Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobrila Uprava za hranu i lijekove

Prvi pacijent liječen s embrionalnim matičnim stanicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sjedinjenim Državama provedeno je liječenje prvog bolesnika s ljudskim embrionalnim matičnim stanicama u prvoj studiji koju je odobrila savezna Uprava za hranu i ljekove, priopćila je faramaceutska tvrtka Geron koja provodi to istraživanje.

Pacijentu koji je djelomično paraliziran zbog ozljede leđne moždine injektirani su milijuni embrionalnih matičnih stanica na mjesto ozlijede, navodi se u priopćenju korporacije Geron, iz Menlo Parka u Kaliforniji. Bolesnik je liječen u Shepherd Centru, bolnici u Atlanti specijaliziranoj za liječenje ozljeda kičmene moždine i mozga, navodi Geron.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko smije znati? Dali mu broj da nazove rodilište pa mu rekli da mu ne smiju otkriti - ništa. Liječnica: "Ljudi koji žele informacije nam prijete, a mi smo nezaštićeni" Slika nije dostupna Australci smiju klonirati ljudske embrije

Bolnica je jedna od sedam ustanova koje sudjeluju u istraživanju, prvenstveno usmjerenom na ispitivanje je li ta terapija sigurna. Liječnici također provode niz testova da se vidi pomaže li liječenje pacijentima.

U SAD-u je liječenje matičnim stanicama zakonski strogo ograničeno, pa neki pacijenti odlaze u druge zemlje po tu eksperimentalnu terapiju, primjerice u Kinu.

Studija Gerona označava prekretnicu u istraživanju matičnih stanica, koje se smatra jednim od najperspektivnijih područja razvoja medicine u zadnjih nekoliko desetljeća, ali ga prate proturječja jer se koriste stanice embrija preostalih u postupku umjetne oplodnje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene