Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRUČNJAK IZ RUSKE BANKE VTB:

"Problemi Agrokora nastali su zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će s kreditorima Agrokora potpisati sporazum o miravanju obveza. "To će mirovanje biti relativno kratko, tjedan dana ili mjesec, ne godinu dana. Moguće su i promjene vlasničke strukture, nastavno na restrukturiranje duga", istaknuo je Jurij Solovjev iz banke VTB.

Hrvatska Vlada i skupina kreditora visokozadužene hrvatske prehrambene i maloprodajne grupe Agrokor namjeravaju ovog tjedna potpisati sporazum o mirovanju obveza, kazao je novinarima prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske"

"To će mirovanje biti relativno kratko, tjedan dana ili mjesec, ne godinu dana. Moguće su i promjene vlasničke strukture, nastavno na restrukturiranje duga", istaknuo je Solovjev. VTB je Agrokoru plasirala oko 300 milijuna eura.

Solovjev je dodao da su se kreditori okupili na čelu sa Sberbankom, najvećim kreditorom Agrokora, te očekuju da će biti izrađen plan restrukturiranja duga. Kao jednu od mogućnosti za smanjenje duga vide i prodaju dijelova koncerna Agrokor.

Rekao je i da bi skupina kreditora mogla Agrokoru osigurati kratkoročnu likvidnost. "Lokalna razvojna banka mogla bi također dati jamstva dobavljačima da nastave s isporukom robe. Moguća je kombinacija kratkoročnog financiranja... i podrške Vlade", pojašnjava Solovjev, prenosi Reuters

Cijeli je niz zahtjeva koje je Agrokor dužan ispuniti, uključujući odlazak trenutnog menadžmenta koji ga je doveo u sadašnju situaciju, rekao je Solovjev za rusku agenciju RNS (Rambler News Service).

"Kompaniji je više od svega neophodno jačanje menadžmenta, u kojem će biti predstavnici države i kluba kreditora. Tražimo menadžere profesionalce sa svjetskim referencama, specijaliste za izlazak iz krizne situacije", rekao je Solovjev.

Po njegovim riječima, problemi u kompaniji nastali su zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment, i to u dužem vremenskom razdoblju. "To je dovelo do toga da se dug skupljao, a nije se nigdje prikazivao", rekao je Solovjev i naglasio kako će u Upravu Agrokora ući "profesionalci s globalnom reputacijom i razni specijalisti".

Tijekom dana oglasili su se i iz Agrokora, i to kratkim priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti.

"Agrokor će uskoro izići s objavom koja će biti vezana uz sve relevantne činjenice, trenutno stanje i buduće korake kompanije. Ne bismo komentirali razne zaključke i vizije o budućnosti Agrokora".
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene