Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2 milijuna izbjeglica

Svaki peti izbjeglica na hrvatsko - srbijanskoj granici je Sirijac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog rata sve više Sirijaca napušta zemlju. Na sirijsko-turskoj granici gotovo je 2 milijuna izbjeglica. Dio njih krenuo je prema zemljama Europske unije, pa tako i Hrvatskoj. Svaki peti otkriveni ilegalac na hrvatsko-srbijanskoj granici upravo je državljanin Sirije.

Zelenu granicu između Srbije i Hrvatske ilegalcima nije lako proći. Svaki peti ilegalac na hrvatsko-srbijanskoj granici državljanin je Sirije. Vihor rata odveo ih je na dalek put. Od Sirije preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije do Hrvatske moraju prevaliti 2400 kilometara. 'Više je muškaraca. Ima dosta obitelji i mnogo djece. Kada je u pitanju Sirija onda su to uglavnom mlađe osobe 25 do 30 godina maksimalno', kaže Tomislav Iljić iz PU vukovarsko-srijemske.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Dogovor Hrvatske i Srbije na Bajakovu

Kako Hrvatska još uvijek nije u Schengenu, sirijskim je izbjeglicama privlačnija Mađarska. Na njihovoj je granici veći pritisak. 'Kada uđu u Mađarsku, bez obzira i ako ih zatekne policija, oni će zatražiti azil i nakon toga biti slobodni građani i mogu ići gdje žele', objašnjava Iljić.

>> Italija zaplijenila brod koji je prevozio sirijske izbjeglice

Za val sirijskih azilanata Hrvatska je spremna, tvrdi ministar Ostojić. 'Naše prihvatilište je spremno, ali naravno da moramo očekivati da će u Hrvatskoj biti situacija kao i u drugim članicama. Nismo više zemlja samo tranzita, već i destinacija', kazao je ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić.

Na samoj graničnoj crti između Srbije i Hrvatske zajednički se koristi srbijanska i hrvatska policija. Ovo doba godine idealno je za ilegalne prelaske granice upravo zbog visoke vegetacije, a hrvatski policajci budno čuvaju zelenu granicu. 'Ovdje nema nikakvog izvora svjetlosti, stoga izbjeglice prate dalekovode, cestu ili prugu. To su im najbolji orjenitri da ne zalutaju', objašnjava granični policajac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene