Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sjedinjenim Državama provedeno je liječenje prvog bolesnika s ljudskim embrionalnim matičnim stanicama u prvoj studiji koju je odobrila savezna Uprava za hranu i ljekove, priopćila je faramaceutska tvrtka Geron koja provodi to istraživanje.


Pacijentu koji je djelomično paraliziran zbog ozljede leđne moždine injektirani su milijuni embrionalnih matičnih stanica na mjesto ozlijede, navodi se u priopćenju korporacije Geron, iz Menlo Parka u Kaliforniji. Bolesnik je liječen u Shepherd Centru, bolnici u Atlanti specijaliziranoj za liječenje ozljeda kičmene moždine i mozga, navodi Geron.

Vezani članci KB Dubrava Otac mu je na kisiku u Dubravi, a s računa mu isparilo 10.000 kuna. Bolnica: "Sve stvari su popisane i zaprimljene, novčanika nije bilo" Slika nije dostupna 42 građana Paga doprinijelo spašavanju ljudskih života

Bolnica je jedna od sedam ustanova koje sudjeluju u istraživanju, prvenstveno usmjerenom na ispitivanje je li ta terapija sigurna. Liječnici također provode niz testova da se vidi pomaže li liječenje pacijentima.

U SAD-u je liječenje matičnim stanicama zakonski strogo ograničeno, pa neki pacijenti odlaze u druge zemlje po tu eksperimentalnu terapiju, primjerice u Kinu.

Studija Gerona označava prekretnicu u istraživanju matičnih stanica, koje se smatra jednim od najperspektivnijih područja razvoja medicine u zadnjih nekoliko desetljeća, ali ga prate proturječja jer se koriste stanice embrija preostalih u postupku umjetne oplodnje. (Hina)