Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uskoro pokušaji testiranja na ljudima, liječenja sljepoće metodom matičnih stanica.


Američka biotehnička kompanija, upravo je objavila kako je dala dozvolu da se započne sa ljudskim pokusima matičnih stanica za liječenje sljepoće.

Vezani članci Naočale KVIZ: Ove slike mnogima su otkrile da imaju loš vid ili zaslon, pokušajte pročitati sve riječi Slika nije dostupna POSTAT ĆEMO KIBORZI Radi se na računalu koje se ubrizgava u oko te daje ljudima 'super moći'

>> Prvi pacijent liječen s embrionalnim matičnim stanicama

>> Znanstvenici stanice kože pretvorili u krv

Naprednom tehnologijom matičnih stanica, pokušava se liječiti Stargardtovu distrofiju makule, bolest od koje boluje 25 tisuća ljudi samo u SAD- u, te može ostaviti svoje ‘žrtve’ potpuno slijepe. Ovo je tek drugi put, da je pokusno liječenje ljudskim matičnim stanicama odobreno.

Znanstvenik ove kompanije dr. Bob Lanter, potvrdio je da će se započeti sa ljudskim pokusnim istraživanjima ovoga tipa, prenosi BBC.

Inače, što se ove bolesti tiče, 'makula', koja se još naziva i 'žuta mrlja', nalazi se u blizini pozadine oka, te je ova mrlja velika tek nekoliko kvadratnih milimetara, ali zato omogućuje najvažnije vidne sposobnosti kao što su čitanje, razlikovanje boja… Kod degeneracije makule smetnja se nalazi na mjestu najoštrijeg vida, te za posljedicu ima to da se središnja oštrina vida oka potpuno ili djelomično gubi, te vid u sredini vidnog polja postaje zamagljen, iskrivljen ili pak samo tamna mrlja.