453957
453957
453957
453957
453957

Ministar obrane Krstičević - uspješni poduzetnik i jedan od najmlađih generala

  • , 18.10.2016., 20:17
  • Autor:
  • komentara

Damir Krstičević, novi ministar obrane rođen je 1. srpnja 1969. godine u Vrgorcu.

 
 
 
 
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

General bojnik Damir Krstičević do odlaska na vojnu akademiju živio je u selu Umčanima. 1991. godine, nakon što je završio "Vojnu akademiju Jugoslavenske narodne armije" priključio se Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je zapovjednik 115. brigade i zapovjednik 4. gardijske brigade, a sudjelovao je u operacijama Maslenica, Zima '94., Ljeto '95., Oluja...

Nakon rata postaje zapovjednik 5. zbornog područja, odakle je upućen na jednogodišnje školovanje u američku ratnu školu kopnene vojske, koju je završio s odličnim rezultatom nakon čega postaje zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

U rujnu 2000. godine predsjednik Stjepan Mesić razriješio ga je dužnosti i umirovio, zajedno sa još šest visokih časnika HV-a među kojima i je bio Ante Gotovina zbog potpisivanja otvorenog pisma kojim se kritizira politika nove vlasti da se istraže zločini u Domovinskom ratu i krivci izruče u Haag dva dana ranije. Krstičević je tada imao samo 31 godinu.

Poduzetnička karijera

Nedugo potom zapošljava se kao menadžer u grupaciji M San gdje ubrzo postaje prokurist, a potom i direktor tvrtke kćeri KING ICT.

Bio je i savjetnik za obrambenu politiku i vojna pitanja bivše premijerke Jadranke Kosor. Tu je dužnost obavljao volonterski.

2007. je ozlijedio kralješnicu prilikom pada helikoptera MI-8 u Vukovaru. Dugo se oporavljao. 2008. se odazvao se pozivu haaških istražitelja u svojstvu svjedoka ali je odbio dati iskaz u vezi s tada optuženim, a kasnije oslobođenim hrvatskim generalima, Gotovinom, Markačem i Čermakom. Živi u Zagrebu, oženjen je, otac troje djece.

Tijekom predizborne kampanje naglasio je da će se HDZ boriti i za one koji nisu glasovali za tu stranku jer su im i oni, kazao je, potrebni kako bi pobijedili u borbi za radna mjesta.

Koncept domovinske sigurnosti

Isticao je kako se u modernom svijetu promijenila paradigma sigurnosti jer su se države ranije pripremale za rat ili obranu od agresije dok sada imamo terorstičke napade, izbjegličke krize i elementarne nepogode.

Kazao je kako oni uspostaviti koncept domovinske sigurnosti, donijeti strategiju nacionalne sigurnosti te modernizirati Oružane snage i obrambenu strategiju Hrvatske.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se