Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu SAD-u

Josipović se sastaje s Bidenom: 'Očekujem ukidanje viznog režima, ali i investicije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josipović bi želio američku stranu također zainteresirati za investiranja u moguća nalazišta nafte i plina na Jadranu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji se nalazi u višednevnom radnom posjetu SAD-u trebao bi u srijedu u Washingtonu s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom razgovarati o bilateralnim odnosima, regiji i energetskoj sigurnosti, a postoji mogućnost da se njihovu susretu pridruži i američki predsjednik Barack Obama.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran"

Kada se radi o bilateralnim odnosima, Hrvatska je strana fokusirana na ukidanje viza za građane koji putuju u SAD kao i izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.

Predsjednik Ivo Josipović iz SAD-a: Inom se nije upravljalo onako kako smo željeli

Josipović je, kako je rekao ranije, prvog dana posjeta SAD-u, 'priličan optimist' kada se radi o viznom režimu. 'Očekujem da bi moglo doći do ukidanja viznog režima, brojke i oni kriteriji koji govore o tome zaslužuje li neka država ili ne zaslužuje ukidanje viznog režima idu nama u prilog, kazao je Josipović.

On je također potvrdio da će s potpredsjednikom Bidenom razgovarati o ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jer 'američka administracija sklapa takve ugovore kada prepozna da je takav interes ulagača i SAD-a u pojedinu zemlju'.

Regija je druga tema koja će vjerojatno u srijedu biti na dnevnom redu, a oko nje se, kako je rekao Josipović koji se u utorak sastao sa senatorom Markom Begichem i senatorom Christopherom Murphyjem, predsjednikom Pododbora za Europu u Odboru za vanjske poslove Senata, američki partneri nisu umorili.

'Potpuno je jasan interes SAD-a, Europe i naravno i nas da imamo stabilno okružje i da države iz tog okružja ispune kriterije za članstvo u EU, a neke i za NATO, i da se priključe europskom klubu', rekao je Josipović. Ustvrdio je da za stanje u BiH "još nema nekog rješenja i da ga neće biti bez suglasja u samoj BiH bez obzira koliko se upirala Europa", izrazivši uvjerenje da će SAD i EU, prije nego reagiraju, zasigurno prvo pričekati izbore. Potvrdio ja i da Hrvatska ima "neke inicijative" po pitanju rješavanja stanja u nama susjednoj državi.

Ivo Josipović smatra kako je smjena Slavka Linića pokazatelj da se Vlada nalazi u krizi

Josipović bi želio američku stranu također zainteresirati za investiranja u moguća nalazišta nafte i plina na Jadranu, a njegova je poruka da je 'Hrvatska stabilna zemlja, zemlja koja ima znanja i prirodnih resursa i koja je tako pozicionirana na mapi Europe da može biti jedan od najvažnijih čvorišta energetske sigurnosti Europe'.

Ona svojom infrastrukturom, LNG-om, naftovodom i plinovodom, koje tek treba izgraditi, može biti onaj čimbenik koji će osiguravati energetsku sigurnost Europe od Rusije i ostalih zemalja, smatra hrvatski šef države.

Predsjednik Josipović je ranije za Financial Times napisao članak upravo o energetici i kazao kako nedavno snimanje podmorja Jadrana ukazuje na to da Hrvatska ima znatne rezerve plina i nafte za istraživanje, ali se istovremeno dok razvija energetski sektor mora pobrinuti da to radi uz najviše ekološke standarde.

Posjet SAD-u Josipović nastavlja u četvrtak i petak u Houstonu, u Teksasu, na energetskom forumu na kojem će biti okupljeno tridesetak naftnih i plinskih tvrtki, a razgovarat će se o ulaganjima u energetske projekte u Hrvatskoj.

Hrvatska iz SAD-a najviše uvozi upravo naftu, a potom i plin. Predsjednik Josipović će se također sastati i s američkim investitorima iz drugih sektora koji s iskazali interes za ulaganja u Hrvatskoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene