose Europske unije sa Srbijom", izjavio je Rehn po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Ministri vanjskih poslova sastaju se u utorak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku. Vijeće EU-a trebalo je bez rasprave usvojiti unaprijed pripremljene zaključke o Srbiji u kojima bi se pozdravilo formiranje nove vlade, ali rasprava o zapadnom Balkanu i o Srbiji nije bila predviđena.

"Uhićenje Karadžića je povijesni trenutak za međunarodnu pravdu i pomirenje na Balkanu te prekretnica u suradnji Srbije s Haškim sudom. Ovo pokazuje da je Srbija ozbiljna i sposobna surađivati s Haškim sudom i da je nova vlada odlučna okrenuti leđa nacionalističkoj prošlosti i usmjeriti se prema europskoj budućnosti", dodao je Rehn.

Rehn će se popodne u Bruxellesu sastati sa srbijanskim ministrom Vukom Jeremićem. Šef srbijanske diplomacije je izjavio da uhićenje Karadžića predstavlja dokaz o ozbiljnosti njegove vlade u pogledu europske budućnosti.

"Mi smo vrlo ozbiljni kada je u pitanju naša europska budućnost, što smo jučer i pokazali", rekao je novinarima Jeremić.

Europska unija je je 28. travnja sa Srbijom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i prateći Privremeni sporazum, ali se on ne može početi primjenjivati prije nego što Vijeće EU-a ocijeni da Beograd u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Na tom uvjetu najviše je inzistirala Nizozemska i u nešto manjoj mjeri Belgija, tako da će odluka EU-a o eventualnom odrmzavanju sporazuma najviše ovisiti o stajalištu nizozemske vlade.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izrazio je uvjerenje da će Haško tužiteljstvo ocijeniti da postoji puna suradnja Srbije s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu nakon uhićenja Radovana Karadžića.

"Trebamo razgovarati s glavnim tužiteljem Haškog suda, a ja sam skoro siguran da će on reći da postoji puna suradnja", rekao je Solana po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

"Nakon 13 godina napokon smo dočekali. To je sigurno dobra stvar za približavanje Srbije Europskoj uniji", rekao je francuski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Bernard Kouchner.

Kouchner nije htio prejudicirati kakva će biti reakcija EU-a na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova. "O tome odlučuje 27 zemalja članica, koje će reći da je uhićen Karadžić ali da to još nije Ratko Mladić", rekao je Kouchner.

Finski ministar vanjskih poslova Alexender Stubb ocijenio je uhićenje Karadžića "pozitivnim korakom", ali da se od Srbija očekuje još više. "Ima još nekoliko zločinaca koje treba uhititi kako bismo mogli napredovati", rekao je Stubb.

"To jest korak, ali ne mora nužno biti odlučujući korak", rekao je šef švedske diplomacije Carl Bildt.

Mađarska ministrica vanjskih poslova Kinga Goncz izjavila je da je uhićenje izručenje osumnječenika za ratne zločine, u prvom redu Radovana Karadžića i Ratka Mladića, jedan od glavnih uvjeta za tješnju suradnju između EU-a i Srbije.

"Uhićenje Karadžića je ozbiljan korak. Sljedeći korak trebao bi biti uhićenje Ratka Mladića", rekla je ministrica.

EUFOR pozdravio uhićenje Karadžića

Europske vojne snage u BiH (EUFOR) pozdravile su u utorak uhićenje višegodišnjeg haaškog bjegunca Radovana Karadžića.

"Karadžićevo uhićenje je dobra vijest za Haaški tribunal i vrlo pozitivna za novu vladu Srbije", izjavio je u utorak glasnogovornik EUFOR-a Keri Korket.

Korket je podsjetio kako je EUFOR do sada pružao potporu Haaškom tribunalu prilikom pronalaženja osumnjičenih za ratne zločine i njihovih pomagača. "EUFOR će nastaviti tražiti preostalu dvojicu haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića", rekao je glasnogovornik EUFOR-a.

Karadžićevu uhićenju prethodilo je posljednjih mjeseci više učestalih akcija pretresa obiteljske kuće Radovana Karadžića na Palama te kuća Karadžićevih ratnih zaštitara na paljanskom području, u kojima su sudjelovali pripadnici EUFOR-a i Stožera NATO-a u BiH.

Ruska diplomacija: Transfer Karadžića u Haag unutarnje srpsko pitanje

Pitanje transfera Radovana Karadžića u Haag, na Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), "unutarnje je pitanje" Srbije, ocijenili su u utorak iz ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenose svjetske agencije.

"Ovo pitanje smatramo unutarnjim pitanjem Srbije čije bi vlasti trebale same donijeti odluku o eventualnom izručenju Karadžića ICTY-ju", izvijestio je ruski 'diplomatski izvor' koji je želio ostati anoniman, a prenijela agencija RIA-Novosti.

Slične je komentare objavila i agencija Interfax pozivajući se na informacije press-službe ministarstva vanjskih poslova.

To su prve službene reakcije ruske diplomacije u povodu uhićenja Radovana Karadžića. France presse ističe kako je službena Moskva tradicionalni saveznik Beograda.

Tuerk: 'Uhićenje Karadžića dokaz je da nitko ne može izbjeći pravdi

Uhićenje Radovana Karadžića prekretnica je u odnosima Europske unije i Srbije, rekao je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, dok slovenski predsjednik Danilo Tuerk i američki veleposlanik u BiH Charles English u uhićenju vide potvrdu da nitko nije izvan dosega pravde.

Ministri vanjskih poslova Belgije i Nizozemske, koje su u Europi među najglasnijim zagovornicama pune suradnje balkanskih zemalja s Haškim tribunalom, pohvalile su srbijanske vlasti i pozvale ih da uhite i preostale haške optuženike, ponajprije Ratka Mladića.

"Iako se predugo čekalo na to, uhićenje Radovana Karadžića predstavlja ključni trenutak pravde za žrtve zločina počinjenih u BiH i važan je korak na putu pomirbe u ovoj zemlji", istaknuo je veleposlanik Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini English.

No unatoč tom "važnom koraku pravda i pomirba u BiH zahtijevaju mnogo više", rekao je English i pozvao političke vođe BiH da podrže "politički i financijski institucije na državnoj razini zadužene za istraživanje, procesuiranje i suđenje ratnim zločincima".

English je pozvao političke vođe iz svih etničkih skupina da iskreno govore o prošlosti i tako pomognu da zacijele rane iz rata radi mirne i prosperitetne budućnosti za sve građane BiH. 

Pravda zahtijeva da svi optuženi za ove monstruozne zločine odgovaraju za njih. Prije svega dvojica najzloglasnijih haških optuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić koji su i dalje na slobodi i moraju odmah biti predani Haškom tribunalu", zaključio je English.

"Njemačka Vlada je sretna i s olakšanjem je primila vijest da je Radovan Karadžić nakon tolikih godina konačno uhićen", rekao je Steinmeier na rubu jednog sastanka u Bruxellesu, a priopćilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Tim potezom srbijansko državno vodstvo na čelu s Borisom Tadićem nedvosmisleno je dalo do znanja da mu je stalo do uspostave stabilnosti i pomirenja u regiji, rekao je Steinmeier. 

"Ovim uhićenjem vlasti u Beogradu su pokazale da misle ozbiljno kada govore o putu u Europu", rekao je nadalje Steinmeier i zaključio da su građani Srbije na posljednjim izborima "izabrali put u Europu", a tu je želju svojim najnovijim potezom potvrdilo i srbijansko vodstvo.

Uhićenje Radovana Karadžića "važan je događaj za međunarodno pravosuđe i za žrtve etničkog čišćenja u BiH", izjavio je u utorak u posebnoj izjavi za Slovensku televiziju slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

"Dobro je da je uhićen, Karadžić je glavni arhitekt etničkog čišćenja", rekao je Tuerk i dodao da je Karadžićevo uhićenje i dobra poruka da ruka pravde dohvati i "one koji se skrivaju i one koji su obnašali visoke dužnosti".

Uhićenje Radovana Karadžića "je važan pokazatelj ozbiljne volje nove vlade u Beogradu da surađuje s ICTY-jem i nađe te uhiti sve osumnjičene za ratne zločine, uključujući Ratka Mladića", stoji u priopćenju belgijskog ministra vanjskih poslova Karela de Guchta.

De Gucht je istaknuo da uhićenje pokazuje "da osumnjičeni za ratni zločin ne mogu vječno izbjegavati međunarodnu pravdu".

Njegov nizozemski kolega Maxime Verhagen ocijenio je Karadžićevo uhićenje "dokazom da je Srbija sposobna uhititi ratne zločince", ali je naglasio da će "nastaviti inzistirati kod Beograda na uhićenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića", dvojice posljednjih bjegunaca pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Verhagen smatra da je bio učinkovit nizozemski pritisak na Srbiju kroz odbijanje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije jer su tako uhićenja ratnih zločinaca ostala visoko na dnevnom redu.

"Sada treba vidjeti idućih tjedana kakve će posljedice biti u odnosima Europske unije i Srbije", navodi se u priopćenju nizozemskog MVP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene