Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar oštar

Ostojić za Dnevnik Nove TV: Neće se župani više ponašati kao pijani milijarderi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić je u Dnevniku Nove TV rekao da je Darko Milinović taj koji je iza sebe ostavio nered i kaos te je najavio nastavak uvođenja reda u svom resoru.

Vaš prethodnik Vas je nazvao najgorim ministrom zdravlja i lažljivcem, što Vi kažete na to?

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku

Pa to je njegovo pravo. Ja ga molim da barem jednom ili dvaput tjedno ima press konferenciju, jer kad god on ima press konferenciju, raste rejting SDP-a i mene osobno. Naravno i kolega Čorušić. On se pojavljuje tek tri mjeseca, oko zakona o MPO. Moja pristojnost i bonton nalažu da ne komentiram njegove izjave i neću komentirati, osim ove usporedbe s Kirgistanom. Znate, Kirgistan je suverena država i kao Hrvati, ponosan su narod. Ima ih 5,5 milijuna i ako je on njih podcjenjivao onda mu netko treba reći što radi. Prema tome, dajem njemu ekstra bonus od 100 dana, jer on još očito treba učiti. Dobro je da čita Plan 21, dobro je da čita točku po točku. poslati ću mu i dodatnu literaturu, ali ima dodatni bonus od sto dana, jer očito treba iskustvo.

>> HDZ: Ostojić je najgori ministar zdravstva, a Hrvatska nije Kirgistan

Prije šest mjeseci rekli ste u intervju za Dnevnik Nove TV kako ćete u 180 dana prepoloviti liste čekanja te da ako ne uspijete u tome, za to ćete morati odgovarati. Ministre, jesu li Vaša obećanja bila ishitrena?

Ne. Mislim, dao sam pet obećanja, a ne samo jedno. Pet obećanja, a ispunio sam tri. Hitnu medicinsku pomoć sam riješio, zakon o MPO-u i uništio sam privatni monopol. četvrto, liste čekanja, da, neke sam prepolovio, neke su se povećale, to je polovica. Peto, ukinuće dodatka od 3 posto na naše umirovljenike, nisam. Drugim riječima, ostvario sam, odnosno Ministarstvo zdravlja, solidnih 70 posto. Nisu bile ishitrene i dapače, o listama čekanja kratko i vrlo jasno - prezentirao sam udrugama pacijenata u svibnju i oni su se složili kakvo je stanje, a ono je sljedeće - 560.000 građana Hrvatske čeka na listi čekanja, njih 10 posto nije bilo potrebno, 25 posto napravi pregled, a ne odjavi se i time uništi nečiji termin, a daljnjih 20 posto ne podiže nalaze. Udruge pacijenata su mi dale placet i zamolile, gospodine ministre, profesore, izvolite to riješite u sljedećoj polovici. Za tri dana bit ćete pozvani, počinjemo rješavati liste čekanja. Ovo prepucavanje meni osobno nije bitno, ali je važno za naše građane. Oni će nas najbolje ocijeniti.

Ovo prepucavanje Vas i Vašeg prethodnika zapravo ne bi trebalo zanimati pacijente, tu se slažemo. Na ljestvici od 1 do 5, kakvu biste ocjenu dali kvaliteti liječenja u Hrvatskoj?

Hrvatska medicina, hrvatski liječnici i sestre, ocjena 5. Sustav koji sam dobio u ruke, 1,5, a sad sam ga podigao na 2,3.

Svakom pacijentu možete jamčiti da će dobiti adekvatno liječenje?

Pa naravno, to je naša obveza. Zato smo napisali strategiju 20. Drago mi je da su kolege iz HDZ-a to počele čitati, studirati, analizirati i davati opis, samo ja molim da se ne podcjenjuju druge države, druge narode. To je opasno, to je skliski teren, netko i sluša, slušaju veleposlanici.

Ministre, uspjeli ste riješiti problem s veledrogerijama, koje su u tri velika grada prepolovile količinu lijekova, no taj problem je tempirana bomba, dugovi se samo gomilaju. možete li Vi to riješiti?

Riješili smo kliničke bolnice, dijelom županijske bolnice, a znate što krećemo od prekjučer? Domove zdravlja. Piše mi ravnateljica Doma zdravlja Gospić, ravnateljica Rukavina, kaže dugujemo osam milijuna kuna, imaju ovrhu. Znate tko je zadužen za Dom zdravlja? Župan ličko-senjski, gospodin Milinović. Preporučujem da u pauzi ovih press konferencija, pokuša osigurai dobru i odgovornu zdravstvenu zaštitu barem Domu zdravlja Gospić. Oni su u dugu, oni su u blokadi. zašto? Zbog osnivača i vlasnika, i ovo nije prepucavanje.

Stižu prigovori da pokušavate uvoditi reda po političkom ključu i da za dugove prozivate ravnatelje bolnica koje je imenovala oporba.

Dakle u 20 godina hrvatske države nije bilo prvi put Bartolomejske noći u hrvatskom zdravstvu. Zašto? Zato što sam to ja rekao. Nije bilo nikakve smjene, niti upravnih vijeća, niti ravnatelja, osim jednog u KBC-u Osijek. Niti jedan nije smijenjen, niti ova ravnateljica (Rukavina). Nije ona kriva, kriv je njezin župan, jer osnivač i vlasnik se ne brine o Domu zdravlja. pa to je nevjerojatno.

Darko Milinović prijetio je smjenama ravnatelja bolnica, ako ne uvedu reda u poslovanje. na koji naći Vi kontrolirate taj dio?

Očito je stega popustila. Ovo se nije moglo dogoditi prije par mjeseci. Očito je stega popustila i u tim županijama. Ja nikome ne prijetim. Zahtijevam odgovornost i obveze. I ako što sam rekao, od pet obećanja ispunio sam tri i pol, i to ću ponoviti - ispunit ćemo i liste čekanja. Ovo peto, snižavanje tri posto doprinosa i to sam pošteno rekao u siječnju, kad sam vidio stanje blagajne, nećemo ispuniti. I vjerujte mi, govorio sam o dugovima u hrvatskom zdravstvu samo prvih 15 dana, poslije ne. Čudim se da o tome govori moj prethodnik, koji je definitivno ostavio nered i kaos u sva tri aspekta - stručnom, ekonomskom i zakonodavnom. To je činjenica. Završimo tu priču, gledajmo budućnost. od prvog kolovoza idemo na e-naručivanje, odnosno na e-liste čekanja.

Kako mislite riješiti pitanje veledrogerija? Neke bolnice duguju i po tisuću dana, a ne samo 60 predviđenih zakonom.

To kažete ne Vi i ja, to kažu veledrogerije. Kad sam ja to govorio, rekli su, to je političko prepucavanje. Onda sam pustio od siječnja, čekao sam da kažu veledrogerije, ravnatelji domova zdravlja.

Kako riješiti problem?

U svibnju smo riješili županijske, u srpnju samo kliničke bolnice, a sad idemo na proces sanacije. Neće se više župani ponašati, odnosno upravna vijeća, kao pijani milijarderi. Rok ćete čuti, jer to su smjernice za iduću fiskalnu godinu.

Ministre hvala Vam na gostovanju.

Bilo je zadovoljstvo biti kod Vas.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene