Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Nove TV

Građani nezadovoljni sindikalnim vođama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova TV provela je istraživanje o dojmu koji Vlada, ali i sindikalni čelnici, ostavljaju među građanima.

Čini se tako da su sindikalni lideri prosvjede organizirali sami sebi. Diljem Hrvatske građani nisu pohitali na trgove i ulice kako bi ih slušali. Je li problem u građanima ili sindikalnim liderima? Nova TV istražila je što građani misle o sindikalnim liderima. A prema rezultatima tog istraživanja, sindikalni vođe trebali bi se dobro zamisliti jer se čini da oni kod nas ne mogu okupiti niti svoje vodstvo. Građane smo pitali koliko su zadovoljni sindikalnim akcijama i vođama, tj. njihovim zastupanjem radničkih interesa. Pokazalo se da je čak 55 posto građana njima nezadovoljno, neutralan stav ima njih 21 posto, dok je 19 posto zadovoljno radom sindikata i njihovih čelnika.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Grmoja potvrdio plan oporbe u Saboru, SDP-ovac otkrio koga nisu zvali: "S njima nismo očekivali formirati većinu" Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

>> Prvomajski prosvjedi podbacili: 'Ubacili su svakakve među nas'

Kako smo u posljednje vrijeme svjedoci dvojbe treba li se odreći dijela prava kako bi se sačuvalo radno mjesto ili se treba boriti za sva prava koja omogućuje zakon, iako tih novaca nemamo, zanimao nas je stav građana i o tome. Čak 77 posto građana smatra da se treba boriti za očuvanje svih prava radnika, 12 posto želi ih privremeno smanjiti, dok 11 posto ispitanika nema stav.

Građani: Mjere došle prekasno

Građani su, pokazalo se, također vrlo pesimistični u vezi mjera koje je Vlada uvela, a koje bi nas trebale izvuči iz teške gospodarske situacije. Ovo su ključni dani za vladu Jadranke Kosor, jer ona mora iskomunicirati sve te reforme koje su nepopularne, koje će biti bolne i koje će trajati, ali koje se moraju provesti ili ćemo 'potonuti'. A pokazalo se da u tome banski dvori nemaju potporu građana. Čak 65 posto njih smatra da mjere dolaze prekasno, 15 posto misli da su stigle u zadnji čas, dok samo 4 posto građana smatra da dolaze na vrijeme. Pritom su najpesimističniji slojevi društva mladi do 30 godina, koji teško nalaze posao, zatim visokoobrazovani, ali i čak 45 posto birača HDZ-a, koji smatraju da su mjere donesene prekasno.

Delikatni trenuci za Vladu

Čak 62 posto građana smatra da mjere Vlade neće doprinijeti izlasku iz krize, dok 22 posto, odnosno svaki peti građanin, misli da hoće. Njih 45 posto smatra da će one smanjiti osobne prihode građana, 38 posto misli da neće imati baš nikakvog utjecaja, a tek 4 posto procjenjuje da će one povećati osobne prihode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene