458949
458949
458949
458949
458949

SVE VIŠE ZARAŽENIH SVRABOM Doznajte koji su simptomi i kako se liječiti

  • , 01.12.2016., 07:33
  • Autor:
  • komentara

U Hrvatskoj, a ponajviše u Zagrebu, sve je više zaraženih svrabom. Riječ je o bolesti koja je prijenosna, a manifestira se svrbežom i crvenilom na određenim dijelovima tijela. Zbog toga je važno potražiti liječničku pomoć.

 
 
 
 
Sve više zaraženih svrabom (Video: Dnevnik Nove TV)
Sve više zaraženih svrabom (Video: Dnevnik Nove TV)

"1700 oboljelih ove godine. To je u odnosu na protekle dvije godine 250 oboljelih više u odnosu na 2015. i 320 u odnosu na 2014.", kaže Iva Pem Novosel iz službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ.

Svrab uzrokuje grinja koja kopa kanale u površnom sloju kože. Osnovni simptom je svrbež.

„Obično je nešto intenzivniji navečer i noću, kad se čovjek umiri. I ne može ga se svesti na neke druge faktore kod ljudi koji, recimo, imaju svrbež dugi niz godina zbog nekih drugih razloga“, kaže Mihael Skerlev, prof.dr.sc.dermatovenerolog, KBC Zagreb.

"Nema mjesta panici"

Ministar zdravstva poručuje kako mjesta panici nema.

"Skoro svake zimne budu male epidemije svraba, tako da ne očekujem nikakvu veću epidemiju“, kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Za svrab je karakteristično crvenilo na pojedinim dijelovima tijela.

„Prostori između prstiju, područje ručnog zloba, područje laktova, pazuha, donji dio trbuha“, kaže Pem Novosel.

Svrab je prijenosna bolest i važno je potražiti liječničku pomoć.

"Svrab se neće dobiti rukovanjem. Potreban je ipak nešto tješnji kontakt da bi se svrab prenio“, kaže Mihael Skerlev, prof.dr.sc.dermatovenerolog, KBC Zagreb.

Prijenos moguć i putem rublja

Pem-Novosel upozorava kako je jedan od načina prijenosa moguć i putem rublja.

„Znači, korištenjem zajedničkog rublja ako se to događa u obitelji ili u nekoj zajednici ili korištenjem iste posteljine", kaže Pem-Novosel.

Za uspješnost liječenja obavezno je u roku tri dana od početka terapije promijeniti posteljinu, ali i redovito mijenjati rublje. U protivnom svrab će biti sve gori i gori, a liječenje će potrajati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se