Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuvari Kristova groba

Na Festivalu žudija Lučić predvodio Tisno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Festival žudija, čuvara Kristova groba, uz sudjelovanje 23 župe iz Hrvatske i BIH, te oko 400 žudija, održan je danas u Kninu u organizaciji tamošnje gradske uprave i Turističke zajednice. Vidno oporavljen, samozatajan i nasmijan, jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić i drugu je godinu nakon tragedije predvodio svoje žudije iz Tisnog.

Riječ je o 9. Festivalu žudija, i trećem koji se održava izvan Vodica, gdje je počela ta manifestacija. 'Kako je prvih šest festivala žudija održano u Vodicama, on je zbog svog obima i zanimanja počeo pohoditi i ostale župe u kojima postoje služba čuvara Isusova groba, kako bi se i šira publika mogla susresti s tom jedinstvenom uskrsnom tradicijom', kaže vodički akademski snimatelj Šime Strikoman, redatelj ovogodišnjeg festivala žudija. Nakon okupljanja ispred crkve svetog Ante i smotre žudija na Trgu Ante Starčevića, održan je mimohod do kninske Tvrđave. Na Tvrđavi je milenijsku fotografiju Festivala žudija snimio fotograf Šime Strikoman.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tradicija koja traje sto godina Tisno: Frane Lučić predvodi čuvare Kristova groba Slika nije dostupna Preživjeli vatrogasac Frane Lučić postrojio 400 žudija!

>> Preživjeli vatrogasac Frane Lučić postrojio 400 žudija!

Na kninskoj Tvrđavi je održan i program Festivala u kojemu su uz žudije sudjelovali i pučki crkveni pjevači, župni zbor iz Knina, te dramski umjetnik Tomislav Martić. Žudiji, odnosno skupine mladića koji su odjeveni u odore rimskih vojnika, nošnje ili mornarske odore, tijekom Velikog tjedna sudjeluju u uprizorenju Isusova uskrsnuća, te u crkvama čuvaju Kristov grob, da bi u trenutku njegova uskrsnuća popadali na tlo i pobjegli.

Tradicija uprizorenja žudija uz Kristov grob većinom se njeguje na srednjodalmatinskim otocima, u Dalmatinskoj zagori i u dolini Neretve, te u bosanskohercegovačkoj župi svetog Mihovila u Varešu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene