Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravno gledajući

Može li Glavaš mirno doći u Hrvatsku ili će biti uhićen?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči povratka Branimira Glavaša u Hrvatsku, Državno odvjetništvo je zatražilo da mu se odredi istražni zatvor, među ostalim, zbog opasnosti od bijega.

Branimir Glavaš nije odustao od dolaska, to je potvrđeno Dnevniku Nove TV. A pravno gledano - Branimir Glavaš - u ovom trenutku je slobodan čovjek. S obzirom da je i policija povukla tjeralicu po nalogu suda, on neće biti uhićen po dolasku.

Pročitajte i ovo Mjesto na kojemu je ubijen 22-godišnjak u Splitu - 1 Ubojstvo u Splitu Ubojici 22-godišnjaka iz Splita određen jednomjesečni istražni zatvor Napad u Splitu - 3 Stravičan napad Novi preokret: Pomahnitali nasilnik koji se u Splitu zabijao autom i prijetio ipak ide u istražni zatvor

Što se tiče zahtjeva za pritvorom, o tome će odlučivati sud u ponedjeljak. To bi možda moglo zakomplicirati cijelu priču, iako njegov odvjetnik tvrdi kako je taj zahtjev pravno neutemeljen, jer se cijeli slučaj sada vratio na nepravomoćnu presudu.

S obzirom da je ona veća od pet godina zatvora, on bi odmah trebao ići u istražni zatvor. No, s obzirom da je Glavaš već u istražnom zatvoru, a i na odsluženju kazne proveo 5 godina i 2 mjeseca - prekoračeni su svi maksimalni uvjeti za zadržavanje iza rešetaka - jer svaka osoba dok čeka pravomoćnu presudu maksimalno u istražnom zatvoru - uz sva moguća produljenja može biti 4 godine i 10 ili 11 mjeseci.

Tužiteljstvo traži određivanje istražnog zatvora za Glavaša

Županijsko državno odvjetništvo to očito ne gleda tako. Traže pritvor jer smatraju da je istražni zatvor jedno, odsluženje kazne drugo i da se te dvije stvari ne mogu zbrajati i da postoji opasnost od bijega. Tko je u pravu, tko u krivu - odlučit će sud u ponedjeljak.

Iako je tužiteljstvo zatražilo pritvor, tjeralice više nema - pa ni straha od uhićenja. 'Nema sumnje kako će sud odlučiti, jer ukoliko se neki procesno pravni institut iskoristi u maksimalnom trajanju, onda se može podnijeti još 150 zahtjeva nakon toga i nijedan neće biti usvojen, jer je taj procesno pravni institut konzumiran u cijelosti do maksimalnih granica', rekao je Veljko Miljević, odvjetnik Branimira Glavaša.

A Branimir Glavaš, poručuje Miljević, u istražnom zatvoru i na odsluženju kazne već je proveo više od 5 godina. 'Pa ne može on onda, ponovno u ponovljenom postupku kad je ukinuta presuda Vrhovnog suda, a time oživjela ova nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu ponovno ići u istražni zatvor. I to preko onih rokova koji su maksimalno predviđeni za trajanje tog instituta', dodaje Miljević.

Unatoč novom pravnom momentu, Glavaš svoj dolazak iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku nije otkazao. 'Bez obzira i na ovaj zahtjev županijskog državnog odvjetništva, on može nesmetano preći granicu, doći u Osijek. Ono što slijedi poslije je pravna bitka, a u kojoj vjerujemo, zaista čvrsto vjerujemo da će u potpunosti dokazati svoju nevinost', rekao je Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a.

Osječke udruge branitelja Glavašu organiziraju dobrodošlicu. 'Mi duboko vjerujemo da je on nevin. Međutim, poštujemo pravnu državu, poštujemo proceduru. Poštujemo i sud', rekao je Damir Buljević, predsjednik Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Glavaš bi se u ponedjeljak trebao pojaviti i na zagrebačkom županijskom sudu.

U ponedjeljak će biti zanimljivo kada će se na sudu održati ročište - uz županijskog državnog odvjetnika i Glavaševe odvjetnike, na sud bi trebao doći i sam Glavaš i tada bi se trebala znati odluka - hoće li se Glavašu odrediti jednomjesečni istražni zatvor ili ne.

No, bez obzira na cijelu ovu situaciju, Glavaš bi ionako izišao na uvjetnu slobodu. Jer i prije odluke Ustavnog suda dobio je rješenje po kojemu ga se 15. ožujka pušta na uvjetnu slobodu jer je izdržao 2/3 maksimalne kazne. Posljednja dva mjeseca Branimir Glavaš, kaže nam njegov odvjetnik, koristio je maksimalne povlastice u zatvoru, jer je svojim boravkom tamo - dobio najviše ocjene, pa je imao pravo i na maksimalne pogodnosti.

Dakle, 15. ožujka Branimir Glavaš je na uvjetnoj slobodi jer Hrvatska i BiH imaju cijeli niz sporazuma pa tako i onaj o izdržavanju kazne, što znači da sve što se dogodilo u BiH prizna se u Hrvatskoj tako i dvije trećine izdržane kazne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene