Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su koristeći se DNK-om katalogizirali i opisali stotinu novih vrsta morskih pasa i raža u australskim vodama i ustvrdili kako će to pomoći očuvanju morskih životinja i praćenju klimatskih promjena.


Više 90 novoimenovanih vrsta znanstvenici su identificirali 1994. u knjizi "Morski psi i raže Australije" ali one nisu bile i znanstveno opisane.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO: Svaki treći dan u Amazoni se otkrije nova vrsta Slika nije dostupna FOTO: Ovu ribu vidite po prvi put!

Nova imena i opise glavno znanstveno tijelo Australije objavit će u novom dopunjenom izdanju knjige 2009. godine. Organizacija Commonwealtha za znanstvena i industrijska istraživanja (CSIRO) je rekla da je katalogiziranje novih vrsta od ključne važnosti za određivanje politike spram morskih pasa i raža, koji se sporo množe i ranjivi su na pretjerani izlov. 

Znanstvenici CSIRO-a kažu da morski psi i raže igraju važnu ulogu u ekosustavu oceana i mogu biti pokazatelj klimatskih promjena.

"Njihova je populacija osjetljiva na zbivanja manjih razmjera i može biti pokazatelj promjena okoliša", rekao je vođa CSIRO-ove skupine Peter Last u izjavi kojom se najavljuje katalogiziranje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju