Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici očajni

Opet štrajk u Željezari: Mijenjaju se imena i vlasnici, a njima nikako na bolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici splitske željezare Adria čelik, i danas su prosvjedovali tražeći plaće koje im se ne isplaćuju od kraja prošle godine.

Njemački vlasnik poručuje da ima teškoća u poslovanju i s obzirom na to da pogoni od prošlog ljeta ne rade, predlaže otkaze i nove ugovore o radu s minimalnim plaćama. Sljedeći tjedan očekuju se pregovori, ali moguće su i radikalnije metode, poručuju sindikalisti.

Pročitajte i ovo Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Trajat će dva dana Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa

Na starom mjestu opet susret novinara i radnika željezare. Mijenjaju se imena i vlasnici, a njima nikako na bolje. Sada ih drži njemački vlasnik, nisu im isplatili plaću zadnjih pet mjeseci.

Radnike željezare sada vode sindikalisti splitskog Škvera. Kažu, slična im je sudbina. Sljedeći utorak trebali bi na pregovore s radnicima Željezare, doći i predstavnici njemačke Uprave.

'Sljedeći tjedan su pregovori ako isplate plaće, ako ne, možda i radikalnije akcije', rekao je Zvone Šegvić, iz Nezavisnog sindikata.

VIDEO Svaki dan vlastitu djecu mole za kruh

Govorilo se o zauzimanju tvornice, ali policija danas nije imala posla. Sindikat pokazuje papir odluke o otkazima. Tvrde da su otkazi za 200 radnika već bili pripremljeni, ali su ih oni u posljednji trenutak zaustavili.

'Upozoren je vlasnika da je postupio nezakonito, ukoliko to ne povuče da će ići kaznena prijava', kaže Joško Frani iz,Nezavisnog sindikata.

Uprava pismeno poručuje da su samo nudili prekid starih ugovora i nove ugovore o radu. Sindikat tumači kako im žele ponuditi minimalne plaće na koje ne pristaju. Radije će u stečaj, da ih kupi novi kupac i pokrene posao. Pogoni željezare othranili su čitave generacije.

Podršku radnicima dao je danas i gradonačelnik Kaštela. No, država ih je odavno prepustila privatnicima. Čeka se sljedeći tjedan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene