Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog klimatskih promjena izumiru pingvini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća pingvina smrzavaju se do smrti zbog hladnih oluja. Znanstvenici vjeruju da je broj Adelie pingvina opao za oko 80 posto, a ukoliko se taj trend nastavi ti će pingvini za deset godina potpuno izumrijeti.

Osim Adelie, zbog promjene klime su ugroženi i Emperor pingvini. Temperature na Antarktiku podigle su se za tri stupnja u posljednjih 50 godina, te im je sada prosjek -14,7 stupnjeva Celzijevih, a posljedica toga je mnogo češće padanje kiše nego snijega.

Pročitajte i ovo Hladna fronta dolazi do Hrvatske Poruke stižu na mobitele Snijeg, olujni vjetar, mećava, zapusi! Civilna zaštita upozorava na veliku promjenu vremena koja stiže noćas Ilustracija - 5 Dobro je znati Vozite se u ledenom autu na posao? Ovo morate odmah učiniti kako biste se brže zagrijali

Za Adelie pingvine je potrebno 40 dana da nakon rođenja razviju sloj perja koji ih štiti od vode. Stoga ih u tom periodu štite roditelji, ali kada oni odu po hranu ili ih napadnu predatori poput tuljana, maleni pingvini umiru od hipotermije.

'Svakodnevna kiša na Antarktiku je sasvim nova pojava. Zbog nje se pingvini smrzavaju do smrti', rekao je Jon Bowermaster koji se nedavno vratio s Antarktike.

'Kada gedate pinvine kako hodaju među svojim mrtvim mladuncima vidite pravi utjecaj promjene klime', rekao je Bowermaster.

Prije 50 godina na svaka dva dana snijega dolazio je jedan dan kiše, a u posljednih nekoliko godine je obrnuto – na svaka dva dana kiše jedan dan snijega.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene