446538
446538
446538
446538
446538

PROBLEM OD KOJEG NIJE IZUZETA NI HRVATSKA 'Zašto? Zbog loše informiranosti'

  • , 14.08.2016., 14:06
  • Autor:
  • komentara

Jedan od većih problema, kako za Europu, tako i za Hrvatsku je problem bacanja hrane.

 
 
 
 
Vjekoslav Đaić o količini bačene hrane (Video: Dnevnik Nove TV)
Vjekoslav Đaić o količini bačene hrane (Video: Dnevnik Nove TV)

I dok svakoj četvrtoj osobi u Europi prijeti siromaštvo, istodobno, količina hrane koja završava u smeću, raste. Od toga nije izuzeta ni Hrvatska. Vjekoslav Đaić, istražio je, koliko svatko od nas baca hrane i može li se hrana koristiti i nakon što prođe rok otisnut na pakiranju.

U Hrvatskoj se na godinu baci oko 400 tisuća tona hrane. A procjena je da se radi o 4 milijarde kuna. Odnosno, kada to podijelimo na svakoga od nas, to je 930 kuna po svakom Hrvatu. Ili još slikovitije to je kao da ste 100 litara jestivog ulja bacili u smeće.

A bacamo doslovno sve! No, krenimo od kruha kao najvažnije životne namirnice. Istraživanja su pokazala kako se u Hrvatskoj, u 4 od 10 obitelji kupljeni kruh pojede. Onih 6 ga baci. Inače, svako kućanstvo na godinu pojede oko 75 kilograma kruha. Ne bacajte stari kruh - napravite mrvice. Pohanci budu jednako ukusni.

Zašto se toliko hrane baca - odgovor je loša informiranost potrošača. Najčešće griješimo s oznakama "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do".

"Najbolje upotrijebiti do" je oznaka kvalitete, a "upotrijebiti do" je oznaka sigurnosti. No, kada ovaj prvi datum istekne, to ni u kojem slučaju ne znači da je ta namirnica neispravna. Ili da joj je mjesto u smeću.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se