Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Započelo izumiranje životinja i biljaka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već naša djeca neće se moći prisjetiti svijeta kako izgleda danas, mračne su prognoze znanstvenika. Životinjske i biljne vrste već su počele izumirati kao posljedica globalnog zatopljenja. No, osim toga, mnoge vrste počele su naglo i velikom, neprirodnom brzinom evoluirati kako bi se prilagodile klimatskim promjenama koje se odvijaju jednako brzo i jednako neprirodnim tempom.

Brzina prilagodbe pojedinih vrsta iznenadila je i same znanstvenike, biologe i ekologe, budući se radi o nezabilježenoj i krajnje dramatičnoj pojavi prilagodbe nagloj promjeni klimatskih uvjeta.
 
Barem 70 vrsta žaba, većinom onih iz planinskog područja, koje se nemaju gdje sakriti ili pobjeći od povišene temperature, izumrlo je.

Pročitajte i ovo Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!" Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura

Prema posljednjim podacima u velikoj opasnosti je još 100 do 200 životinjskih vrsta naviklih na hladnoću, a među njima su i pingvini.   

- Nažalost, konačno možemo sa sigurnošću reći da smo svjedoci izumiranja vrsta, izjavila je Camille Parmesan, biologinja sa Sveučilišta u Teksasu. 

- Ovo nije znanstvena pretpostavka niti opravdana sumnja. Imamo dokaze. To se događa, to je realnost. To se zaista događa, dodala je. 

Parmesan izvještava o migraciji životinja u sjevernija područja ako to ikako mogu, o vrstama koje se ubrzano, također ako ikako mogu i imaju kapacitete za to, prilagođuju zatopljenju, o biljkama koje pupaju i cvatu sve ranije i ranije i mnoštvu drugih anomalija u ponašanju flore i faune.  

Parmesan i drugi stručnjaci već godinama predviđaju ovakve pojave ako se globalno zatopljenje nastavi dosadašnjim tempom, no sve je iznenadila brzina kojom se to odvija.  

Samo pet godina prije takve posljedice globalnog zatopljenja znanstvenici su stavljali nekoliko desetljeća u budućnost, a sada su suočeni s dokazima da se to događa danas. 

- Našli smo se s krizom oči u oči. Djeca koja danas imaju 10 godina, s 50 ili 60 godina neće se moći ni sjetiti kako je svijet izgledao ranije. Čeka ih strašno vrijeme, mračne su prognoze Douglasa Futuyme s Državnog sveučilišta u New Yorku.

Ništa bolje vijesti nisu niti za one vrste koje se trenutačno uspijevaju prilagoditi.

- Neka vrsta evolucije je tu, no nema mutacije gena koja je obilježje svake prave, prirodne evolucije. A nema je jer su za takve mutacije, kao i za evoluciju, potrebni milijuni godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene