454374
454374
454374
454374
454374

''Odbor za etiku će prijave koje se odnose na Pavu Barišića razmotriti sljedeći tjedan''

  • , 21.10.2016., 12:43
  • Autor:
  • komentara

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na profesora Pavu Barišića i one će biti razmotrene na sjednici odbora koja će se vjerojatno održati sljedećeg tjedna, kazao je Hini predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić.

 
 
 
 
Pavo Barišić, u sredini (Foto: Pixell)
Pavo Barišić, u sredini (Foto: Pixell)

Odbor će razmotrite sve četiri prijave i vidjeli ima li osnove da se one uzmu za predmet, a potom će izreći svoje mišljenje.

Još nisam vidio predmet, ali sam pronašao u arhivi prethodnog odbora da su na njegovu adresu 11. veljače 2011. došla četiri predmeta od kojih se u dva spominje ime profesora Barišića. Jedna se direktno odnosi na njega, a druga na odluku jednog tijela u kojem je on sudjelovao, kazao je Silobrčić.

Malo ranije prethodni Odbor je prestao funkcionirati, njegov predsjednik Vedran Katavić dao je ostavku i odbor od 2011. do 2014. nije postojao, što je odgovornost Sabora, dodao je.

Moramo prvo vidjeti što imamo u rukama. Oni koji su podnijeli prigovor poslali su to na dvadesetak adresa i moramo najprije prikupiti odluke tih tijela, kazao je akademik Silobrčić.

Ako vidimo da imamo predmet, ići ćemo redovitom procedurom, tražit ćemo da se izjasni najprije ona institucija u kojoj se taj mogući problem dogodio, i kada vidimo njihovu odluku i njihovo obrazloženje, reći ćemo slažemo li se s njim ili ne slažemo, objasnio je postupak.

Stvar je malo kompliciranija, ali mi ćemo je pokušati riješiti na suvisao i legalan način, dodao je.

Kao što znate, naše tijelo nema egzekutivnu snagu, ali ima određenu težinu u javnosti o kojoj bi trebali voditi računa svi znanstvenici, zaključio je akademik Silobrčić.

Aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić prijavljen je 2011. zbog navodnih plagijata u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica 2008. godine. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se