Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda sutra

Traži se 40 godina zatvora za Mišića: Stravični detalji tužiteljstva zgrozili sve u sudnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo je zatražilo maksimalnu 40-godišnju zatvorsku kaznu za 28-godišnjeg Edija Mišića.

Zbog teškog ubojstva meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano (31) u kolovozu prošle godine u Park šumi Marjan tužiteljstvo je zatražilo maksimalnu 40-godišnju zatvorsku kaznu za 28-godišnjeg Edija Mišića, dok njegova obrana smatra da ga treba osloboditi ili mu barem ublažiti optužnicu.

Pročitajte i ovo Mjesto na kojemu je ubijen 22-godišnjak u Splitu - 1 Ubojstvo u Splitu Ubojici 22-godišnjaka iz Splita određen jednomjesečni istražni zatvor Prosvjed u Splitu - 5 SRIJEDA ISPRED SUDA Splićani u šoku, idu u prosvjed: "Zagreb ima svog Luku, Split sada ima svog. Koji grad je idući?"

Tužiteljica Julijana Stipišić je u svojim završnim riječima od suda zatražila da Mišića kazni najvećom predviđenom zatvorskom kaznom jer je počinio teško ubojstvo na osobito okrutan način. Uz to je zatražila i da mu se produlji istražni zatvor jer se radi o opasnoj osobi koja bi mogla ponoviti kazneno djelo.

>> Presuda za ubojstvo Selene do kraja tjedna: 'U karijeri nisam vidjela drastičniji slučaj!'

'Mene je dirnuo način na koji je optuženik nakon ubojstva Selenu pokopao s glavom okrenutom zemlji, duboko zabijenom u tlo, dignute haljine i spuštenih hlačica kupačeg kostima. Prekrio ju je sa dva kamena težine 20 i 40 kilograma. Sve je to odradio s takvom smirenošću i preciznošću što se moglo vidjeti na terenu', kazala je tužiteljica Stipišić.

Dodala je da su tijekom dokaznog postupka sva vještaćenja potvrdila da je upravo Mišić počinitelj tog okrutnog ubojstva, a s obzirom da je po struci ekološki tehničar vrlo je dobro znao izabrati nepristupačan prostor na kojemu će počiniti zločin i tamo pokopati žrtvu kako bi prikrio tragove.

'Motiv ovoga ubojstva je bio seksualne prirode, no zbog truležnih promjena na tijelu ubijene djevojke nikada nećemo doznati točno stanje stvari. Mislim da je Selena trpjela veliki strah i bolove kada je napadnuta, vezana, a potom i ubijena. Što o svemu misli optuženik je pokazao na sudu gdje je cijelo vrijeme gledao u pod i nije ga bila briga. Valjda to dovoljno govori o njemu samome', kazala je Stipišić.

Ustvrdila je i da do sada nije naišla na takav težak i monstruozni zločin. 'Ne samo u Splitu ili u našoj županiji već i u cijeloj Hrvatskoj. Nitko nikada nije strankinji ovako gotovo odrubio glavu', zaključila je tužiteljica.

Branitelj optuženog Mišića splitski odvjetnik Frane Gorjanc zatražio je da sud oslobodi njegova branjenika. No, odluči li sud da je počinio kazneno djelo za koje ga se tereti smatra da bi se trebalo raditi o 'običnom' ubojstvu za koje je zapriječena znatno manja kazna od najviše 15 godina. 'Moj je branjenik neosuđivana osoba pa molim sud da to uzme u obzir i pusti ga iz istražnog zatvora', rekao je Gorjanc.

Brat ubijene Selene, Emmanuel je sudu izjavio da su svi dokazi studiozno pregledani, jasni i precizni te da govore u prilog tome da je Edi Mišić ubio njegovu sestru. Složio se sa svim što je u završnoj riječi kazala tužiteljica te dodao da je njegova sestra ubijena na okrutan način zbog čega smatra da je 40 godina zatvora realna kazna.

Optuženi Edi Mišić, baš kao i pri završetku dokaznog postupka kada je rekao da nije kriv, ni danas nije ništa želio govoriti. Tek je sudskom vijeću kazao da ostaje pri svemu što je izjavio njegov branitelj.

Presuda se očekuje sutra u 13 sati.

'Najdrastičniji slučaj'

Na suđenju Mišiću za okrutno ubojstvo meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano, podsjetimo, jučer je svjedočila sudsko-medicinska vještakinja Marija Definis-Gojanović. Istaknula je da joj je to u 20 godina karijere najdrastičniji slučaj.

Selene Macedo Graciano ubijena je 22. kolovoza 2012. godine na Marjanu kada ju je, prema optužnici, Mišić u šumi presreo i okrutno je ubio. Prvo ju je zaskočio dok je šetala šumom, potom joj vezao usta i ruke te je odnio do zida, položio na zemlju, razodjenuo i kuhinjskim nožem zarezao po vratu.

Djevojka je iskrvarila, a tijelo je prekrio zemljom, granjem i kamenjem. Spasitelji su je pronašli tek trećeg dana nakon nestanka.

U dosadašnjim raspravama na sudu saslušani su brat ubijene Meksikanke Emmanuel, otac i brat optuženog Mišića, policijski službenik koji je obavio očevid na mjestu pronalaska ubijene turistkinje, sudski vještaci za neurologiju i psihijatriju te vještak balističar iz Centra za forenzička vještaćenja 'Ivan Vučetić' iz Zagreba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene