453963
453963
453963
453963
453963

VELIKI POVRATAK Martina Dalić preuzima resor gospodarstva u Plenkovićevoj Vladi

  • , 18.10.2016., 20:16
  • Autor:
  • komentara

Martina Dalić ekonomska je stručnjakinja s bogatim stručnim i političkim iskustvom, a novi mandatar Andrej Plenković dao joj je povjerenje da u njegovoj Vladi vodi resor gospodarstva.

 
 
 
 
Martina Dalić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Martina Dalić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Martina Dalić rođena je 12. studenoga 1967. u Velikoj Gorici. Završila Ekonomski fakultet u Zagrebu, gdje je i magistrirala. Doktorirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Dalić je u Ministarstvu financija prvu veliku dužnost obnašala od 1997. do 2000. godine, kad ej bila pomoćnica ministra.

Nakon toga bila je glavni ekonomist Privredne banke Zagreb u periodu između 2000. i 2004. godine.

Godine 2004. bila je zamjenica predstavnika Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Dalić je obnašala i dužnost državne tajnice u Ministarstvu financija od siječnja 2004. do prosinca 2007. godine.

Od travnja 2005. do lipnja 2011. godine Dalić je bila zamjenica glavnog pregovarača i članica pregovaračkog tima s Europskom unijom, a pregovarala je za četiri poglavlja.

Od prosinca 2010. do prosinca 2011. godine Dalić obnaša dužnost ministrice financija u Vladi Jadranke Kosor.

U periodu između 2012. i 2015. godine Dalić je bila prvo HDZ-ova, a potom nezavisna zastupnica u Saboru.

22. rujna 2014. je napustila HDZ zato što vjeruje da njezina bivša stranka ne može spasiti Hrvatsku iz krize u kojoj se država nalazi još od 2009. godine. Razočarana Dalić u otvorenom je pismu HDZ-u zamjerila i što umjesto rješenja nudi puno retorike i ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na ponavljanje o nesposobnosti Vlade i bavljenjem prošlošću. 'Ono nema snage ni odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću', napisala je.

Pokušala je, kaže, svojim radom pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima hrvatske ekonomske stvarnosti "kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka".

Između 2012. i 2015. godine, Dalić je bila i viši predavač na Zagrebačkoj šokli ekonomije i menadžmenta (ŽŠEM). Ima nekoliko recentnih objavljenih istraživanja, koji se mogu pronaći i na njezinom Linkedin profilu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se