Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Agrokoru

Sve što trebate znati o začaranom krugu dugovanja u Agrokoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte kako izgleda začarani krug dugovanja u slučaju Agrokor, u kojem svatko vuče na svoju stranu.

Prvi korak za rasplet krize je standstill sporazum Agrokora s bankama. One bi trebale osigurati svjež novac za stabilizaciju poslovanja, uvodi se moratorij na stara dugovanja, restrukturiranje preuzima strani stručnjak.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka Daniel Markić (Foto: Dnevnik.hr) Odjeci iskaza bivše potpredsjednice Vlade Uskoku Ravnatelj SOA-e: "Dalić nije mogla niti je tražila sigurnosnu provjeru skupine Borg"

Drugi korak još je neizvjestan - čeka se sporazum između banaka i dobavljača. Dobavljači bi trebali povući prisilne naplate duga prema Agrokoru, pristati na obročno vraćanje duga, a novi rokovi plaćanja bi se smanjili na 30 dana. Dobavljači traže i svog predstavnika u upravi.

Koncern Agrokor dobavljačima duguje - čuli ste već - oko 16 milijardi kuna za robe i usluge. No, dio tog duga odnosi se na zadužnice i mjenice. Mjenice su izdavali sami dobavljači kako bi osigurali plaćanje zbog dugih rokova čekanja. Agrokor ih je potvrđivao i dobavljači su mjenice prodavali faktoring kućama i bankama koje su tako postale vlasnik duga.

Problem za dobavljače jest to što zbog poslovanja s mjenicama, banke žele naplaćivati dugove po tim mjenicama od dobavljača. Dobavljači pak traže da se sporazumom taj dug prebaci opet na Agrokor. Od Vlade kao neovisnog promatrača traže pomoć. Da se deblokiraju Agrokorove tvrtke kako bi se regulirao novčani tijek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene