Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez kazne

Znate li da ovaj tjedan imate pravo na besplatan tehnički pregled? Iz Centra za vozila otkrili koji su najčešći propusti

Aktualno Galerija Tomislav Škreblin, Centar za vozila Hrvatske Tomislav Škreblin, Centar za vozila Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr Luka Željko, nadzornik Luka Željko, nadzornik Foto: DNEVNIK.hr Ivo Barada, Zagreb Ivo Barada, Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Prevencijom do bolje sigurnosti - 3 Prevencijom do bolje sigurnosti - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Prevencijom do bolje sigurnosti - 4 Galerija 1/7 >>
Gume, svjetla, kočnice, ulje - provjerit će se na vašem automobilu. Sve što trebate je uključiti se u Dane tehničkog pregleda ispravnosti vozila. Nema kažnjavanja, tek popravni za one kojima se otkriju nedostaci na vozilima, koja su nam iz godine u godinu sve starija.

Nakon detaljnog pregleda, Ivi je stigla potvrda, automobil je spreman za vožnju. Besplatan pregled Ivo Barada ne propušta.

"Jako dobro i poželjno i svake godine idem na preventivu, jer mi je bitno da je auto ispravan", ispričao je za Dnevnik Nove TV.

Zašto i ne bi, kada osim upozorenja kazni nema.

"Nema nikakvih sankcija nego je rezultat ovog tehničkog pregleda samo upozorenje vlasniku vozila, odnosno vozaču, koje su neispravnosti na vozilu nađene", pojasnio je Tomislav Škreblin, iz Centra za vozila hrvatske.

Nedostaci na automobilima su šaroliki.

"Najčešći nedostaci su svjetlosna signalizacija i kočnice, uz te ozbiljne nedostatke pronalaze se nedostaci oko motora, zauljenost, nekad i preinake, šasija i karoserija, loša pričvršćenosti dijelova, uz to pregledava se ispravnost guma", otkrio je Luka Željko, nadzornik CVH-a.

Pročitajte i ovo Povučen je zahtjev za aktivacijom saborskog mandata Banožića - 3 Doznaje Dnevnik Nove TV Banožiću potvrđena naknada šest plus šest: Bivši ministar obrane ipak se ne vraća u Sabor

Godišnje se u Hrvatskoj registrira negdje oko 2,5 milijuna vozila koja nisu u cvijetu mladosti, a ovu godinu mogli bismo završiti s prosječnom starosti od oko 15 godina. Upravo su ovakvi preventivni tehnički pregledi preduvjeti što veće sigurnosti na cestama.

I preventivni pregledi otkrivaju zabrinjavajuće podatke.

"U 2022. godini imali smo oko 11-12 tisuća vozila, od toga je na jednoj trećini tih vozila nađen neki nedostatak što su vlasnici onda unaprijed mogli popraviti", poručio je Škreblin.

Mnogi to ne čine, već traže izgovore.

"Joj, upravo sam bio kod mehaničara, nije vidio ili nisam stigao, čeka se dugo, dijelovi ne mogu stići, mi takve stranke upozorimo kolika je opasnost tih nedostataka", ispričao je Željko.

"Na neki način da pomogne vozačima i ukaže na podizanje njihove svijesti o tehničkoj ispravnosti vozila", rekao je Marko Pavić iz HAK-a.

Pročitajte i ovo Robert Jankovics sjednica u utorak Predsjednik MIP-a otkrio što će s Banožićevim saborskim mandatom: "Postupit ću u dobroj vjeri"

Za nesavjesne tu su i kazne.

"Ako se na tehničkom pregledu utvrdi da je neispravnost veća, tada je kazna 130 eura, ako se utvrde opasni nedostaci, tada je kazna 260 eura", objasnio je Nikola Milas iz ravnateljstva policije.

To možete izbjeći doktorskim pregledom svog automobila i to potpuno besplatno.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene