Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavaš u policiji

Glavaš: Obavijesni razgovor je politički pritisak represivnih tijela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš izjavio je danas u Osijeku kako je obavijesni razgovor, koji je danas obavio u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi nastavak političkog pritiska državnih represivnih tijela.

To se, kako drži, provodi po političkom nalogu, s ciljem onemogućenja njegove obrane u postupku za ratni zločin pred Županijskim sudom u Zagrebu, za što najodgovornijim drži ravnatelja policije i bivšeg načelnika tog PU-a Vladimira Fabera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Divljački premlaćen Policija traga za napadačima na splitskog opernog prvaka Slika nije dostupna Zbog rezanja hrvatske zastave Obavljen obavijesni razgovor s Janezom Janšom

Na konferenciji za novinare Glavaš je kazao kako su izravan povod za obavijesni razgovor, koji je trajao oko pola sata, zbog sumnje u kazneno djelo prisile protiv pravosudnog dužnosnika, bile njegove medijske izjave kako očekuje da će se taj sudski postupak završiti do proljeća iduće godine i to nepravomoćnom oslobađajućom presudom. Ocijenio je kako to nije ni kazneno djelo ni pritisak na pravosuđe te kako će to i ubuduće govoriti. 

>> Glavaš pozvan na obavijesni razgovor

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević kazao je kako pokretači toga slučaja nisu pročitali odredbe članka 309. Kaznenog zakona koji propisuje da toga kaznenog djela nema ako mišljenje o tijeku postupka, prije donošenja pravomoćne presude, javno iznesu optuženik ili njegov branitelj i to nakon službenog priopćenja za javnost državnog odvjetništva ili suca glede određena slučaja.

Za orkestriranu medijsku kampanju, s ciljem pritiska na pravosuđe i njegove kriminalizacije, Glavaš je optužio medijsku kuću EPH, posebice novinare Davora Butkovića i Gordana Malića, te pojedine medijske istupe odvjetnika Ante Nobila i Čede Prodanovića, predstavnika Građanskog odbora za ljudska prava (GPLJP) Zorana Pusića. Također je optužio bivšeg osječkog okružnog državnog tužitelja Krunislava Olujića, kojega drži najodgovornijim što nisu riješena pojedina ubojstva u Osijeku 1991. i 1992.

Fabera je optužio da je cijelo vrijeme postupka vršio pritisak na svjedoke te pokušavao usmjeravati njihove iskaze. Moje pozivanje na obavijesni razgovor posljedica je Faberova straha 'zbog spoznaje da mu je kaznena prijava na staklenim nogama' i da će sudski proces završiti kao što sam ja prognozirao, istaknuo je.

Dodao je kako ga ne bi iznenadila moguća kaznena prijava, ali je siguran da će Faber 'ovaj rat izgubiti na legalan i institucionalan način, putem hrvatskog pravosuđa', za koje vjeruje da je neovisno.

Na novinarski upit hoće li se danas održati izborna skupština HDSSB-a u Podravskoj Moslavini, budući da je općinski načelnik Zdravko Šimara (HDZ) uskratio uporabu Mjesnog doma, s obrazloženjem da se prostorije uređuju, Glavaš je kazao kako će se skup, koji je prijavljen policiji, održati, ali na otvorenu prostoru.

Načelniku Šimari zahvalio je na takvoj odluci, 'koju je donio u ime HDZ-a', ocijenivši da zabrana političkog skupa nakon 20 godina izgradnje demokracije najbolje govori o HDZ-u kao političkoj stranci i mentalnom sklopu na kojemu ta stranka gradi svoju politiku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene