Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fimi Medija

Optužnica protiv Sanadera i HDZ-a je tolika da ju je kombi dovezao na sud!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stigla je i nova optužnica protiv bivšeg premijera Sanadera.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Terešak: Krali su pojedinci, a ne 22 tisuće članova HDZ-a Slika nije dostupna Fimi media Odbačen Houdek kao svjedok

Optužnicom se prvookrivljeniku Ivi Sanaderu, bivšem premijeru i predsjedniku okrivljenog HDZ-a, 'stavlja na teret da je, od kraja 2003. do 2. srpnja 2009., u Zagrebu, u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava i prikrivanje ostvarenih prihoda te iz istih financiranje okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, te stjecanja koristi za sebe, druge osobe i okrivljenu Hrvatsku demokratsku zajednicu, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, trećeokrivljenika Ratka Mačeka, koji je do početka 2008. godine obnašao funkciju glasnogovornika Vlade RH i šefa izbornih stožera HDZ-a, četvrtookrivljenicu Branku Pavošević, šeficu računovodstva HDZ-a i tajnicu za financije, a od 2004. godine, na prijedlog drugookrivljenika Mladena Barišića, i petookrivljenicu Nevenku Jurak, direktoricu okrivljenog društva Fimi Media', stoji u priopćenju na stranicama USKOK-a.

Jurak je potom u realizaciji plana grupe te izvlačenja novca iz okrivljenog društva Fimi media, angažirala Anitu Lončar-Papeš, odgovornu osobu okrivljenog društva Ani-Lon i sedmookrivljenika Bojana Dimića, odgovornu osobu okrivljenog društva Onida, navodi se u priopćenju USKOK-a.

'Tako je Sanader, osobno i posredstvom drugookrivljenika Mladena Barišića, koji je postupao po njegovim nalozima, u neposrednim kontaktima i posebno na sastanku održanom 4. travnja 2007. u Vladi s predstavnicima trgovačkih društava i javnih institucija, tražio od čelnika pojedinih državnih tijela, predsjednika uprava i odgovornih osoba trgovačkih društava u isključivom ili većinskom vlasništvu države, te pojedinih državnih institucija u kojima Vlada imenuje upravljačku strukturu da poslove nabave pojedinih roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s okrivljenim trgovačkim društvom Fimi Media što su ovi i prihvatili', piše u priopćenju.

Plaćanje u korist HDZ-a

Pri tome je Sanader s Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca koji će Fimi Media ostvariti iz tako unaprijed dogovorenih i dobivenih poslova, kao i dio novca koji će se osigurati plaćanjem fiktivnih računa Fimi Mediji uz pomoć drugih okrivljenika izvlačiti iz tog društva i predavati Mladenu Barišiću, koji će potom isti predavati Sanaderu osobno, kao i osobama prema njegovom nalogu. Dijelom tako dobivenog novca se, po nalogu Sanadera, vršilo plaćanje u korist HDZ-a, ističe se u priopćenju.

Nadalje, Sanader je osobno, a po njegovu nalogu su Mladen Barišić i Ratko Maček, istupajući u ime HDZ-a i koristeći činjenicu da je ista vladajuća stranka, od većeg broja fizičkih i pravnih osoba u vidu donacija prikupljali su financijska sredstva za potrebe financiranja HDZ-a, stoji u priopćenju USKOK-a. Tako prikupljena sredstva, u ukupnom iznosu od najmanje 15.335.800,00 kuna, Branka Pavošević po nalogu koji joj je Sanader dao osobno ili posredstvom Ratka Mačeka, nije knjižila navedena sredstva u poslovnim knjigama okrivljenog HDZ-a.

'Crni fond'

Postupajući po istom nalogu, Pavošević je tako pribavljenim sredstvima, koja nisu evidentirana u poslovnim knjigama HDZ-a te mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka, plaćala troškove HDZ-a, te vršila isplate u korist fizičkih i pravnih osoba. Znatna plaćanja nekim pravnim i fizičkim osobama iz 'crnog fonda' HDZ-a, po nalogu Sanadera, obavljali su Barišić i Maček.

Na opisani način Sanader i HDZ pribavili su imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 46.609.564,62 kuna, od čega Sanader najmanje 15.000.000,00 kuna, a HDZ najmanje 31.609.564,62 kuna. USKOK tereti Jurak da je pribavila imovinsku korist u iznosu od najmanje 2.556.000,00 kuna, a Anitu Papeš-Lončar da je pribavila imovinsku korist od 2.001.522,24 kuna i Bojan Dimić u iznosu od 1.800.416,39 kuna.

USKOK zatražio produljenje pritvora Sanaderu

Trgovačko društvo Fimi Media pribavilo je imovinsku korist u iznosu od 11.897.223,23 kuna, a trgovačko društvo Ani-Lon u iznosu od 5.891,60 kuna. Protiv odgovornih i službenih osoba državnih tijela, predsjednika uprava i odgovornih osoba trgovačkih društava u isključivom ili većinskom vlasništvu države, te državnih institucija u kojima Vlada RH imenuje upravljačku strukturu, bit će pokrenuti posebni postupci zbog počinjenih zlouporaba u poslovanju s okrivljenim društvom Fimi media. USKOK je u optužnici predložio produljenje pritvora Sanaderu.

Vijesti o novoj optužnici Sanaderu su priopćili odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović. 'Gospodin Sanader očigledno neće danas izaći jer je za sutra zakazana sjednica optužnog vijeća obzirom da je danas poodne stigla optužnica s prijedlogom za određivanje pritvora. Tek ćemo sutra znati što će se dalje događati i kakva će biti odluka optužnog vijeća povodom pritvora', rekla je Sloković.

Prodanović je objasnio da se optužnica diže u istom predmetu u kojem je sada Ustavni sud ukinuo pritvor, ali da tužilaštvo opet predlaže pritvor. 'Prema tome, moramo čekati kakva će biti odluka Županijskog suda', dodao je Prodanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene