Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačno dokazano?

'Vjerujemo da imamo česticu crne materije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici vjeruju kako su po prvi puta u ljudskoj povijesti, otkrili česticu tamne materije, ističe nekolicina laboratorija iz SAD-a.

Vjeruje se kako čak 90 posto mase svemira čini tamna materija, a ukoliko se potvrdi ovo otkriće znanstvenika, ono bi moglo uvelike promijeniti naše shvaćanje o tome na koji način se formiraju galaksije. Tamnu materiju ne može se vidjeti golim okom, no znanstvenici pretpostavljaju kako ona postoji zbog gravitacijskog polja koje širi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZVJEŠĆE EUROPSKE AGENCIJE ZA OKOLIŠ Iako je karantena poboljšala situaciju, jedan je hrvatski grad treći najgori u Europi po kvaliteti zraka Slika nije dostupna Kreće potraga za malim asteroidima ubojicama

>> Objavljen najjači dokaz o postojanju tamne materije

Pronalazak tamne materije objasnio bi 'nedostatak svemirske mase', a na taj način bi se ujedno i objasnilo zašto galaksije rotiraju njihovim trenutnim brzinama. Eksperiment, koji je izveden na oko 800 metara dubine u jednom rudniku u američkoj saveznoj državi Minnesoti, bio je fokusiran na pronalazak takozvanih WIMP-sa (Weakly Interacting Massive Particles), odnosno tromih masivnih čestica, za koje znanstvenici vjeruju da su sastavni dio tamne materije.

'Potencijalno vrlo uzbudljivo otkriće'

U eksperimentu nazvanom Cryogenic Dark Matter Search (CDMS), koristio se ultra-hladni germanium i silikonski detektori, na već spomenutoj dubini ispod površine i daleko od kozmičkog zračenja, koje bi otkrivanje WIMPsa učinilo nemogućim. Šef eksperimenta Dan Bauer tvrdi kako je njegov tim otkrio dvije čestice sa svim očekivanim karakteristikama crne materije, no upozorava kako postoji i 25 posto šanse da se radi o subatomskim česticama, koje odašilju signale, koje njegov tim bilježi, u potrazi za tamnom materijom.

Ovo otkriće za teoretičara Craiga Hogana je 'potencijalno vrlo uzbudljivo', piše Daily Mail. On je zaključio kako bi još tri do četiri detekcije WIMPsa i njihove interakcije, u narednih nekoliko godina, zasigurno bio nepobitan dokaz da tamna materija postoji. 'Bila bi to velika transformacija u našoj znanstvenoj praksi. Imali bi smo sasvim novi oblik materije za proučavanje', istaknuo je Hogan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene