Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bandić i dalje bez konkretnog odgovora

Prosvjednici žele ostavku gradonačelnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dalje izbjegava konkretne odgovore oko slučaja Varšavska.

Nakon što se uspješno skrivao dok su trajali prosvjedi, gradonačelnika smo ekskluzivno snimili dok je ispračao djecu hrvatskih branitelja na ljetovanje koje im organizira grad Zagreb, te iskoristili priliku da ga pitamo o 'slučaju Varšavska'. Dok ga aktivisti smatraju najodgovornijim i spremaju prosvjed pred njegovim vratima, gradonačelnik je na sva pitanja oko spornog projekta imao svoje uobičajene odgovore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Popis portala koji su dobili gradski novac Zagrepčani, znate li koje medije sufinancirate? Slika nije dostupna Svi protiv 'crvenih' Pankretićev plan: Povezati sve demokršćane i osigurati fotelje!

>> A gdje je najodgovorniji - Milan Bandić?

Podsjetili smo ga da svi glavnog krivca za ovo stanje vide u njemu, kao i ministrica Dropulić. 'Neka svi rade svoj posao. Svatko radi svoj posao i u ovoj zemlji će biti bolje', bio je Bandićev odgovor. Na pitanje našeg novinara ne bi li trebao reći barem malo više o cijeloj situaciji s Varšavskom, jer je to zagrebački problem, Bandić nije imao konkretniji odgovor. 'Dobili ste priopćenje o svemu, o proceduri, o zakonitosti, a neka svatko radi svoj posao, u ovoj zemlji treba svatko raditi svoj posao. I vi i ja i svi ostali,' zaključio je gradonačelnik Bandić.

Aktivisti traže Bandićevu ostavku

Upitan zašto ga nigdje nije bilo dok su trajali prosvjedi u Varšavskoj. 'A gdje bih trebao biti? Ja sam uvijek tu, ja sam 36 godina u Zagrebu,' rekao je. A prosvjednici iz Varšavske ponovno su u akciji. Okupili su se u središtu grada. Gradonačelniku smo spomenuli da bi ga prosvjednici mogli posjetiti ispred njegova stana. 'To je njihovo demokratsko pravo,' rekao je Bandić.

Nakon Hoto grupe, te prosvjeda ispred Ministarstva graditeljstva prosvjednici traže ostavku zagrebačkog gradonačelnika. Tvrde da je Milan Bandić najodgovorniji za ovo stanje i traže da se raspiše referendum o njegovoj smjeni.

>> Vili Matula: Taktika zastrašivanja nije uspjela, građani nisu ostali ravnodušni

S obzirom da je danas skupština o pitanju Varšavske, pitali smo gradonačelnika hoće li doći i što očekuje. 'Kako hoću li doći, pa ja sam u skupštini uvijek. Kakvo je to pitanje,' rekao je Bandić. Ono što očekuje je da 'svatko radi svoj posao'. A sutrašnja sjednica sigurno će biti burna. Ako skupština izglasa privremeni prekid radova Bandić po statutu mora zaustaviti strojeve u Varšavskoj.

Izvanredna sjednica gradske skupštine

Afera oko Varšavske sutra će biti jedina tema na izvanrednoj sjednici zagrebačke gradske Skupštine. Gradski zastupnici trebali bi razjasniti za što je Skupština odgovorna i što je njezina nadležnost. Tko je što napravio u ovom slučaju, i je li bilo propusta. Naravno to su najavili, no pitanje je što će se dogoditi. Na sjednicu je pozvana i ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić, te Tomislav Buterin načelnik zagrebačke Policijske uprave. U Ministarstvu graditeljstva doznajemo da se ministrica neće pojaviti na sjednici jer ni ona ni njezino Ministarstvo ne odlučuju o gradskim projektima. U MUP-u još nisu odlučili hoće li se načelnik odazvati pozivu.

Prosvjednici traže referendum za opoziv gradonačelnika

Prosvjednici su odustali od namjere da 'posjete' gradonačelnika Bandića, ali su najavili da će od zagrebačke Gradske skupštine tražiti pokretanje referenduma za opoziv gradonačelnika. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević kazao je da će to biti 'Bandićev poučak' - 'onaj političar koji ignorira 55 tisuća potpisa protiv gradnje u Varšavskoj, stručnu javnost i javne osobe zaslužuje da bude prvi političar kojeg će građani maknuti s vlasti'.

Pred Gradskom skupštinom okupilo se više stotina građana, a organizatori procjenjuju da ih je bilo oko dvije tisuće. Prosvjed je počeo pjesmom 'Zagreb te zove' koju su posvetili gradonačelniku Bandiću. 'Pitamo se gdje je gradonačelnik, inače sveprisutan, ali sada nikako da se suoči s posljedicama svog političkog rada', rekao je Teodor Celakoski iz udruge Prava na grad.

Nezadovoljstvo su prosvjednici, kao i na prosvjedima prije, izražavali bukom poklopaca, zvonaca, čegrtalji i zviždaljki. Prilaz gradilištu u Varšavskoj ulici osigurava policija. Zbog prosvjeda, nakratko je bio zaustavljen promet Masarykovom i dijelom Gundulićeve ulice, od 'zelenog vala'. (D.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene