Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završena sjednica o Varšavskoj

Skupština traži ostavku Milana Bandića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon niza prosvjeda koji traju još od prošlog četvrtka, kada je policija privela 151 aktivista, u Gradskom poglavarstvu održala se izvanredna sjednica skupštine kojoj je jedina tema bila 'slučaj Varšavska'.

Na sjednici skupštine bio je i najprozivaniji za slučaj Varšavska, gradonačelnik Milan Bandić, koji je samo prošao pored novinara i aktivista s transparentima 'Bandića na referendum'. Ni ovaj put nije rekao puno, samo je ponovio 'neka svatko radi svoj posao'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Popis portala koji su dobili gradski novac Zagrepčani, znate li koje medije sufinancirate? Slika nije dostupna Svi protiv 'crvenih' Pankretićev plan: Povezati sve demokršćane i osigurati fotelje!

Josip Kregar, potpredsjednik Gradske skupštine Zagreba, koji je i sam priveden prošlog četvrtka prosvjedujući ispred Varšavske, rekao je kako treba održati referendum o smjeni Milana Bandića. 'Treba raspisati referendum i to po starom Ustavu, jer je novi nepravedan, nikada na referendum ne izlazi 51 posto birača. Osim za Varšavsku Bandića treba smijeniti i zbog situacije u zagrebačkom holdingu', rekao je Josip Kregar.

>> Prosvjednici žele ostavku gradonačelnika

>> A gdje je najodgovorniji - Milan Bandić?

>> Marina Matulović Dropulić: Nisam u sukobu interesa

Na sjednici Gradske skupštine Morana Paliković Gruden rekla je da se nikad neće složiti s tim da Varšavska postane garaža. 'Mislim da bi odmah trebalo zaustaviti radove u Varšavskoj, ministrica nam više ne može slati poruke da ona neme veze s tim i da njezino ministarstvo nije odgovorno. Ministrica bi se trebala uključiti jer je pitanje konzervatorske podloge po izjašnjavanju Ministarstva kulture sporno u dva dijela,' rekla je Paliković Gruden.

Dodala je da je do sada na čuvanje gradilišta potrošeno 500.000 kuna. 'Tražim zaustavljanje radova u ime HNS-a dok se ne riješi glavni projekt prolaza i da ministrica napravi upravni nadzor nad gradilištem i nad dokumentima koji su izdani, tražim da skupština povede postupak za ostavku ili smjenu gradonačelnika. Treba nam čvrsta politička volja da tražimo transparentan rad da se ovo nikada više ne dogodi u Zagrebu.'

'Nećete vi nigdje stići u budućnost kad krivo govorite o prošlosti. Sve počinje od matematike, treba naučiti brojati. Zna se tko je kako glasovao, kad se sve zbroji zna se čije je prisustvo donijelo kvorum. Ako nismo svi jednaki i jednako odgovorni, zašto se bojimo izbora? Točno je da nema potvrde za Varšavsku 6, a tu potvrdu daju gradske instucije,'  rekao je Jasen Mesić.

'Radove je potrebno zaustaviti jer se izazivaju nepotrebni otpori. Činenica je da nije odobren glavni projekt i da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Pozivam gradska tijela da zaustave daljne radove,' rekao je potpredsjednik skupštine Josip Kregar.

Kregar: Ne bi bilo loše ozbiljno pristupiti novim izborima za skupštinu

Kregar je dodao da Zagreb zahtijeva brigu i uređenje. 'Gradski ured za graditeljstvo tražio je početak radova, međutim oni nisu samostalno tijelo, to je tražio gradonačelnik i on je nadležan za to. Ako je Bandić dogovorio tu investiciju on ju može zaustaviti, ali može to i odbiti. Mi bismo htjeli da u Gradu Zagrebu vlada atmosfera u kojem će poduzetnici imati isti tretman. Ovdje se zahtijevaju novi izbori za skupštinu grada, a onda nadam se i za gradonačelnika. U tom slučaju smatram da ne bi bilo loše da se tome ozbiljno pristupi,' rekao je Kregar i dodao da pozivanje na to da skupština nema ovlasti ne smije značiti da skupština gubi svaki interes za regulacijom u Zagrebu, o urbanističkim planovima, prometnom regulacijom.

'Mi sad pucamo iz sve moguće artiljerije, ali to je u redu. Međutim, trebali bi pronaći i rješenje, zbog čega smo se i našli,' rekao je Darko Vuletić (HSS). 'Mi mislimo da SDP ne vlada situacijom u Gradu Zagrebu. Ova sjednica sazvana je iz straha zbog svega što se događa u Zagrebu. Bilo bi korektno da SDP ponudi određene zaključke kao najjača stranka i da preuzme odgovornost za ovo što se događa. Moram reći da sumnjam da će se nešto promijeniti,' rekao je Vuletić i dodao da je sjednica kupovanje vremena i smirivanje situacije.

Vuletić se dotakao i napisa da je policija prevršila ovlasti. 'Ja se ne bih složio, mislim da je PUZ radio svoj posao. Bio sam tamo i policija je postupala baš kako bi postupila svaka druga u Europi i svijetu', rekao je Vuletić.

Holy: Varšavska je izgubljena bitka

Činjenica je da SDP snosi najveću odgovornost za donošenje kontroverznih prostornih dokumenata. Mirela Holy SDP-ova zastupnica Mirela Holy govorila je o nepoštivanju zaključaka sa sjednice od 18. ožujka. 'Mi kao skupština nemamo konkretne mehanizme moći kojima možemo zaustaviti ovaj projekt . Možemo reći da je Varšavska izgubljena bitka. Ovaj saziv skupštine učinio je sve što je mogao kako bi ispravio pogreške prošlog saziva. Činjenica je da SDP snosi najveći odgovornost za donošenje kontroverznih prostornih dokumenata. Projekt Cvjetnog prolaza predstavlja sve ono loše o čemu smo raspravljali u ožujku i zbog toga nam to mora biti upozorenje da više nikada ne dopustimo da se ovakav projekt dogodi Zagrebu i skupštini,' rekla je Holy.

'Projekt je sporan zbog niza razloga. Od izmjena GUP-a, do brzanja u postupanju. Čudi svesrdna podrška HUP-a investitoru, jer,  Grad Zagreb malo kojem investitoru velikodušno poklanja dio javnog prostora pod krinkom javnog interesa,' rekla je Holy i rekla da se postavlja pitanje na koji je način taj javni interes utvrđen.

Maković: Ruke ministrice Dropulić uvučene su u probleme

Nezavisni zastupnik Zvonko Maković osvrnuo se na pismo ministrice Matulović Dropulić. 'Malo je neobično da su Mađerić i Bilić pozivale da smiješni ministar Milinović dođe davati lekcije, a danas ne pozivaju ministricu Matulović Dropulić koja nam je poslala pismo: 'Nadam se da se rasprava neće temeljiti na traženju krivaca izvan tijela Grada Zagreba. Nadamo se da će prevladati svijest da se rasprava mora voditi unutar skupštine grada,' rekao je Maković te komentirao da to govori 'ministrica čije ruke su uvučene u probleme'.

Nakon pauze od 15 minuta, zastupnik Jasen Mesić osvrnuo se na Makovićevu izjavu. 'Žao nam je zbog negativne energije i riječi koje je izrekao protiv naše predsjednice Vlade i ministara, jer navodi u diskusiji nisu bili povezani s današnjom diskusijom. Podsjetit ću ga da pogleda novine iz veljače kada je Zoran Milanović podržao gradnju na Cvjetnom trgu i rekao da projekt mora biti izveden uz dobar profit,' rekao je Mesić.

Kregar je kritizirao Bandića koji se uopće ne spominje u cijeloj priči, na što mu je Danira Bilić iz HDZ-a rekla da Bandić loše vodi i ovaj mandat i da je loše vodio prošli. 'Podržali smo zaključke skupštine da gradonačelnik napravi što je u njegovoj moći,' dodala je Bilić.

Čičin-Šain: Jedna dozvola ne služi ničemu, druga ne vodi nikamo

'Ovo što imamo ovih dana je demonstracija otpora protiv bahatosti vlasti u gradu,' rekla je Alenka Košiša Čičin- Šain. 'U svim procedurama došlo je do velikih grešaka, imamo potvrdu za jedan projekt kojem se u ovom trenutku može pristupiti samo helikopterom. Gdje je tu rješavanje tri potvrde u jedan dokument? Ova rampa o kojoj razgovaramo ne vodi nigdje, jer nemamo potvrdu za glavni projekt za Varšavsku 6. Nemamo riješen spoj između rampe i garaže, pa nećete mi reći da su arhitekti toliko munjeni da ne vide što ovdje nedostaje? Ne možemo se praviti neuki, imamo dvije dozvole, jedna ne služi ničemu, a druga ne vodi nikamo, a treću ni nemamo jer nisu riješeni imovinskopravni odnosi,' rekla je Čičin- Šain i dodala da neka se ministrica ne pravi da ne poznaje zakon kojeg je sama pisala. Čiči-Šain je rekla da misli da su mjere policije bile represivne, i da ako je policija trebala izlaziti onda je trebala zaštititi građane od 'kopanja po noći'. 'Zamislite kad bi svi građani počeli u 3 sata u noći obavljati svoje građevisnke radove,' dodala je.

Špicer ispričao priču: Kako su Milan B., DavorJ. i Tomislav K. spasili grad

SDP-ov zastupnik Dan Špicer u rimi je ispričao, kako je rekao, kratku priču kako su Milan B., Davor J. i Tomislav K. spasili grad. Dodao je da je svaka sličnost namjerna. 'Četvrtak, dan kao i svaki drugi, pod okriljem noći radnici marljivo zidaju novo zdanje, još samo rampu napraviti treba,' započeo je Špicer. Njegova 'kratka priča' nastavlja se riječima da svaki građanin zna svoje junake, a to su Milan i Davor, koji grade i rade po cijele dane, 'da narodu bude bolje'. 'Nerijetko Milana to takne u dušu jer on je ipak od naroda čovjek. No ima i onih što bune se gradnji. Skupina to je mala, ali strašna, od koje se ledi u žilama krv običnom narodu. Tada su došli u cik zore naoružani do zuba i maskirani u kulturnjake, djecu i starce, liježu pod kamione,' prepričao je Špicer.

'U jedan tren Tomislav skače jer on je tu zbog ljudi, on točno zna tko su žene i djeca, a tko opaki kriminalci. U zatvor ih treba, i njih i njima slične da im na pamet ne padne slična ideja.' Špicer je u priči rekao da se ti junaci trebaju vratiti svojem poslu i poručio im da 'nećemo pristati da nam začepe usta, oni koji su tu da služe gradu, a sad ih se kao ništa ne tiče'. Na kraju im je dao i pouku priče koja otprilike glasi 'ne možete svoja nedjela kriti jer sutra vas više neće biti.'

Saucha: Raspravljamo već tri sata, a Bandić mudro šuti

Drugi SDP-ov zastupnik, Tomislav Saucha, utvrdio je da se na sjednici već tri sata raspravlja o svemu i svačemu dok za to vrijeme najodgovorniji, gradonačelnik Milan Bandić, sjedi i mudro šuti. 'Znamo da je on inače volio svakom loncu biti poklopac, a danas nismo čuli ni jednu jedinu riječ. Varšavska je srušena u 4:40 ujutro na nalog gradonačelnika. Jelušić u ovoj priči nije bitan, jer je službenik koji odgovara gradonačelniku i odluka nije bila njegova. Prema tome je Bandić odgovoran za radove,' rekao je Saucha.

>> Bandić: Ne bojim se referenduma, samo Boga

'Centar grada je u blokadi policije i ne može se proći autom kroz Gundulićevu jer je na zahtjev ureda na čelu s Jelavićem tražena asistencija policije. Zato centar grada izgleda kao da smo u Bangkoku. Samo nam nedostaje dim i koji ispaljeni pucanj. Kakvu će sliku o Zagrebu turisti ponijeti u svijet? Sliku grada čiji je centar okupiran policijom,' rekao je Saucha. Dodao je da je tu, između svega, još petero zastupnika skupštine koji ne mogu hodati ulicama grada jer im prijeti kazna. 'Nije prvi put gradonačelniče da vas nešto molim, pa ću Vas to zamoliti i sada. U interesu grada, građana i njegove slike molim Vas, povucite te odluke,' završio je Saucha.

Ministrica Dropulić: Ja im samo mogu reći da odrade svoj posao

Nas kao Ministarstva u tom poslu nije bilo. Ja im samo mogu reći da imaju svoj posao i da ga moraju odraditi. Ministrica Marina Matulović Dropulić U međuvremenu je ministrica Marina Matulović Dropulić, koja se nalazi u Bakru, izjavila za javnu televiziju da nije na sjednici Gradske skupštine jer se na njoj raspravlja o prošlotjednim događanjima u Varšavskoj ulici i planovima koje je donijela Skupština i dozvolama koje su izdale gradske stručne službe, dakle poslovima koje nije obavljalo njezino ministarstvo. 'Uvijek sam govorila da svatko treba raditi svoj dio posla. Ovo je moj dio posla i za to sam ja zadužena,' rekla je ministrica. 'Prema tome, nas kao Ministarstva u tom poslu nije bilo, jer mi po Ustavu Republike Hrvatske ne možemo donositi nikakve planove. Ja da dođem tamo, mogu reći njima gospodo draga, vi imate svoj posao i taj posao trebate odraditi,' dodala je ministrica.

Buterin: Mi svoj posao dobro radimo i nećemo popustiti pritiscima

Nakon stanke koja je trajala duže od najavljenih sat vremena sjednicu je svojim izlaganjem nastavio načelnik Policijske uprave zagrebačke, Tomislav Buterin. Osvrnuo se na navode nekih zastupnika koji su rekli da je policija prekoračila ovlasti. Rekao je i da je ova tematska sjednica izašla van okvira kao da se želi minorizirati i okrenuti policijsko postupanje, u smislu zakonitog postupanja.

'Moram vam reći da je ovo bila asistencija nadležnom tijelu, sukladno zakonu o policiji, članak 7., gdje smo dužni pružiti asistenciju. Na žalost, za vrijeme pružanja asistencije došlo je do protupravnog ponašanja određenih osoba. Kakva bi mi policija bila da nismo reagirali. Primijenili smo najblaži oblik prisile, što se moglo vidjeti i na snimkama. Nisu se žalili ni privedeni na obradu. Naše postupanje bilo je zakonito i razmjerno i u sladu sa zakonom,' rekao je Buterin.

Buterin je rekao da ne može ne odreagirati na pojedine objede kad su u pitanju neki ministri, a pogotovo ministar Karamarko. 'Mi ne možemo kroz ovu asistenciju dovesti u pitanje i iskrivljavati činjenice i istine, i ono što MUP poduzima svih ovih mjeseci. Ja sam 25 godina u policiji i pozvan sam da povučem paralelu, ne želim biti u zaštiti ministra Karamarka, već svih koji nose odoru,' rekao je Buterin i dodao da je Karamarko više napravio u dvije godine nego svi njegovi prethodnci. 'Mi moramo provoditi zakon. Upravo zbog ove situacije smo angažirali toliko interventnih policajaca,' rekao je Buterin. Dodao je da plan pomoći donosi načelnik policijske uprave.

'Mi ne možemo govoriti o mirnom prosvjedu koji na miran način prosvjedu. Da, svatko ima pravo prosvjedovati, ali u okvirima zakona. Ako netko izađe iz tih okvira mi kao policija moramo postupiti. Mislim da su objede na račun ministarstava i policije nekih uvaženih zastupnika neprimjerene,' rekao je Buterin. Izjavio je da policija svoj posao radi jako dobro i da neće popustiti pritiscima.

>> 'Nadamo se da se rasprava neće temeljiti na traženju krivca'

Na njegovo izlaganje replike su imali Morana Paliković Gruden i Josip Kregar. 'Vi hvalite rad policije, a mi jednom godišnje raspravljamo o vašim rezultatima i pratimo vaš rad, a naročito ja. I o tome ćemo raspravljati kada to bude na dnevnom redu. Vi ste ovdje došli da s nama razgovarate o Varšavskoj ulici. Osobno sam bila tamo i vidjela sam da tamo apsolutno nijednog razloga nije bilo za drastično privođenje,' rekla je Gruden. Kregar je komentirao da je policijska akcija više nalikovala vojnoj.

Bandić: Neću se složiti s jogurt revolucijom

'Uvaženi zastupnici, 5 i pol sati smo zajedno,' rekao je Bandić na početku svojeg izlaganja. U nastavku je napomenuo da se neće vraćati na to da nekih koji su 2008. glasovali nisu prisutni. 'Ja nemam na koga svaliti odgovornost. Da podvučem, prihvatit ću svaku odluku Gradske skupštine. Dok sam gradonačelnik držat ću se procedure zakona i Ustava. Što se tiče ostavke, oni koji su me izabrali će me jednog dana i razriješiti ili potvrditi. Ja se nisam rodio, a neću ni umrijeti kao gradonačelnik. Neću se složiti s jogurt revolucijom,' zaključio je Bandić.
 

Skupština prihvatila zaključke, sjednicu napustili HDZ i HSS

Skupština je podržala izmjene Zakona o referendumu i postupak opoziva gradonačelnika Milana Bandića Gradska skupština Rasprava o Varšavskoj ulici na izvanrednoj sjednici Gradske skupštine završena je prihvaćanjem zaključaka. Skupština podržava izmjene Zakona o referendumu, deblokadu Gundulićeve ulice, nadzor dozvola za izvođenje radova, hitan prekid radova u Varšavskoj, postupak opoziva gradonačelnika Milana Banidća i pravo na miran prosvjed.

Glasovanje prijedloga zaključka s prijedlogom izmjene potvrdilo je zaključke s 27 glasova za, jednim suzdržanim i nijednim protiv. Izmjenu je tražila Morana Paliković Gruden, a ona se sastoji od traženja Bandićeve ostavke. Bandić joj je na to odgovorio da je iste riječi slušao prošle godine u travnju, prie izbora. Prije glasovanja sjednicu su napustili zastupnici HDZ-a i HSS-a. 'I ovaj smo put propustili šansu da se ponašamo odgovorno. Klub HDZ-a ne želi sudjelovati u cirkusu SDP-a.Napuštamo skupštinu,' rekao je Mesić prije nego je Skupština prihvatila zaključke.

 Aktivisti parolama dočekali Bandića

'Ne damo Varšavsku' i 'Bandića na referendum' parole su s kojima su aktivisti bili dočekali gradonačelnika i sudionike izvanredne skupštinske sjednice ispred ulaza u vijećnicu tražeći raspisivanje referenduma za smjenu gradonačelnika.

Sjednici se odazvala većina gradskih zastupnika, a među njima su i zastupnici iz redova HDZ-a, koji su ranije bili najavili da neće doći jer odbacuju odgovornost za početak gradnje u Varšavskoj budući da su i u vrijeme odlučivanja o tome bili u oporbenim redovima, kao što su to i danas.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem bio je najavio da će zastupnici raspravljati o svim događajima koji su doveli do početka gradnje u Varšavskoj i o tome donijeti svoje zaključke.

Obavljen 'očevid' u udaljnosti zida

Prije skupštinske sjednice održana je i sjednica skupštinskog Odbora za predstavke i pritužbe građana na kojoj je, na temelju pritužbi stanara u stambenom bloku kod Cvjetnog trga, obavljen 'očevid' udaljenosti zida stambeno-poslovne građevine 'Cvjetni' od dvorišne zgrade Ilica 11 i drugih pritužbi stanara Božićević, Vugrinec i Švaco.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene