Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Još se ne zna stvarni dug Agrokora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza u Agrokoru se nastavlja, a trenutnu situaciju s Markovog trga je za Vijesti Nove TV komentirao Mislav Bago, kao i to žele li dobavljači aktiviranje takozvanog "Lex Agrokora".

Da su u Hrvatskoj narodnoj banci predvidjeli moguću krizu Agrokora svjedoči uredba o zabrani izloženosti 25 posto temeljnog kapitala svih banaka spram Agrokora. Iako ne može ulaziti u odnose Agrokora i njegovih dobavljača, HNB je ovom uredbom vjerojatno neke od hrvatskih banaka spasio od sanacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za spašavanje ostalo 137 dana Doznajemo: Vlada planira izmijeniti lex Agrokor Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) IZVANREDNA SJEDNICA VLADE Plenković objavio: Novi Vladin povjerenik za Agrokor je Fabris Peruško, a njegova zamjenica Irena Weber

Agrokor ima više od 8,000 dobavljača, mnogi od kojih su javno rekli kako su uzimali kredite u ime Agrokora budući da se Agrokor više nije mogao zaduživati kod hrvatkih banaka.

Cijela situacija nalikuje na igru mačke i miša u kojoj HNB traži tvrtke koje su, tvrdeći da uzimaju za sebe, uzimali kredite za Agrokor.

Takvo ponašanje dovelo je i javnost i financijsko tržište u situaciju u kojoj se ne zna koliki je stvarni dug Agrokora zbog čega moramo čekati da se napravi dubinska analiza te podvuće crta kako bismo vidjeli tko i kako će te dogove otplatiti.

Dobavljači podupiru upletanje Vlade

''Stječe se dojam da bi prije svega dobavljači htjeli da Vlada uđe u Agrokorov toranj i da Vladin povjerenik bude taj koordinator, koji će utvrditi dug i nakon toga odrediti način na koji će se to početi vraćati, a ne da to rade banke.

Dobavljači naime strahuju od dvostrukog aktiviranja mjenica, odnosno da će bi im banke mogle ponovno poslati istu mjenicu, za robu koju su već isporučili Agrokoru.

Zašto to banke rade? Vrlo jednostavno, zato što Agrokor nema novca pa se banke žele naplatiti od dobavljača.

Dobavljači trenutno funkcioniraju u vrlo otežanim uvjetima. Neki kažu da mogu izdržati tjedan, dva ili tri tjedna, ali uistinu im treba taj svježi kapital, novac. Nikako im nije prihvatljiva činjenica da po drugi put plaćaju istu mjenicu, ovaj put bankama, koje su sudjelovale u hazarderskim igrama s Agrokorom, izdavajući mjenice.

Tu su u ovom trenutku, Andrej Plenković i većina dobavljača na istoj strani, no naravno ostaje pitanje kako i na koji način će se banke postaviti, jer i one imaju svoje uvjete.

Ivica Todorić prenio je svoje upravljačke ovlasti na banke tako da je Vladin manevarski prostor u ovom trenutku manji od onog banaka.''

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene