450343
450343
450343
450343
450343

Političari se svađaju, a mještani u opasnosti - Hoće li u petak itko čuvati stotine tona kemikalija na Krku?

  • , 15.09.2016., 21:42
  • Autor:
  • komentara

Jedna vrsta prljave bombe i dalje prijeti stanovnicima Omišlja i cijeloga otoka Krka. U pogonima DINE još se nalazi nekoliko stotina tona kemikalija za koje se ne zna hoće li ih i tko u petak čuvati. Naime, u ponoć sa četvrtka na petak istječe ugovor s dosadašnjom zaštitarskom tvrtkom - a tko će preuzeti nadzor nad postrojenjem, još se ne zna.

 
 
 
 
Politički sukob oko DINA Petrokemije (Video: Dnevnik Nove TV)
Politički sukob oko DINA Petrokemije (Video: Dnevnik Nove TV)

U petak istječe ugovor sa zaštitarskom tvrtkom koja osigurava postrojenje nekadašnje DINA Petrokemije. Mještani su svjesni što im prijeti.

'Nije nam svejedno čuti tu informaciju, mislim već dugo smo u opasnosti', kaže Željka iz Omišlja.

Zaštitare je od studenoga prošle godine plaćalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. A hoće li zaštitari tamo biti i sutra načelnica općine Omišalj ne može reći.

Iz nadležnog Ministarstva odgovaraju: Ministarstvo će učiniti sve što je moguće kako bi zaštitarska služba i dalje ostala čuvati ulaz u postrojenje. To je nužno potrebno, smatraju stručnjaci, koji znaju koje su kemikalije u ovim spremnicima.

'Što bi moglo prijetiti kao opasnost je možda nekakav utjecaj čovjeka sa strane', kaže Zdravko Lovrić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju.

No, problem čuvanja opasnog postrojenja - pretvorio se u politički sukob.

'Svjedoci smo one politike obmanjivanja i laži Ministarstva zaštite okoliša na čelu sa ministrom Slavenom Dobrovićem dobro poznate iz predkampanje kad je tvrdio da se oni zalažu za održivi razvoj, pa bih ja pitala je li ovo danas održivi razvoj?', pita se načelnica Omišlja, Mirela Ahmetović.

U ministarstvu žale što se slučaj politizira.

'Izražavamo žaljenje što pojedinci na neprimjeren način iskorištavaju slučaj DINA Petrokemije kako bi dospjeli u medije i pritom nepotrebno uznemiravaju građane', stoji u očitovanju Ministarstva.

U petak će se u Vladi sastati ministri zaštite okoliša, unutarnjih poslova i gospodarstva s tehničkim premijerom kako bi probali naći rješenje za nadzor DINE - do prodaje.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se