455881
455881
455881
455881
455881

Belgijski ministar: "Radije ću plaćati 4000 eura dnevno kazne nego izdati vize za obitelj iz Alepa"

  • , 03.11.2016., 22:17
  • Autor:
  • komentara

Belgijski ministar za imigraciju rekao je u četvrtak da je spreman prodati uredski namještaj kako bi plaćao dnevne kazne radije nego da poštuje sudski nalog da odobri turističke vize sirijskoj obitelji iz Alepa.

 
 
 
 
Theo Francken (Foto: AFP)
Theo Francken (Foto: AFP)

Theo Francken time je razbjesnio odvjetnike obitelji koja želi pobjeći iz Alepa.

"Stavlja se iznad zakona", rekao je odvjetnik Thomas Mitevoy za list DH nakon što je flamanski nacionalistički političar kazao da će dopustiti da mu sud isprazni ured radije nego da plaća 4000 eura na dan koliko je sud odredio njegovu ministarstvu da plaća dok ne izda četiri vize.

Sirijac iz Alepa zatražio je u belgijskom konzulatu u Libanonu turističku vizu za sebe, suprugu i dvoje djece jer mu je smještaj u Belgiji ponudila jedna obitelj koju je upoznao. Kada je odbijen, njegovi nesuđeni belgijski domaćini slučaj su dali na mjesni sud i dobili presudu.

Francken tvrdi, međutim, da bi primanje sirijske obitelji preko turističke vize bilo opasan presedan i da bi uslijedio val sličnih zahtjeva, pa se žali na presudu.

"Dobro smo se nosili s azilantskom krizom i stvari su pod kontrolom. Nećemo širom otvoriti naša vrata preko naših veleposlanstava i konzulata", rekao je Francken novinarima.

Belgija koja ima 11 milijuna stanovnika imala je oko 7.500 zahtjeva Sirijaca za azil prošle godine kada je golem broj ljudi potražio utočište u Europi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se