Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici uspjeli oživjeti mrtve stanice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici uspjeli su ostvariti jedan od najkontroverznijih prodora u istraživanju stanica. Uzevši stanice s mrtvog embrija uspjeli su ih pretvoriti u žive stanice. Nova bi tehnologija uskoro mogla izazvati revoluciju u liječenju pacijenata oboljelih od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, objavili su istraživači.

Osim toga nova bi otkrića mogla zaobići dosadašnje etičke debate o korištenju matičnih stanica, jer bi se one uzimale isključivo s mrtvih embrija. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nada za slijepe Novi pokušaji liječenja sljepoće Slika nije dostupna Odobrila Uprava za hranu i lijekove Prvi pacijent liječen s embrionalnim matičnim stanicama

'Ovo bi moglo napraviti preokret kod protivnika istraživanja i korištenja matičnih stanica jer živi embriji više ne bi trebali biti korišteni za istraživanja', izjavio je profesor Miodrag Stojković, voditelj istraživanja Centra za biologiju matičnih stanica u Newcastleu. 

No novi način korištenja matičnih stanica među znanstvenicima je također naišao na one koji ga ne odobravaju. Tvrde kako korištenje mrtvih stanica izaziva nove etičke dileme. 

'Kako znati kada je jedan embrio zaista mrtav', pita se Eric Meslin, ravnatelj Sveučilišnog centra za biotehnologiju u Indiani. 

Izlučene matične stanice iz embrija su premija za znanstvenika jer su sposobne pretvoriti se u bilo koju stanicu ili tkivo u tijelu. Mogle bi biti korištene za liječenje srčanih bolesti, dijabetesa i mnogih drugih oboljenja, tvrde zagovornici korištenja tehnologije matičnih stanica. 

No do sada je ta tehnologija sadržavala izlučivanje matičnih stanica iz živih embrija koji se uglavnom dobivaju na klinikama gdje parovi odlaze na umjetnu oplodnju. 

Stojković i njegov tim nude drugačije riješenje. Izbjegavanje korištenja živih embrija, te korištenja onih koji su umrli za vrijeme umjetne oplodnje. 

Prošle su godine Stojković i njegov tim uzeli 13 embrija u jako ranoj fazi razvoja koji su 'umrli' nakon kratkog vremena. Čekali su 24 sata kako bi utvrdili da se embriji zaista dalje ne razvijaju i započeli s eksperimentima. 

'Drugim riječima bili su mrtvi. No i dalje su imali kapacitet razvoja drugih stanica i tkiva, uključujući stanice jetre, bubrega i kože', objašnjava Stojković. 'Mislim da je ovo veoma važno otkriće. Ovakvo korištenje stanica alternativa je onom u kojem se koriste živi embriji. To bi trebalo uzeti kao alternativan izvor', dodaje Stojković.

No skupina znanstvenika protivnika tvrdi kako nije dokazano da su embriji zaista bili mrtvi, jer je takvo što teško utvrditi sa sigurnošću. Osim toga pitaju se kako možemo znati da je sve u redu sa stanicama ako je s embrijem nešto pošlo po krivu i izazvalo njegovo 'umiranje'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene