Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija Damira Krstičevića

Ministar obrane Krstičević - uspješni poduzetnik i jedan od najmlađih generala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Krstičević, novi ministar obrane rođen je 1. srpnja 1969. godine u Vrgorcu.

General bojnik Damir Krstičević do odlaska na vojnu akademiju živio je u selu Umčanima. 1991. godine, nakon što je završio "Vojnu akademiju Jugoslavenske narodne armije" priključio se Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić Nakon sastanka Ministri obrane dogovorili suradnju: "Sigurnosna situacija na jugoistoku Europe nije nimalo zadovoljavajuća" Ministar Damir Krstičević s njemačkom ministricom obrane Ursulom von der Leyen (Foto: MORH) Sastali se ministri obrane MORH: Potvrđena izvrsna obrambena suradnja Hrvatske i Njemačke

Za vrijeme Domovinskog rata bio je zapovjednik 115. brigade i zapovjednik 4. gardijske brigade, a sudjelovao je u operacijama Maslenica, Zima '94., Ljeto '95., Oluja...

Nakon rata postaje zapovjednik 5. zbornog područja, odakle je upućen na jednogodišnje školovanje u američku ratnu školu kopnene vojske, koju je završio s odličnim rezultatom nakon čega postaje zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

U rujnu 2000. godine predsjednik Stjepan Mesić razriješio ga je dužnosti i umirovio, zajedno sa još šest visokih časnika HV-a među kojima i je bio Ante Gotovina zbog potpisivanja otvorenog pisma kojim se kritizira politika nove vlasti da se istraže zločini u Domovinskom ratu i krivci izruče u Haag dva dana ranije. Krstičević je tada imao samo 31 godinu.

Poduzetnička karijera

Nedugo potom zapošljava se kao menadžer u grupaciji M San gdje ubrzo postaje prokurist, a potom i direktor tvrtke kćeri KING ICT.

Bio je i savjetnik za obrambenu politiku i vojna pitanja bivše premijerke Jadranke Kosor. Tu je dužnost obavljao volonterski.

2007. je ozlijedio kralješnicu prilikom pada helikoptera MI-8 u Vukovaru. Dugo se oporavljao. 2008. se odazvao se pozivu haaških istražitelja u svojstvu svjedoka ali je odbio dati iskaz u vezi s tada optuženim, a kasnije oslobođenim hrvatskim generalima, Gotovinom, Markačem i Čermakom. Živi u Zagrebu, oženjen je, otac troje djece.

Tijekom predizborne kampanje naglasio je da će se HDZ boriti i za one koji nisu glasovali za tu stranku jer su im i oni, kazao je, potrebni kako bi pobijedili u borbi za radna mjesta.

Koncept domovinske sigurnosti

Isticao je kako se u modernom svijetu promijenila paradigma sigurnosti jer su se države ranije pripremale za rat ili obranu od agresije dok sada imamo terorstičke napade, izbjegličke krize i elementarne nepogode.

Kazao je kako oni uspostaviti koncept domovinske sigurnosti, donijeti strategiju nacionalne sigurnosti te modernizirati Oružane snage i obrambenu strategiju Hrvatske.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene