Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se potpisivanje sporazuma

Završio sastanak dobavljača Agrokora, dogovoren nastavak isporuke robe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema neslužbenim informacijama koje doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović, dobavljači su dogovorili, u većini nastavak isporuke robe, te se trebaju dogovoriti i oko deblokiranja tvrtke. Očekuje se i dalje hoće li potpisati standstill sporazum.

Sastanak dobavljača počeo je u 18 sati na zagrebačkom Žitnjaku, nakon što su se ranije tijekom dana sastali s premijerom Andrejom Plenkovićem. Završio je nešto prije 20 sati.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..." Andrej Plenković Izjava predsjednika HDZ-a Plenković o odgodi operacija na dan izbora i padu Milanovićeve popularnosti: "Kršitelj Ustava je vulgaran i vrijeđa. Ljudi to ne vole"

U izjavi nakon sastanka direktor Dukata Alen Fontana rekao je da je na sastanku sudjelovalo oko 50 dobavljača, uključujući i male dobavljače.

Svi sudionici su se složili kako što prije mora doći do rješenja, ali još nisu postigli konsenzus oko načina deblokade računa.

Dobavljači ne vide drugog rješenja osim upletanja države, ali su rekli kako bi pristali na bilo koje rješenje koje bi dovelo do deblokade računa. Također su istaknuli kako su mjenice samo jedan od problema.

'Hrvatska poljoprivredna komora je uputila u ponedjeljak apel Vladi, da uzmu u obzir male dobavljače Agrokora, kad su u pitanju pregovori, jer je to najranjivija skupina, istaknuo je Matija Brlošić, šef HPK. "Mi se nadamo da će Vlada i Agrokor shvatiti male dobavljače i da su oni brojčano veliki, ali s obzirom na sva potraživanja da su oni najmanja skupina po financijskom iznosu", poručio je Brlošić.' Josip Budimir iz Francka obratio se novinarima nakon sastanka dobavljača u ponedjeljak popodne na zagrebačkom Žitnjaku. Poručio je da je krug pregovora dobavljača proširen na njih oko pedesetak sad. Dodaje da su o svemu izvijestili ostale dobavljače o stanju pregovora s bankama i standstill aranžmanu te svojim uvjetima koje bi kao dobavljači postavili za pregovarački stol.

"I dalje smo jedinstveni u svojim zahtjevima prema bankama", poručio je Budimir.

Dogovor s obje strane bio je da se prošire krugovi, s jedne strane banka koje bi pristupile standstill aranžmanu te dobavljača, s druge strane, koji bi prihvatili dogovorene uvjete.

Budimir je naglasio kako dobavljači i dlaje isporučuju robu te da se u tom smislu ništa nije promijenilo te izrazio nadu u brz dogovor s bankama. Zasad čitav sustav na životu drže isklljučivo dobavljači, poručio je Budimir te rekao da se nada kako će se to vrlo uskoro promijeniti. Uputio je apel i drugim dobavljačima da se tako ponašaju i ne idu u prisilnu naplatu potraživanja.

Dodao je da vjeruje da se samo kroz institucionalan način može čitav sustav postaviti nazad na zdrave noge, bilo da je riječ o standstill aranžmanu ili Zakonu (Lex Agrokor) koji je poslan u saborsku proceduru.

Dodao je da jedino dobavljači više ne rade po procedurama, jer da se to dogodi, svaki razgovor postao bi suvišan, poručio je Budimir na pitanje o sudjelovanju Vlade u tom dogovaranju. Naglasio je da žele da se maknu blokade i da se nastavi s isporukom roba te da banke poštuju zahtjeve dobavljača i uliju dodatnu likvidnost i da se zapravo uredno podmiruju nove obveze, a stare da se servisiraju u dogovorenim rokovima.

Budimir je naglasio da su dobavljačima prihvatljiva oba modela - i standstill aranžman i zakonsko rješenje ali pod uvjetom da se brzo donesu i da budu funkcionalni.

Generalni direktor Dukata, Alen Fontana, dodao je kako se dobavljači nisu na sastanku u ponedjeljak uspjeli usuglasiti o deblokadama. Ponovio je samo da jedino dobavljači u čitav sustav trenutno upumpavaju novac, no da to neće biti u mogućnosti dugo provoditi.

Fontana je izrazio nadu da će do kraja tjedna dobiti konstruktivne odgovore na njihove zahtjeve od strane banaka.

Što se deblokade računa Agrokora tiče, Budimir je ponovio da je jedino rješenje dobrovljna deblokada putem standstill aranžmana koji bi skupio kritičnu masu potpisnika ili zakonsko rješenje.

Interes dobavljača

U interesu dobavljača Agrokora je da se taj sustav 'resetira', ali da nastavi funkcionirati, a dobavljači će mu u najvećoj mjeri nastaviti isporučivati robu kako bi sa svoje strane omogućili njegovo stabiliziranje, stavovi su najvećeg dijela dobavljača.

Podsjećamo, Plenković je nakon tog sastanka istaknuo da Vlada intenzivno radi na smirivanju ozračja u javnosti glede situacije u Agrokoru te da želi podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora i omogućiti kvalitetno restrukturiranje i dostupnost svježe likvidnosti.

"Vodimo dijalog i s kompanijom i s dobavljačima i s predstavnicima kreditora, dakle banaka", kazao je Andrej Plenković na početku konferencije za novinare nakon sastanka s predstavnicima 20-tak najvećih Agrokorovih dobavljača.

Podsjetio je da je Vlada pripremila nacrt zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, takozvani lex Agrokor, o kojem se Sabor raspravljati u srijedu.

"Vlada Republike Hrvatske želi podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora svih zainteresiranih aktera, dakle od same kompanije pa do predstavnika vjerovnika, koji uključuju i kreditore, banke i dobavljače, i domaće i inozemne, s obzirom da je Agrokor kompanija koja ima rasprostranjenu poslovnu djelatnost u niz zemalja našega okruženja. Takav dogovor, koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje, dostupnost svježeg likvidnosti i novca, koji bi omogućio redovito poslovanje i izvršavanje barem dijela akumuliranih obveza prema dobavljačima, sigurno da bi bio najbolji potez kojeg akteri na funkcionirajućem tržišnom gospodarstvu i slobodnom tržištu kakvo ima Hrvatska mogu postići i mi bismo ga vrlo rado podržali", rekao je premijer nakon sastanka s dobavljačima koji su oni sami inicirali.

Pritom je apelirao da se "prigodom pronalaženja takvog rješenja na odgovarajući način uzmu u obzir svi akteri, i to na pravičan način, od najvećih do najmanjih dobavljača."

Predstavnik dobavljča, Josip Budimir iz Francka, rekao je kako njima ne odgovara dinamika provedbe postignutog standstill aranžmana te da smatraju da im treba "lex Agrokor".

Budimir je pojasnio kako su dobavljači inicirali sastanak kako bi Vladu informirali o rezultatima pregovora koje su vodili s bankama s kojima su "dostigli određenu razinu suglasnosti, ostalo je još nekoliko pitanja za raspraviti tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana", ali i da su "ukazali na žurnost postizanja održivog rješenja".

"U tom kontekstu dali smo podršku inicijativi Vlade da se usvoji zakon", istaknuo je Budimir. Po njegovim riječima, time bi se osigurao institucionalni okvir da se riješi problem blokade računa koncerna, ali i osigurala sva buduća potraživanja za isporučenu robu i plasirane proizvode potrebne za revitalizaciju gospodarskih aktivnosti, ne samo trgovačkih kuća u koncernu, nego i njihovih proizvođača, koji su, kako je rekao, također u nezahvalnoj situaciji.

"Obzirom da nam je vrijeme ključni faktor, a proces zaključena standstill aranžmana ima svoju proceduru i troši vrijeme preko granice koju mi smatramo da je prihvatljiva (...) tražili smo da sve tri strane u procesu – i banke kao vjerovnici sa svojim kreditnim aranžmanima, i dobavljači za isporučenu robu i država koja je i u dvostrukoj ulozi kao vjerovnik za porezne obveze, ali i kao regulator, zajednički djelujemo u cilju rješenja. Svi imamo identičan interes, nemamo svi iste pozicije, a u mjeri u kojoj se naši interesi ne poklapaju imamo obavezu uskladiti ih kako bi ovaj ultimativni cilj bio što je moguće prije ostvaren", naglasio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene