Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nada za slijepe

Novi pokušaji liječenja sljepoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro pokušaji testiranja na ljudima, liječenja sljepoće metodom matičnih stanica.

Američka biotehnička kompanija, upravo je objavila kako je dala dozvolu da se započne sa ljudskim pokusima matičnih stanica za liječenje sljepoće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stvarnost, a ne fikcija POSTAT ĆEMO KIBORZI Radi se na računalu koje se ubrizgava u oko te daje ljudima 'super moći' Slika nije dostupna Muscae voliantes Kad zatvorite oči vidite crvolike oblike? Evo pojašnjenja

>> Prvi pacijent liječen s embrionalnim matičnim stanicama

>> Znanstvenici stanice kože pretvorili u krv

Naprednom tehnologijom matičnih stanica, pokušava se liječiti Stargardtovu distrofiju makule, bolest od koje boluje 25 tisuća ljudi samo u SAD- u, te može ostaviti svoje ‘žrtve’ potpuno slijepe. Ovo je tek drugi put, da je pokusno liječenje ljudskim matičnim stanicama odobreno.

Znanstvenik ove kompanije dr. Bob Lanter, potvrdio je da će se započeti sa ljudskim pokusnim istraživanjima ovoga tipa, prenosi BBC.

Inače, što se ove bolesti tiče, 'makula', koja se još naziva i 'žuta mrlja', nalazi se u blizini pozadine oka, te je ova mrlja velika tek nekoliko kvadratnih milimetara, ali zato omogućuje najvažnije vidne sposobnosti kao što su čitanje, razlikovanje boja… Kod degeneracije makule smetnja se nalazi na mjestu najoštrijeg vida, te za posljedicu ima to da se središnja oštrina vida oka potpuno ili djelomično gubi, te vid u sredini vidnog polja postaje zamagljen, iskrivljen ili pak samo tamna mrlja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene