Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Objavljen najjači dokaz o postojanju tamne materije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimka golemog prstena tzv. tamne materije, koju je snimio svemirski teleskop Hubble, a koju su u utorak objavili stručnjaci iz NASA-e i ESA-e, predstavlja najjači dokaz do sada da ta 'fantomska' svemirska tvorevina doista postoji.

Znanstvenici vjeruju da je prsten tamne materije nastao tijekom gigantskog sudara dviju galaksija udaljenih 5 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje.

Pročitajte i ovo Sudar u Buzinu - 2 Kombi oduzeo prednost Opelu Sudar u Buzinu: Hitna prevezla jednu osobu u bolnicu Slika nije dostupna Foto: Dramatični sudar galaksija

- To je definitivno najbolji dokaz o postojanju te misteriozne stvari, rekao je Myungkook James Jee sa Sveučilišta John Hopkins.
 
Tamna materija jedna je od najintrigatnijih tema među znanstvenicima koji se bave proučavanjem svemira.

Naime, izračunima je ustanovljeno da ukupna količina sve poznate, 'obične' materije (o kojoj se opet premalo zna, ali ju barem nedvosmisleno osjećamo, a shvaćamo i velik dio njenog ponašanja i svojstava) čini maksimalno 15 posto ukupne težine svemira, što je daleko premalo da bi se svemir održao 'na okupu'.

Znanstvenici stoga vjeruju da preostalih 85 posto čini ta misteriozna tamna materija, čija gravitacija tako sprječava da se svemir naprosto rasprši. 

Tamna materija, kao što joj i samo ime kaže, ne može se vidjeti izravno i ne reflektira svjetlost. No, znanstvenici su zaključili na njezino postojanje kada su zapazili da velika tamna područja u svemiru skreću, zakrivljuju putanju svjetlosti koju emitiraju udaljenije galaksije. Zaključili su kako je za to odgovorna jaka sila gravitacije tih 'oblaka' nepoznate i nevidljive materije koju su nazvali tamnom.

Znanstvenici nemaju nikakav podatak na temelju kojeg bi mogli zaključiti od čega se tamna materija sastoji, no nagađa se da se radi o nekoj vrsti čestice.  

- Ova snimka je doista uzbudljiva, naravno, ukoliko doista prikazuje to što mislimo da prikazuje. Zato i čekamo mišljenje drugih kolega, rekao je Richard Massey s kalifornijskog Instituta za tehnologiju. 

Hubble je još ranije snimio sudar dviju galaksija tijekom kojeg se pojavila tamna materija. Znanstvenici su načinili simulaciju jednog takvog sudara tijekom kojeg je došlo do 'mreškanja' tamne materija, njezinog izviranja i mreškastog širenja.
 
- Tako smo je i zapazili. Ona zauzima određen prostor i poprima određen oblik, u ovom slučaju prstena čiji oblik nastaje zahvaljujući tome što na mjesta ispunjena tamnom materijom zakrivljuju svjetlost udaljenijih galaksija. Tamo gdje bi svjetla moralo biti, a nema ga, mjesto je gdje se nalazi tamna materija, barem tako vjerujemo, pojasnio je Jee.
  
Još jedna okolnost znanstvenicima nameće nova pitanja.

Na dosadašnjim snimkama, naime, tamna materija nikad nije bila tako jasno odijeljena od 'normalne' materije, plinova i sadržaja galaksije iz koje proviruje. 

- Čini se da je tamna materija najuobičajenija stvar u svemiru, a mi o njoj ne znamo praktički ništa. To je više nego razočaravajuće, izjavio je Massey.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene