Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRIZA U KONCERNU

Dobavljači nastavljaju isporuku robe Agrokoru, i još 9 važnih stvari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo kronološki pregleda najvažnijih jučerašnjih zbivanja vezanih uz krizu u koncernu Agrokor, od imenovanja budućeg novog šefa do insajderskog izvještaja o poslovanju Agrokor Grupe i sastanaka s dobavljačima.

Kriza u najvećem hrvatskom koncernu, Agrokoru, već tjednima tema je svih medija. Situacija se svakog dana mijenja, no po zbivanjima koja su se odvijala tijekom jučerašnjeg dana, odnosno pri njegovu kraju, čini se da bi moglo doći do određenog smirivanja situacije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović Turbulentni odnosi Plenković i Milanović prvi put zajedno nakon izbora: I moćni avioni bili su predmet spora Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Donosimo vam kratak kronološki pregled jučerašnjih zbivanja vezanih uz Agrokor Grupu.

1. Antonio Alvarez III. novi čelni čovjek Agrokora

Iz vrha Sberbanke jučer je ujutro potvrđeno kako će novi čelni čovjek Agrokora biti Antonio Alvarez III. Alvarez je izvršni direktor za restrukturiranje u Europi u konzultantskoj kući Alvarez & Marsal i pjevač dance glazbe u bendu A3.

Naime, u sklopu tzv. standstill ugovora koji je Agrokor potpisao s vjerovnicima određena je funkcija Chief Restructuring Officera, ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. Razgovori s potencijalnim kandidatima trajali su cijeli tjedan. Konzultantsku kuću Alvarez & Marsal ruski je Sberbank nedavno angažirao za osmišljavanje izlazne strategije u Agrokoru.

Alvarez već niz godina radi u privatnim i javnim kompanijama diljem Europe - od Velike Britanije, preko Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Nizozemske, Luksemburga, Švicarske, Finske, Estonije i Rumunjske.

2. Petrov o preuzimanju upravljačkih prava

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak kako Zakon o sistemskim tvrtkama koji u srijedu ujutro ide u saborsku raspravu služi kako bi se sačuvao gospodarski sustav i radna mjesta dodavši kako će se on aktivirati ako bude trebalo, ali i kako se još uvijek traži način da država ima mogućnost preuzimanja upravljačkih prava i ako se Ivica Todorić s time ne složi.

"Ako gospodin Todorić ima pravo zbog prijašnjih političara ucjenjivati i da cijelu državu, odnosno hrvatski gospodarski sustav, drži taocem, onda se može barem pokazati kako smo pred zakonom svi isti", kazao je Petrov.

3. DNEVNIK.hr donosi insajderski izvještaj o Agrokoru

Agrokor Grupa, koja može sudbinski utjecati na hrvatsko gospodarstvo, bila je uoči krize predmetom analize stranih banaka. DNEVNIK.hr jučer je objavio insajderski izvještaj koji pokazuje u kakvom je doista stanju cijeli koncern.

Nakon što je prošlog tjedna objavljena izjava Jurija Solovjeva, prvog zamjenika izvršnog direktora ruske banke VTB, koji je ustvrdio da su problemi u Agrokoru nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga, DNEVNIK.hr-u javila se osoba koja je nedavno (netom prije izbijanja krize) sudjelovala u analizi financijskih izvještaja Agrokor Grupe, a koju su zatražile strane banke (podaci poznati redakciji).

4. Sastanak premijera Plenkovića s dobavljačima

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, sastao se s predstavnicima Agrokorovih dobavljača, a nakon sastanka je rekao da Vlada radi na smirivanju ozračja. Josip Budimir, član Uprave Francka, istaknuo je da dobavljačima ne odgovara dinamika provedbe standstill aranžmana.

"Vodimo dijalog i s kompanijom i s dobavljačima i s predstavnicima kreditora, dakle banaka", kazao je Plenković nakon sastanka s predstavnicima 20-ak najvećih Agrokorovih dobavljača.

"U ovome trenutku Vlada želi podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora svih zainteresiranih aktera, dakle od same kompanije pa do predstavnika vjerovnika, koji uključuju i kreditore, banke i dobavljače, i domaće i inozemne, s obzirom da je Agrokor kompanija koja ima rasprostranjenu poslovnu djelatnost u nizu zemalja našega okruženja. Takav dogovor, koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje, dostupnost svježe likvidnosti i novca, koji bi omogućio redovito poslovanje i izvršavanje barem dijela akumuliranih obveza prema dobavljačima, sigurno da bi bio najbolji potez koji akteri na funkcionirajućem tržišnom gospodarstvu i slobodnom tržištu kakvo ima Hrvatska mogu postići i mi bismo ga vrlo rado podržali", rekao je premijer nakon sastanka s dobavljačima, koji su oni sami inicirali.

5. Petrov o ministru Zdravku Mariću i povezanosti s Agrokorom

Predsjednik Sabora i Mosta Božo Petrov rekao je da ministar financija Zdravko Marić, koji je u Vladu došao iz Agrokora, u ovom trenutku uživa podršku Mosta, no volio bi da se ispitaju "sve okolnosti" oko njega.

"S obzirom na posao koji je on obavljao i ono što govori da je obavljao, to nema direktne veze s onim što su govorile ruske banke i onim što se događa", rekao je Petrov u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".

6. Analiza Mislava Bage: Još se ne zna stvarni dug Agrokora

Agrokor ima više od 8000 dobavljača, a mnogi od njih javno su rekli da su uzimali kredite u ime Agrokora budući da se Agrokor više nije mogao zaduživati kod hrvatskih banaka. Cijela situacija nalikuje na igru mačke i miša u kojoj HNB traži tvrtke koje su, tvrdeći da uzimaju za sebe, uzimali kredite za Agrokor.

Takvo ponašanje dovelo je i javnost i financijsko tržište u situaciju u kojoj se ne zna koliki je stvarni dug Agrokora, zbog čega moramo čekati da se napravi dubinska analiza te podvuče crta kako bismo vidjeli tko i kako će te dugove otplatiti, kazao je reporter Nove TV Mislav Bago.

''Stječe se dojam da bi prije svega dobavljači htjeli da Vlada uđe u Agrokorov toranj i da Vladin povjerenik bude taj koordinator, koji će utvrditi dug i nakon toga odrediti način na koji će se to početi vraćati, a ne da to rade banke. Dobavljači naime strahuju od dvostrukog aktiviranja mjenica, odnosno da bi im banke mogle ponovno poslati istu mjenicu za robu koju su već isporučili Agrokoru."

Sve o začaranom krugu dugovanja u Agrokoru možete pročitati OVDJE.  

7. Roglić: "Ne vjerujem da će porezni obveznici spašavati Agrokor"

Reporter Nove TV Mislav Bago o krizi u Agrokoru razgovarao je s poduzetnikom Brankom Roglićem, vlasnikom Orbica. Roglić je kazao kako je ovo zapravo početak restrukturiranja Agrokora, a na pitanje postoji li bojazan da će porezni obveznici na kraju sudjelovati u spašavanju dijelova koncerna Agrokor, odgovara: "To ne bi bilo dobro. Porezni obveznici nemaju nikakve veze s privatnom kompanijom i to bi bilo vrlo nerealno za očekivati. Siguran sam da je to nerealno za očekivati, ali u nas se sve može dogoditi".

Dodao je i kako su banke sukrivci za ovu situaciju, jer su kreditirale Agrokor iznad potrebe, i morale bi podnijeti određene troškove. Istaknuo je i kako u svemu zasigurno ima i kaznene odgovornosti.

8. Šonje: "Restrukturiranje Agrokora može donijeti i nešto dobro"

Gost Dnevnika Nove TV na temu krize u Agrokoru i restrukturiranja tog koncerna bio je i ugledni hrvatski ekonomski analitičar Velimir Šonje.

"U ovako kompleksnoj organizaciji kao što je Agrokor, restrukturiranje će uključivati i moguće instrumente koji su poznati u okviru onog što zovemo korporativno restrukturiranje. Dakle tu će sigurno biti i prodaja tvrtki i pripajanja i spajanja tvrkti, i restrukturiranja poslovanja, promjene proizvodnog asortimana.

Nema sumnje da je cijeli koncern i dio većih i srednjih dobavljača Agrokora pred poslovnim restrukturiranjem, no po mom mišljenju to poslovno restrukturiranje može donijeti i nešto dobro, jednu zdraviju gospodarsku strukturu."

9. Novotny: "Standstill aranžman omogućuje primirje"

"Stabilizacija Agrokora i svih njegovih poduzeća zahtjevat će minuciozan, uporan, temeljit i dugotrajan rad na pripremi jednog plana restrukturiranja koji bi se mogao provesti, nadamo se, u što je kraćem mogućem vremenu. Ovaj aranžman omogućuje primirje", rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny komentirajući standstill ugovor između banaka i Agrokora. I ostali financijski vjerovnici pozvani su pridružiti se tom ugovoru.

Vezano uz novog upravitelja Agrokora Antonija Alvareza III., kojemu će pripasti teški zadatak restrukturiranja, Novotny dodaje: "Dok se ne napravi nekakav plan restrukturiranja i vlasničkoga preustroja, odnosno promjena u ovlaštenjima i odgovornostima postojeće uprave, takav strani savjetnik ili menadžer ne može imati nikakve izvršne ovlasti".

10. Dobavljači dogovorili nastavak isporuke robe Agrokoru

Prema neslužbenim informacijama koje je jučer navečer doznala reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović, većina dobavljača dogovorila je nastavak isporuke robe te se trebaju dogovoriti i oko deblokiranja tvrtke. Očekuje se i dalje hoće li i oni potpisati standstill sporazum.

"Zasad čitav sustav na životu drže isključivo dobavljači", poručio je Josip Budimir iz Francka nakon još jednog sastanka te poručio kako je krug dobavljača sada proširen na njih 50-ak. Dodao je i kako dobavljači i dalje isporučuju robu te da se u tom smislu ništa nije promijenilo. Uputio je apel i drugim dobavljačima da ne idu u prisilnu naplatu potraživanja.

Dodao je i da vjeruje kako se samo kroz institucionalan način može čitav sustav postaviti na zdrave noge, bilo da je riječ o standstill aranžmanu ili zakonu ("lex Agrokor") koji je poslan u saborsku proceduru. Istaknuo je i kako jedino dobavljači više ne rade po procedurama, jer da se to dogodi, svaki razgovor postao bi suvišan.

Budimir je naglasio kako žele da se maknu blokade i da se nastavi s isporukom roba te da banke poštuju zahtjeve dobavljača i uliju dodatnu likvidnost, kao i da se uredno podmiruju nove obveze, a stare da se servisiraju u dogovorenim rokovima. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene