Obavijesti Video Pretražite Navigacija
14. Vlada RH

Tko su nepoznata lica u Vladi Andreja Plenkovića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među 20 ministara našla su se i nova lica dosad nepoznata javnosti.

Mandatar Andrej Plenković danas će u Saboru predstaviti novu, 14. Vladu Republike Hrvatske. U nju će tako ući 20 ministara koji će zasjesti na čela svojih resora. Među njima je i Goran Marić, HDZ-ovac koji je u zadnji tren u Vladu ušao kao ministar bez portfelja.

Uz javnosti već otprije poznata lica, u novoj će Vladi sjediti i ministri dosad uglavnom nepoznati javnosti.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - Nada Murganić

Murganić je i dugogodišnja ravnateljica Doma za starije i nemoćne Sveti Antun u Karlovcu za što mjesečno prima plaću od gotovo devet tisuća kuna. U Saboru je Nada Murganić branila boje HDZ-a u dva mandata. Doduše, oba puta je u saborsku fotelju uskočila kao rezerva s klupe. Tako je u sedmom sazivu Sabora njen mandat započeo 31. siječnja 2014. i to kao zamjenici današnjeg predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, kojemu je tada draža bila klupa Europskog parlamenta. Drugi put je u Sabor ušla kao zamjenica Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika.

Ministarstvo turizma - Gari Cappelli

Rođen je 16. svibnja 1961. u Malom Lošinju gdje je pohađao srednju pomorsku školu, a kasnije je diplomirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci (inženjer pomorskog prometa). U HDZ se učlanio 1992. godine i vrlo brzo postao šef gradskog odbora HDZ-a Malog Lošinja i započeo uspon u županijskom Odboru stranke. 1999. godine, zbog perfektnog znanja talijanskog jezika, iz Ministarstva vanjskih poslova odlazi u Generalni konzulat Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici u Trstu gdje je bio zadužen za gospodarsku suradnju. Cappellijevi naime, već nekoliko generacija žive na Lošinju, a podrijetlom su iz Padove. Kandidira se 2005. godine za gradonačelnika Malog Lošinja i na toj funkciji obavlja već treći mandat. Mali Lošinj se uz njegovo vodstvo prometnuo kao otok vitalnosti na međunarodnoj turističkoj karti postavši i vodeća otočna destinacija u Hrvatskoj.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja - Pavo Barišić

Pavo Barišić rođen je 9. rujna 1959. u Gornjoj Dubici u općini Odžak u Bosni i Hercegovini. Završio je studij prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1982. diplomskim radom "Hegelova filozofija prava". Diplomirao je studij filozofije, njemačkoga jezika i književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1983. radom "Transformacija praktične filozofije". Pohađao je postdiplomski studij Filozofija znanosti na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku i magistrirao 1985. na Fakultetu političkih znanosti s tezom "Praktična filozofija u Hegela". Stekao je akademski stupanj doktora filozofije 1989. godine na Sveučilištu u Augsburgu.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije - Gabrijela Žalac

Nova ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac na to mjesto dolazi s pozicije direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o.Žalac je obavljala i dužnost pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko-srijemske županije, a u svibnju ove godine, na prijedlog Hrvatske zajednice županija, izabrana je u Odbor za praćenje Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija''. Rođena je 4. veljače 1979. godine u Vinkovcima. Nakon završene gimnazije M.A. Reljkovića, upisala je Ekonomski fakultet u Osijeku, na kojem je završila i poslijediplomski doktorski studij Management.

U nastavku pročitajte i biografije ostalih ministara:

Predsjednik Vlade - Andrej Plenković

HDZ je izborom Andreja Plenkovića za šefa te stranke doživio promjene i uspio se zadržati na vlasti. Plenković je stranci donio novi zamah i uspjeh na izborima te osigurao stabilnu većinu u Saboru. Naredne četiri godine, bit će na čelu države kao novi hrvatski premijer, a premijersku fotelju naslijedit će od Tihomira Oreškovića.

Potpredsjednici Vlade - Davor Ivo Stier, Damir Krstičević, Ivan Kovačić, Martina Dalić

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova - Davor Ivo Stier

U vrijeme stranačkih izbora u svibnju 2012. godine, Stier je podržao Tomislava Karamarka, no ujedno se usprotivio izbacivanju Jadranke Kosor iz stranke zbog čega ga je Karamarko stavio na listu "nepoćudnih". Kada je Andrej Plenković objavio svoju kandidaturu za Karamarkovog nasljednika, Stier je odmah stao uz njega te je postavljen za političkog tajnika HDZ-a.

Ministarstvo unutarnjih poslova - Vlaho Orepić

Vlaho Orepić, član Mosta, javnosti je poznat po višegodišnjoj borbi protiv gradnje termoelektrane u Pločama. Pločanin i građanski aktivist, predsjednik je Udruge građana "Škanj", koja se godinama bori protiv izgradnje termoelektrane i iznimno je cijenjen u lokalnoj sredini na jugu Hrvatske. U siječnju 2016. godine imenovan je ministrom unutarnjih poslova RH, od strane bivšeg premijera Tihomira Oreškovića koji ga je odabrao kao dio svog užeg tima.

Ministarstvo obrane - Damir Krstičević

Damir Krstičević jedan je od najmlađih hrvatskih generala koji iza sebe ima i poduzetničku karijeru. Bio je savjetnik za obrambenu politiku i vojna pitanja bivše premijerke Jadranke Kosor. Tu je dužnost obavljao volonterski. U rujnu 2000. godine predsjednik Stjepan Mesić razriješio ga je dužnosti i umirovio, zajedno s još šest visokih časnika HV-a među kojima i je bio Ante Gotovina zbog potpisivanja otvorenog pisma kojim se kritizira politika nove vlasti da se istraže zločini u Domovinskom ratu i krivci izruče u Haag dva dana ranije. Krstičević je tada imao samo 31 godinu.

Ministarstvo financija - Zdravko Marić

Zdravko Marić bio je i ministar u Vladi bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, a mandatar Andrej Plenković također mu je ukazao povjerenje da vodi taj bitan resor i u njegovoj vladi..Ponovno izabrani ministar financija Zdravko Marić bio je 2008. godine tajnik u istom ministarstvu. Nakon dolaska na vlast Vlade Zorana Milanovića odlazi u privatni sektor, u koncern Agrokor.

Ministarstvo pravosuđa - Ante Šprlje

Ante Šprlje bio je izabran za ministra pravosuđa i u timu bivšeg premijera Tihomira Oreškovića. Od 2012. godine obnašao je dužnost suca Općinskog suda u Metkoviću i Općinskog suda u Dubrovniku, a tijekom 2015. godine bio je Zamjenik predsjednice Općinskog suda u Metkoviću. Prije toga na istom je sudu bio sudski savjetnik te vježbenik. Pravosudni ispit položio je 2007., a zvanje diplomiranog pravnika stekao je 2002.

Ministarstvo uprave - Ivan Kovačić

Do ulaska u Sabor u prosincu 2015. godine Ivan Kovačić je bio zaposlen na Studiju dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Splitu kao pročelnik Katedre za dentalnu protetiku. Kako je naveo u svom životopisu kojim se predstavio biračima na lokalnim izborima 2015. godine, autor je i koautor 25 znanstvenih radova, a 2011./2012. izabran je za najboljeg profesora na fakultetu. Član je Hrvatskog zbora liječnika i Hrvatske stomatološke komore. Široj javnosti Kovačić je postao poznat 2013. godine kada je postao gradonačelnik Omiša.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja - Lovro Kuščević

Lovro Kuščević rođen je 1975. godine u Supetru, po struci je pravnik, ima dvoje djece. Izabran je za ministra graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi mandatara Andreja Plenkovića. Bio je načelnik Općine Nerežišće, na otoku Braču, koju je obnašao tri mandata. Kuščević je bio i vijećnik Splitsko-dalmatinske županije, ima prijavljenih 8,5 milijuna kuna imovine.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava - Tomislav Ćorić

Nakon završene osnovne škole i gimnazije u rodnim Pločama, studirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je po završetku nastavio znanstveno usavršavanje iz područja financija. Završio je poslijediplomski studij „Financije i bankarstvo“, a titulu doktora ekonomskih znanosti stekao je 2011. obranom doktorske disertacije na temu „Tečajni mehanizam ERM 2 u procesu pristupanja europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji“. Od 2003. godine radi na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta – Zagreb, najprije u svojstvu asistenta, potom višeg asistenta i docenta.

Ministarstvo kulture - Nina Obuljen Koržinek

Obuljen Koržinek magistrirala je 2004. godine. 2013. godine doktorirala je na znanstvenom poslijediplomskom studiju komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu obranivši disertaciju pod naslovom „Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa“.Bila je državna tajnica u vladi HDZ-a. U medijima se prije njenog imenovanja spekuliralo kako bi upravo ona mogla postati ministrica kulture. Dio udruga iz Domovinskog rata optužio ju je za izravnu umiješanost u navodni kriminal u HAVC-u, ali i za oporezivanje knjiga o Domovinskom ratu, tvrdeći da ih je 2008. kao djelatnica ministarstva kulture proglasila šundom te je zatražio da ju se više ne spominje kao moguću buduću ministricu kulture.

Ministarstvo poljoprivrede - Tomislav Tolušić

Župan Virovitičko-podravske županije postaje 2008. godine, a na isto je mjesto izabaran i 2009. godine na lokalnim izborima, na kojima su župani prvi put birani neposredno. Drugi je mandat na čelu županije osvojio 2013. godine. Dvije je godine, od 2013. do 2015. bio predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike - Slaven Dobrović

Mostov Slaven Dobrović u novoj Vladi obnašat će funkciju ministra zaštite okoliša, ali ovog puta, s daleko većim resorom i ovlastima, jer će upravljati i čitavim energetskim sektorom. Dr. sc. Slaven Dobrović, koji je bio ministar i u Vladi Tihomira Oreškovića, profesor je na Fakuletu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Također, autor je više studija za implementaciju ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom u jednicama lokalne samouprave. Rođen je 29. kolovoza 1967. godine u Zadru.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture - Oleg Butković

Oleg Butković, dipl. ing., gradonačelnik je Grada Novog Vinodolskog. Rođen je 4. svibnja 1979. godine u Rijeci. Oženjen je, otac je jednog djeteta. Na Pomorskoj školi u Bakru maturirao je 1998. godine. Završio je višu 2001., a 2002. stekao je visoku stručnu spremu na Pomorskom fakultetu u Rijeci - smjer nautika. Na Pomorskom fakultetu u Rijeci 2004. godine je znanstveni novak, a 2008. godine upisao je doktorski studij na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Godine 2004. postao je predsjednik HDZ-a u Novom Vinodolskom, a 2005. godine izabran je za gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog. Godine 2009., u drugom mandatu, izabran je na neposrednim izborima za gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog. Godine 2012. izabran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Primorsko - goranske županije.

Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta - Martina Dalić

Martina Dalić rođena je 12. studenoga 1967. u Velikoj Gorici. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu, gdje je i magistrirala. Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Dalić je u Ministarstvu financija prvu veliku dužnost obnašala od 1997. do 2000. godine, kad je bila pomoćnica ministra. Nakon toga bila je glavni ekonomist Privredne banke Zagreb u periodu između 2000. i 2004. godine. Godine 2004. bila je zamjenica predstavnika Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću. Dalić je obnašala i dužnost državne tajnice u Ministarstvu financija od siječnja 2004. do prosinca 2007. godine. Od prosinca 2010. do prosinca 2011. godine Dalić obnaša dužnost ministrice financija u Vladi Jadranke Kosor. Napustila je HDZ 22. rujna 2014. zato što vjeruje da njezina bivša stranka ne može spasiti Hrvatsku iz krize u kojoj se država nalazi još od 2009. godine.

Ministarstvo hrvatskih branitelja - Tomo Medved

Brigadni general Tomo Medved rođen je 1968. godine u Slunju. Po stručnoj spremi Medved je VSS, završio je poslovnu ekonomiju i financije te govori engleski jezik. U Oružanim snagama RH je od 1991. godine. Dobitnik je odlikovanja: Red hrvatskog trolista, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red hrvatskog križa, Spomenice Domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina, medalja ''Ljeto''. Od izobrazbe može se pohvaliti završenom Zapovjedno-stožernom školom „Blago Zadro“ (stožerni časnik), Ratnom školom OS RH „Ban Josip Jelačić“ te izobrazbom u inozemstvu - Defence Language Institute (SAD).Tijek njegove službe: od zapovjednika voda 1. gardijske brigade Tigrovi (1991.) do načelnika Uprave za personalne poslove GS OSRH (2008.). 2009., ulaskom RH u NATO, promaknut je u čin brigadnog generala, a 2011. umirovljen na vlastiti zahtjev. Predsjednik je Udruge veterana Tigrova te član HDZ-ovog Odbora za branitelje.

Ministarstvo zdravstva - Milan Kujundžić

Milan Kujundžić rođen je 1957. godine u selu Ivanbegovina nedaleko Imotskog u kojem je završio srednju školu. Nakon gimnazije upisao je Pravni fakultet, ali nakon završene prve godine prebacuje se na Medicinski. Diplomirao je na zagrebačkom Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1982. godine.  Po zanimanju je liječnik, specijalist je interne medicine i subspecijalist gastroenterologije. Od 1996. godine pročelnik je Zavoda za gastroenterologiju u Kliničkoj bolnici Dubrava u kojoj je od 2004. do 2012. godine obnašao i dužnost ravnatelja. Kujundžić je od 1992. do 2013. godine bio član Hrvatske demokratske zajednice, a nakon izlaska iz HDZ-a osnovao je Hrvatsku zoru - stranku naroda, čiji je predsjednik. Nakon što je na čelu HDZ-a došao Andrej Plenković Kujundžić se vratio u HDZ.

Ministar bez portfelja - Goran Marić

Iako se nagađalo da će HDZ-ov Goran Marić biti ministar prometa, mandatar Andrej Plenković odlučio je da će taj resor opet voditi Oleg Butkovć. No, u posljednji trenutak Marić je ipak ''uletio'' u Plenkovićevu Vladu i to kao ministar bez portfelja. Marić je rođen 5. rujna 1959. godine u Grudama (BiH). Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu i stekao doktorat iz područja ekonomskih znanosti s doktorskom disertacijom ''Upravljanje poslovnim odnosima u sustavu poslovnog marketinga''. Također, Goran Marić godinama je bio i provligaški i međunarodni nogometni sudac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene